Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Här är filmerna som kan vinna Oscar – och var du kan se dem

”The father”, ”Mank”, Manieri eller ”Nomadland”. Alla tävlar de i kategorin ”bästa film” på Oscarsgalan. GP har listat flera av filmerna som kan vinna pris den 25 april och var du kan se dem.
Bild: Sean Gleason
Bild: Sean Gleason

”The father”

”The Father” skildrar fadern Anthony (Anthony Hopkins) och dottern Anne (Olivia Colman) i en familjekamp när Anthony blir allt mer förvirrad i sin demens.

Utöver att nomineras till bästa film, bästa manus efter förlaga, bästa scenografi och bästa klippning har både Anthony Hopkins och Olivia Colman nominerats till skådespelarpriser.

Svensk biopremiär 20 augusti.
Bild: Warner Bros. Pictures
Bild: Warner Bros. Pictures

”Judas and the black messiah”

”Judas and the black messiah” är en biografisk dramafilm som visar hur svarta pantrarna-medlemmen Fred Hampton (Daniel Kaluuya) blir förrådd av FBI-infiltratören William ”Bill” O'Neal (Lakeith Stanfield) i Chicago under det sena 1960-talet.

Filmen är nominerad till bästa film, bästa scenografi, bästa originalmanus och bästa foto. Dessutom är både Daniel Kaluuya och Lakeith Stanfield nominerade i kategorin bästa manliga biroll. Därtill är låten "Fight for You" av D'Mile, Tiara Thomas och H.E.R nominerad i kategorin bästa originallåt.

Visas på Bio Roy.
Bild: NETFLIX
Bild: NETFLIX

”Mank”

David Finchers ”Mank” tar tittaren tillbaka till Hollywood under 1930-talet. Där får vi följa manusförfattaren Herman J. Mankiewicz när han färdigställer manuset till ”En sensation” (1941), alltså ”Citizen Kane”, en film som de flesta nog förknippar med Orson Welles.

"Mank” hyllades av GP:s recensent Hynek Pallas som gav den en femma. Det tycks också vara en Oscarsfavorit med hela tio nomineringar för bland annat: Bästa film, bästa regi och skådisnomineringar för Gary Oldman och Amanda Seyfried.

”Mank” finns att se på Netflix.
Bild: David Bornfriend
Bild: David Bornfriend

”Minari”

Sydkorea fortsätter sitt succétåg bland Hollywoods filmkritiker. Efter fjolårets genrebrytande ”Parasite” är det nu dags för "Minari." En delvis självbiografisk film av Lee Isaac Chung om en familj som flyttar från Korea till den amerikanska landsbygden på 1980-talet.

Filmen har nominerats till sex Oscars, bland annat för bästa film, manus och regi. Steven Yeun och Youn Yuh-jung är även nominerade till skådespelarpriser.

Biopremiär under våren 2021.
Bild: Searchlight Pictures
Bild: Searchlight Pictures

”Nomadland”

"Nomadland” är en film av Chloé Zhao med den legendariska Frances McDormand i huvudrollen. Dramat om Fern, som ger sig ut på vägarna i sin skåpbil efter att maken dött i cancer, vann Guldlejonet vid Venedig filmfestival hösten 2020.

”Nomadland” är även den nominerad till sex Oscars och även den i kategorierna bästa film, manus och regi. Dessutom kan Frances McDormand vinna sin tredje Oscar.

Biopremiär 26 mars.
Bild: Focus Features
Bild: Focus Features

”Promising young woman”

I den mörka komedin "Promising young woman” får vi följa Cassandra "Cassie" Thomas (Carey Mulligan) när hon låtsas vara redlös på barer för att sedan hämnas på män som utnyttjar situationen.

Filmen har nominerats i fem kategorier. Utöver bästa film är debuterande Emerald Fennell nominerad för bästa regi och även Carey Mulligan för sin skådespelarinsats.

Biopremiär 14 maj.
Bild: Amazon Studios
Bild: Amazon Studios

”Sound of Metal”

En rocktrummis förlorar hörseln och åker motvilligt till ett behandlingshem för döva missbrukare där han lär sig teckenspråk. Det är grunden i handlingen i ”Sound of metal”. GP:s recensent hyllar Riz Ahmeds rollprestation som huvudkaraktären Ruben och filmens ljuddesign.

Riz Ahmed är mycket riktigt nominerad till bästa skådespelare och Paul Raci som spelar Joe kan vinna pris för bästa manliga biroll. Totalt är filmen nominerad till sex Oscars för bland annat bästa film och bästa ljud.

