Här är filmerna som kan vinna Oscar – och var du kan se dem

”The father”, ”Mank”, Manieri eller ”Nomadland”. Alla tävlar de i kategorin ”bästa film” på Oscarsgalan. GP har listat flera av filmerna som kan vinna pris den 25 april och var du kan se dem.

ANNONS
|
Sex nomineringar
Bild: Sean Gleason

”The father”

grade crossed
”The Father” skildrar fadern Anthony (Anthony Hopkins) och dottern Anne (Olivia Colman) i en familjekamp när Anthony blir allt mer förvirrad i sin demens.

Utöver att nomineras till bästa film, bästa manus efter förlaga, bästa scenografi och bästa klippning har både Anthony Hopkins och Olivia Colman nominerats till skådespelarpriser.

Svensk biopremiär 20 augusti.
Sex nomineringar
Bild: Warner Bros. Pictures

”Judas and the black messiah”

grade crossed
”Judas and the black messiah” är en biografisk dramafilm som visar hur svarta pantrarna-medlemmen Fred Hampton (Daniel Kaluuya) blir förrådd av FBI-infiltratören William ”Bill” O'Neal (Lakeith Stanfield) i Chicago under det sena 1960-talet.

Filmen är nominerad till bästa film, bästa scenografi, bästa originalmanus och bästa foto. Dessutom är både Daniel Kaluuya och Lakeith Stanfield nominerade i kategorin bästa manliga biroll. Därtill är låten "Fight for You" av D'Mile, Tiara Thomas och H.E.R nominerad i kategorin bästa originallåt.

Visas på Bio Roy.
Tio nomineringar
Bild: NETFLIX

”Mank”

grade crossed
David Finchers ”Mank” tar tittaren tillbaka till Hollywood under 1930-talet. Där får vi följa manusförfattaren Herman J. Mankiewicz när han färdigställer manuset till ”En sensation” (1941), alltså ”Citizen Kane”, en film som de flesta nog förknippar med Orson Welles.

"Mank” hyllades av GP:s recensent Hynek Pallas som gav den en femma. Det tycks också vara en Oscarsfavorit med hela tio nomineringar för bland annat: Bästa film, bästa regi och skådisnomineringar för Gary Oldman och Amanda Seyfried.

”Mank” finns att se på Netflix.
Sex nomineringar
Bild: David Bornfriend

”Minari”

grade crossed
Sydkorea fortsätter sitt succétåg bland Hollywoods filmkritiker. Efter fjolårets genrebrytande ”Parasite” är det nu dags för "Minari." En delvis självbiografisk film av Lee Isaac Chung om en familj som flyttar från Korea till den amerikanska landsbygden på 1980-talet.

Filmen har nominerats till sex Oscars, bland annat för bästa film, manus och regi. Steven Yeun och Youn Yuh-jung är även nominerade till skådespelarpriser.

Biopremiär under våren 2021.
Sex nomineringar
Bild: Searchlight Pictures

”Nomadland”

grade crossed
"Nomadland” är en film av Chloé Zhao med den legendariska Frances McDormand i huvudrollen. Dramat om Fern, som ger sig ut på vägarna i sin skåpbil efter att maken dött i cancer, vann Guldlejonet vid Venedig filmfestival hösten 2020.

”Nomadland” är även den nominerad till sex Oscars och även den i kategorierna bästa film, manus och regi. Dessutom kan Frances McDormand vinna sin tredje Oscar.

Biopremiär 26 mars.
Fem nomineringar
Bild: Focus Features

”Promising young woman”

grade crossed
I den mörka komedin "Promising young woman” får vi följa Cassandra "Cassie" Thomas (Carey Mulligan) när hon låtsas vara redlös på barer för att sedan hämnas på män som utnyttjar situationen.

Filmen har nominerats i fem kategorier. Utöver bästa film är debuterande Emerald Fennell nominerad för bästa regi och även Carey Mulligan för sin skådespelarinsats.

