Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Björklund, Arazo Arif och Lydia Sandgren är GP:s krönikörer i sommar. Bild: Robin Aron, Nils Petter Nilsson
Anna Björklund, Arazo Arif och Lydia Sandgren är GP:s krönikörer i sommar. Bild: Robin Aron, Nils Petter Nilsson

Här är GP:s sommarkrönikörer

Poddaren Anna Björklund, poeten Arazo Arif och författaren Lydia Sandgren är alla krönikörer på GP Kultur i sommar. Våld, utopier och platser i Göteborg är ämnen som utlovas.

Succéförfattaren och psykologen Lydia Sandgren är en av skribenterna vars krönikor du kommer kunna läsa i GP framöver. Tidigare i år romandebuterade hon med ”Samlade verk” där platser i Göteborg står i fokus, något hon utlovar även i krönikorna.

– Jag vill försöka skildra sådana där ställen som annars kanske glöms bort och sveps med i alla förändringar som sker. Göteborg är ju en stad som är i ständig omdaning, både i kulturen och bland människor och i hela stadsbilden. Platser uppstår och försvinner, det är jag på något sätt intresserad av, säger Lydia Sandgren.

LÄS MER: Göteborgs kaféer är min räddning efter coronaisoleringen

– Jag inledde i fredags med att skriva om kafélivet, hur mycket jag saknat det. Jag kanske ska ta mig an en annan plats som ligger mig varmt om hjärtat nästa gång, nämligen krogen, säger hon.

Arif vill skriva om våld och utopier

Arazo Arif är poet, manusförfattare och multimedial konstnär och släppte sin debutdiktsamling ”mörkret inuti och fukten” tidigare i år. Hon planerar att skriva om våld i sina krönikor.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av våld och skriver mycket om det från olika perspektiv. Men den senaste tiden, med allt som händer, har jag tänkt mycket på statligt sanktionerat våld, demokrati och polisen. Det känns som jag kommer ägna mig åt det, säger Arazo Arif.

LÄS MER: Recension: "Mörkret inuti och fukten" – Arazo Arif

–Jag har också tänkt mycket på utopier. Efter kriser som till exempel coronakrisen finns det så många öppningar på alternativa sätt att leva. Att vi kan förändra allt som är dysfunktionellt. Som hur vi har ordnat våra liv, hur mycket tid man ska lägga på att jobba varje dag. Vi börjar se hur många strukturella problem vi faktiskt har och kan börja drömma lite grann om vad vi kan förändra, säger hon.

Ett bekant ansikte på GP:s kultursidor är skribenten Anna Björklund, som tidigare varit med i P3:s program ”Tankesmedjan” och drivit den nu nedlagda podden ”Della Q”. Hon fortsätter att skriva krönikor för GP i sommar. Tidigare har hon bland annat skrivit om Alexander Bard, kvinnlig vänskap och drev på internet.

LÄS MER: Alexander Bards fall är ett modernt gladiatorspel

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.