Visas på Bio Roy.
Bild: Niko Tavernise
Bild: Niko Tavernise

”The trial of the Chicago 7”

Aaron Sorkin, manusförfattaren bakom TV-serier som ”Vita huset” och filmer som ”The social network”, är tillbaka med ytterligare en snabbpratande politisk film. Den här gången är det ”The trial of the Chicago 7” som skildrar rättegången mot sju demonstranter mot kriget i Vietnam som följde efter händelserna under demokraternas konvent i Chicago 1968.

GP:s recensent menar att ”The trial of the Chicago 7” är makalöst snyggt gjord. Filmen har nominerats i sex kategorier, bland annat för bästa film, foto och manus. Sacha Baron Cohen är också nominerad till bästa manliga biroll.

”The trial of the Chicago 7” går att se på Netflix.
Bild: Samuel Goldwyn Films
Bild: Samuel Goldwyn Films

”En runda till”


Den danske regissören Thomas Vinterbergs dotter gick bort bara några dagar in i inspelningen, vilket naturligtvis präglade hela produktionen. Den tragiska händelsen gjorde exempelvis att ”En runda till”, som handlar om hur fyra manliga lärare (med Mads Mikkelsen i högform i täten) prövar att konstant ha 0,5 promille alkohol i blodet, blev en hyllning till livet.

Kritikerna har fallit för filmen som Oscarnomineras för bästa regi och bästa utländska film.

Biopremiär våren 2021.
Bild: David Lee
Bild: David Lee

”Ma Rainey's black bottom”

Netflix har minst sagt blivit en maktfaktor när det kommer till Oscarsgalan. Filmatiseringen av August Wilsons pjäs ”Ma Rainey's black bottom” om bluesdrottningen Ma Rainey i 1920-talets Chicago är enligt GP:s recensent ”en svettig, sexig och arg film, precis som bra blues ska vara”.

”Ma Rainey's black bottom” kan vinna fem Oscars. Bland annat är Viola Davis nominerad för rollen som Ma Rainey, men också Chadwick Boseman, som gick bort under 2020, kan tilldelas en Oscar postumt för sin tolkning av Levee Green.

”Ma Rainey's black bottom” finns på Netflix.
Bild: Takashi Seida
Bild: Takashi Seida

”The United States vs. Billie Holiday”

Hollywood gillar verkligen biografiska filmer om stora artister. ”The United States vs. Billie Holiday” handlar naturligtvis om sångerskan Billie Holiday och om hennes kamp för att få sjunga ”Strange fruit”, en protestsång mot hur svarta lynchades i USA. Filmen baserar sig på boken "Chasing the scream: the first and last days of the war on drugs” av Johann Hari.

Oscarsjuryn har nominerat artisten Andra Day, som gör sin långfilmsdebut med tolkningen av legendaren Billie Holiday.

Biopremiär våren 2021. Visas också på streamingtjänsten Hulu som väntas lanseras i Sverige 2021.
Bild: Benjamin Loeb
Bild: Benjamin Loeb

”Pieces of a woman”

Utgångspunkten i den tragiska Netflixfilmen ”Pieces of a woman” är en förlossning som går fel och hur Martha Weiss (Vanessa Kirby) försöker att hantera både sorgen och relationen till partnern Sean Carson (Shia LaBeouf) och modern (Ellen Burstyn).

Vanessa Kirby (som vi för övrigt känner igen från ”The crown”) vann priset för bästa kvinnliga huvudroll vid filmfestivalen i Venedig. Nu är hon nominerad i samma kategori till en Oscar.

”Pieces of a woman” finns på Netflix.
Bild: Lacey Terrell
Bild: Lacey Terrell

"Hillbilly elegy"

”Hillbilly elegy” baserar sig på J D Vance självbiografiska bästsäljare med samma namn. Det är en film som skildrar en mammas drogproblem, en samhällskollaps och vit amerikansk arbetarklass. GP:s recensent Hynek Pallas är inte helt imponerad och menar att filmen klämmer fram enkla sanningar, även om han hyllar Glenn Close som mormor Mamaw.

Filmen är nominerad i kategorin bästa smink. Dessutom har Glenn Close åter chans att vinna en Oscar. Nomineringen är hennes åttonde, men än så länge har hon gått lottlös.