Biopremiär 14 maj.
Sex nomineringar
Bild: Amazon Studios

”Sound of Metal”

grade crossed
En rocktrummis förlorar hörseln och åker motvilligt till ett behandlingshem för döva missbrukare där han lär sig teckenspråk. Det är grunden i handlingen i ”Sound of metal”. GP:s recensent hyllar Riz Ahmeds rollprestation som huvudkaraktären Ruben och filmens ljuddesign.

Riz Ahmed är mycket riktigt nominerad till bästa skådespelare och Paul Raci som spelar Joe kan vinna pris för bästa manliga biroll. Totalt är filmen nominerad till sex Oscars för bland annat bästa film och bästa ljud.

Visas på Bio Roy.
Sex nomineringar
Bild: Niko Tavernise

”The trial of the Chicago 7”

grade crossed
Aaron Sorkin, manusförfattaren bakom TV-serier som ”Vita huset” och filmer som ”The social network”, är tillbaka med ytterligare en snabbpratande politisk film. Den här gången är det ”The trial of the Chicago 7” som skildrar rättegången mot sju demonstranter mot kriget i Vietnam som följde efter händelserna under demokraternas konvent i Chicago 1968.

GP:s recensent menar att ”The trial of the Chicago 7” är makalöst snyggt gjord. Filmen har nominerats i sex kategorier, bland annat för bästa film, foto och manus. Sacha Baron Cohen är också nominerad till bästa manliga biroll.

”The trial of the Chicago 7” går att se på Netflix.
Bild: Samuel Goldwyn Films

”En runda till”

grade crossed
Den danske regissören Thomas Vinterbergs dotter gick bort bara några dagar in i inspelningen, vilket naturligtvis präglade hela produktionen. Den tragiska händelsen gjorde exempelvis att ”En runda till”, som handlar om hur fyra manliga lärare (med Mads Mikkelsen i högform i täten) prövar att konstant ha 0,5 promille alkohol i blodet, blev en hyllning till livet.

Kritikerna har fallit för filmen som Oscarnomineras för bästa regi och bästa utländska film.

Biopremiär våren 2021.
Fem nomineringar
Bild: David Lee

”Ma Rainey's black bottom”

grade crossed
Netflix har minst sagt blivit en maktfaktor när det kommer till Oscarsgalan. Filmatiseringen av August Wilsons pjäs ”Ma Rainey's black bottom” om bluesdrottningen Ma Rainey i 1920-talets Chicago är enligt GP:s recensent ”en svettig, sexig och arg film, precis som bra blues ska vara”.

”Ma Rainey's black bottom” kan vinna fem Oscars. Bland annat är Viola Davis nominerad för rollen som Ma Rainey, men också Chadwick Boseman, som gick bort under 2020, kan tilldelas en Oscar postumt för sin tolkning av Levee Green.

”Ma Rainey's black bottom” finns på Netflix.
En nominering
Bild: Takashi Seida

”The United States vs. Billie Holiday”

grade crossed
Hollywood gillar verkligen biografiska filmer om stora artister. ”The United States vs. Billie Holiday” handlar naturligtvis om sångerskan Billie Holiday och om hennes kamp för att få sjunga ”Strange fruit”, en protestsång mot hur svarta lynchades i USA. Filmen baserar sig på boken "Chasing the scream: the first and last days of the war on drugs” av Johann Hari.

Oscarsjuryn har nominerat artisten Andra Day, som gör sin långfilmsdebut med tolkningen av legendaren Billie Holiday.

Biopremiär våren 2021. Visas också på streamingtjänsten Hulu som väntas lanseras i Sverige 2021.
En nominering
Bild: Benjamin Loeb

”Pieces of a woman”

grade crossed
Utgångspunkten i den tragiska Netflixfilmen ”Pieces of a woman” är en förlossning som går fel och hur Martha Weiss (Vanessa Kirby) försöker att hantera både sorgen och relationen till partnern Sean Carson (Shia LaBeouf) och modern (Ellen Burstyn).

Vanessa Kirby (som vi för övrigt känner igen från ”The crown”) vann priset för bästa kvinnliga huvudroll vid filmfestivalen i Venedig. Nu är hon nominerad i samma kategori till en Oscar.

”Pieces of a woman” finns på Netflix.
Två nomineringar
Bild: Lacey Terrell

"Hillbilly elegy"

grade crossed
”Hillbilly elegy” baserar sig på J D Vance självbiografiska bästsäljare med samma namn. Det är en film som skildrar en mammas drogproblem, en samhällskollaps och vit amerikansk arbetarklass. GP:s recensent Hynek Pallas är inte helt imponerad och menar att filmen klämmer fram enkla sanningar, även om han hyllar Glenn Close som mormor Mamaw.

Filmen är nominerad i kategorin bästa smink. Dessutom har Glenn Close åter chans att vinna en Oscar. Nomineringen är hennes åttonde, men än så länge har hon gått lottlös.

"Hillbilly elegy" finns på Netflix.
Två nomineringar
Bild: Courtesy of Amazon Studios

”Borat subsequent moviefilm"

grade crossed
Det är inte alltid som de mer vulgära komedifilmerna hittar sig själv bland de Oscarsnominerade filmerna. GP:s Caroline Hainer dömer också ut ”Borat subsequent moviefilm" som en uddlös uppföljare till Sacha Baron Cohens första film från 2006. Men så är det när Borat nu återvänder med en fortsatt vilja att dra ner byxorna på amerikanska smygrasister och sexister.

”Borat subsequent moviefilm" är nominerad till bästa manus efter förlaga och en birollsnominering till Maria Bakalova för rollen Tutar Sagdiyev.

Finns på Amazon Prime
Tre nomineringar
Bild: Patti Perret

”One night in Miami...”

grade crossed
Aktivisten Malcolm X, boxaren Muhammad Ali, amerikanske fotbollsspelaren Jim Brown och sångaren Sam Cooke tillsammans i Miami för en kväll när Muhammed Ali vinner över Sonny Liston. Det är premissen i Regina Kings ”One night in Miami...” som baserar sig på Kemp Powers pjäs med samma namn.

Filmen är nominerad till bästa manus efter förlaga, bästa biroll för Leslie Odom Jrs tolkning av Sam Cooke och bästa originallåt "Speak now" av Sam Ashworth och Leslie Odom Jr.

”One night in Miami...” finns på Amazon prime.
En nominering
Bild: Tejinder Singh Khamkha

”The white tiger”

grade crossed
”The white tiger” baserar sig på Aravind Adigas roman med samma namn. Det är en indisk ”rags-to-riches”-historia med mörk humor. Titeln hänvisar till den myt som säger att det varje generation kommer en vit tiger, ett löfte om något nytt. I filmen heter han Balram Halwai (Adarsh Gourav) och vi får via tillbakablickar följa hans väg till rikedom.

”The white tiger” är nominerad i kategorin bästa manus efter förlaga.

Finns på Netflix.
Fyra nomineringar
Bild: Bruce W. Talamon

”News of the world”

grade crossed
Det känns nästan givet att det varje år finns en film som dominerar de tekniska kategorierna. I år är det dock inte lika lätt att peka ut en självklar sådan vinnare, men närmast är nog ändå ”News of the world”. Tom Hanks spelar kaptenen Jefferson Kyle Kidd som år 1870 åker mellan städer för att läsa nyheter för invånarna när han stöter på en vit flicka (Helena Zengel) som är klädd i en dräkt tillhörande amerikansk ursprungsbefolkning.

Filmen är nominerad till bästa foto, scenografi, ljud och musik.

Finns på Netflix.
Bild: Folkets bio

”Quo vadis, Aida?”

grade crossed
GP:s recensent Hynek Pallas hyllar ”Quo vadis, Aida?”, Jasmila Žbanićs mardrömslikt drabbande film om Srebrenica-massakern. ”Quo vadis, Aida?” är en parafras på Petrus fråga till den återuppståndne Jesus. Han frågar vart han är på väg och Jesus svarar: ”Romam vado iterum crucifigi”, ”Till Rom för att bli korsfäst igen”. En fråga som Pallas menar att gå att hitta både metaforiskt och konkret i filmen.

Filmen är nominerad i kategorin bästa utländska film.