"Hillbilly elegy" finns på Netflix.
Bild: Courtesy of Amazon Studios
Bild: Courtesy of Amazon Studios

”Borat subsequent moviefilm"

Det är inte alltid som de mer vulgära komedifilmerna hittar sig själv bland de Oscarsnominerade filmerna. GP:s Caroline Hainer dömer också ut ”Borat subsequent moviefilm" som en uddlös uppföljare till Sacha Baron Cohens första film från 2006. Men så är det när Borat nu återvänder med en fortsatt vilja att dra ner byxorna på amerikanska smygrasister och sexister.

”Borat subsequent moviefilm" är nominerad till bästa manus efter förlaga och en birollsnominering till Maria Bakalova för rollen Tutar Sagdiyev.

Finns på Amazon Prime
Bild: Patti Perret
Bild: Patti Perret

”One night in Miami...”

Aktivisten Malcolm X, boxaren Muhammad Ali, amerikanske fotbollsspelaren Jim Brown och sångaren Sam Cooke tillsammans i Miami för en kväll när Muhammed Ali vinner över Sonny Liston. Det är premissen i Regina Kings ”One night in Miami...” som baserar sig på Kemp Powers pjäs med samma namn.

Filmen är nominerad till bästa manus efter förlaga, bästa biroll för Leslie Odom Jrs tolkning av Sam Cooke och bästa originallåt "Speak now" av Sam Ashworth och Leslie Odom Jr.

”One night in Miami...” finns på Amazon prime.
Bild: Tejinder Singh Khamkha
Bild: Tejinder Singh Khamkha

”The white tiger”

”The white tiger” baserar sig på Aravind Adigas roman med samma namn. Det är en indisk ”rags-to-riches”-historia med mörk humor. Titeln hänvisar till den myt som säger att det varje generation kommer en vit tiger, ett löfte om något nytt. I filmen heter han Balram Halwai (Adarsh Gourav) och vi får via tillbakablickar följa hans väg till rikedom.

”The white tiger” är nominerad i kategorin bästa manus efter förlaga.

Finns på Netflix.
Bild: Bruce W. Talamon
Bild: Bruce W. Talamon

”News of the world”

Det känns nästan givet att det varje år finns en film som dominerar de tekniska kategorierna. I år är det dock inte lika lätt att peka ut en självklar sådan vinnare, men närmast är nog ändå ”News of the world”. Tom Hanks spelar kaptenen Jefferson Kyle Kidd som år 1870 åker mellan städer för att läsa nyheter för invånarna när han stöter på en vit flicka (Helena Zengel) som är klädd i en dräkt tillhörande amerikansk ursprungsbefolkning.

Filmen är nominerad till bästa foto, scenografi, ljud och musik.

Finns på Netflix.
Bild: Folkets bio
Bild: Folkets bio

”Quo vadis, Aida?”


GP:s recensent Hynek Pallas hyllar ”Quo vadis, Aida?”, Jasmila Žbanićs mardrömslikt drabbande film om Srebrenica-massakern. ”Quo vadis, Aida?” är en parafras på Petrus fråga till den återuppståndne Jesus. Han frågar vart han är på väg och Jesus svarar: ”Romam vado iterum crucifigi”, ”Till Rom för att bli korsfäst igen”. En fråga som Pallas menar att gå att hitta både metaforiskt och konkret i filmen.

Filmen är nominerad i kategorin bästa utländska film.

Visas på Bio Roy.

”Collective”

I HBO-dokumentären "Collective" följer tittaren de grävande journalisterna på Gazeta sporturilor när de avslöjar att skadade i nattklubbsbranden i Bukarest 2015 dog av sin sjukhusbehandling. GP:s recensent gav högt betyg till skildringen av den hemska händelsen där 64 rumäner dog och den följande politiska korruptionen.

Dokumentären är nominerad i kategorin bästa utländska film.

Finns på HBO Nordic.
Bild: Folkets bio
Bild: Folkets bio

”The man who sold his skin”

Kaouther Ben Hanias film ”The man who sold his skin” möter vi Sam Ali (Yahya Mahayni) som har flytt från kriget i Syrien till Libanon men vill vidare. Han vill till Europa och för att komma dit accepterar han ett besynnerligt erbjudande – att låta en hyllad konstnär tatuera in ett pass på hans rygg.

”The man who sold his skin” är Tunisiens bidrag och nominerat i kategorin bästa utländska film.

Visas på Folkets bio (Hagabion, Frölundabion, Aftonstjärnan, Angereds bio) när biograferna väl öppnar.
Bild: Disney/Pixar
Bild: Disney/Pixar

”Framåt”


Trots satt världen bebos av sagoväsen är magins tidevarv förbi i Pixarfilmen ”Framåt”, men bröderna Ian (Edvin Ryding) och Balder (Victor Segell) Kvickfot gör sitt för att återuppväcka den gamla konsten. Skälet är att de vill tillbringa en dag med sin döde pappa.

”Framåt” (i original: ”Onward”) är nominerad i kategorin bästa animerade långfilm.

Finns på Disney+.
Bild: Chris Johnson
Bild: Chris Johnson

”Fåret Shaun – farmageddon”

Många känner nog igen den animerade stop motion-stilen i ”Fåret Shaun – farmageddon” från den brittiska studion Aardman Animations, vilka gör ”Wallace och Gromit”. Fåret Shaun är också en spinoff från kortfimen ”Wallace & Gromit: nära ögat”. I ”Farmageddon” kraschlandar en utomjording på gården och Shaun måste hjälpa den hem.

Filmen är nominerad till bästa animerade långfilm.

Finns att hyra på SF Anytime.
Bild: Disney Pixar
Bild: Disney Pixar

”Själen”


”Ett visuellt mästerverk”. Så beskrev GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik Pixars ”Själen”. Här får vi följa musikläraren Joe Gardner när han jagar sin dröm att bli en uppburen jazzpianist. Precis när allt håller på att vända dör han en abrupt och dråplig död. I stället får tittaren följa med till livet efter döden.

”Själen” (i original: ”Soul”) är nominerad i kategorin bästa animerade långfilm, men även till bästa ljud och bästa musik.

Finns på Disney+.
Bild: Apple TV+
Bild: Apple TV+

”Wolfwalkers”

Vi befinner oss i ett av engelsmännen ockuperade Irland, närmare bestämt Kilkenny, år 1650. Där bor den engelska flickan Robyn tillsammans med sin pappa, jägaren Bill. Trots faderns förbud ger hon sig ut i skogen där hon möter wolfwalkern (flickor som förandlas till vargar när de sover) Mebh och en djup vänskap uppstår.

Även ”Wolfwalkers” är nominerad i kategorin bästa animerade långfilm.

Visas på Folkets bio (Hagabion, Frölundabion, Aftonstjärnan, Angereds bio) när biograferna väl öppnar.
Bild: John Wilson
Bild: John Wilson

”Eurovision song contest: the story of Fire saga”

Med sina kopplingar till Sverige och Europa dök Will Ferrells på Eurovision song contest. Musiktävlingen var oemotståndlig för en parodivurmare och mycket riktigt kom 2020 Netflix-filmen ”Eurovision song contest: the story of Fire saga”. Där får vi följa Lars (Will Ferrell) och Sigrit (Rachel McAdams) från den lilla isländska byn Húsavík i deras kamp för att vinna EM-guld i sång.

Låten "Husavik", som är framförs av Molly Sandén och är skriven av bland andra Rickard Göransson är nominerad till bästa originallåt.

”Eurovision song contest: the story of Fire saga” finns på Netflix.
Bild: Focus Features
Bild: Focus Features

”Emma”


Autumn de Wildes romantiska dramafilm ”Emma” baserar sig förstås på Jane Austens roman med samma namn. Det är England och 1800-tal när vi får möta rikemansdottern Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) som utan vidare konsekvenstänk leker äktenskapsmäklare.

”Emma” har plockat nomineringar i kategorierna smink och kostym.

Finns att hyra på Youtube och Google Play.
Bild: Jasin Boland
Bild: Jasin Boland

”Mulan”

Den kontroversiella Disneyfilmen ”Mulan” har tvättat bort skämten och sångerna från sin animerade förlaga och är i stället fylld med maffiga stridsscener. Kritiska röster uppmanade till bojkott av Mulan efter att bland annat huvudrollsinnehavaren Liu Yifei uttalat sitt stöd till Hongkongpolisens aktioner mot demokratirörelsen.

”Mulan” är nominerad i kategorierna bästa kostym och specialeffekter.

Finns på Disney+.
Bild: Warner Bros
Bild: Warner Bros

”Tenet”


Christopher Nolans storfilm ”Tenet” fick aldrig det genomslag som stjärnregissören nog både hoppats och förväntat sig. Filmen var en av få som ändå kom ut på bio under coronapandemin efter att ha skjutits upp tre gånger. ”Tenet” är en actionfilm med John David Washington i huvudrollen som leker med entropi och möjligheten att ändra tidsflöden.

”Tenet” är nominerad till bästa scenografi och specialeffekter.

Finns att hyra på Youtube och Google Play.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.