Visas på Bio Roy.
En nominering

”Collective”

grade crossed
I HBO-dokumentären "Collective" följer tittaren de grävande journalisterna på Gazeta sporturilor när de avslöjar att skadade i nattklubbsbranden i Bukarest 2015 dog av sin sjukhusbehandling. GP:s recensent gav högt betyg till skildringen av den hemska händelsen där 64 rumäner dog och den följande politiska korruptionen.

Dokumentären är nominerad i kategorin bästa utländska film.

Finns på HBO Nordic.
En nominering
Bild: Folkets bio

”The man who sold his skin”

grade crossed
Kaouther Ben Hanias film ”The man who sold his skin” möter vi Sam Ali (Yahya Mahayni) som har flytt från kriget i Syrien till Libanon men vill vidare. Han vill till Europa och för att komma dit accepterar han ett besynnerligt erbjudande – att låta en hyllad konstnär tatuera in ett pass på hans rygg.

”The man who sold his skin” är Tunisiens bidrag och nominerat i kategorin bästa utländska film.

Visas på Folkets bio (Hagabion, Frölundabion, Aftonstjärnan, Angereds bio) när biograferna väl öppnar.
En nominering
Bild: Disney/Pixar

”Framåt”

grade crossed
Trots satt världen bebos av sagoväsen är magins tidevarv förbi i Pixarfilmen ”Framåt”, men bröderna Ian (Edvin Ryding) och Balder (Victor Segell) Kvickfot gör sitt för att återuppväcka den gamla konsten. Skälet är att de vill tillbringa en dag med sin döde pappa.

”Framåt” (i original: ”Onward”) är nominerad i kategorin bästa animerade långfilm.

Finns på Disney+.
En nominering
Bild: Chris Johnson

”Fåret Shaun – farmageddon”

grade crossed
Många känner nog igen den animerade stop motion-stilen i ”Fåret Shaun – farmageddon” från den brittiska studion Aardman Animations, vilka gör ”Wallace och Gromit”. Fåret Shaun är också en spinoff från kortfimen ”Wallace & Gromit: nära ögat”. I ”Farmageddon” kraschlandar en utomjording på gården och Shaun måste hjälpa den hem.

Filmen är nominerad till bästa animerade långfilm.

Finns att hyra på SF Anytime.
Tre nomineringar
Bild: Disney Pixar

”Själen”

grade crossed
”Ett visuellt mästerverk”. Så beskrev GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik Pixars ”Själen”. Här får vi följa musikläraren Joe Gardner när han jagar sin dröm att bli en uppburen jazzpianist. Precis när allt håller på att vända dör han en abrupt och dråplig död. I stället får tittaren följa med till livet efter döden.

”Själen” (i original: ”Soul”) är nominerad i kategorin bästa animerade långfilm, men även till bästa ljud och bästa musik.

Finns på Disney+.
En nominering
Bild: Apple TV+

”Wolfwalkers”

grade crossed
Vi befinner oss i ett av engelsmännen ockuperade Irland, närmare bestämt Kilkenny, år 1650. Där bor den engelska flickan Robyn tillsammans med sin pappa, jägaren Bill. Trots faderns förbud ger hon sig ut i skogen där hon möter wolfwalkern (flickor som förandlas till vargar när de sover) Mebh och en djup vänskap uppstår.

Även ”Wolfwalkers” är nominerad i kategorin bästa animerade långfilm.

Visas på Folkets bio (Hagabion, Frölundabion, Aftonstjärnan, Angereds bio) när biograferna väl öppnar.
En nominering
Bild: John Wilson

”Eurovision song contest: the story of Fire saga”

grade crossed
Med sina kopplingar till Sverige och Europa dök Will Ferrells på Eurovision song contest. Musiktävlingen var oemotståndlig för en parodivurmare och mycket riktigt kom 2020 Netflix-filmen ”Eurovision song contest: the story of Fire saga”. Där får vi följa Lars (Will Ferrell) och Sigrit (Rachel McAdams) från den lilla isländska byn Húsavík i deras kamp för att vinna EM-guld i sång.

Låten "Husavik", som är framförs av Molly Sandén och är skriven av bland andra Rickard Göransson är nominerad till bästa originallåt.

”Eurovision song contest: the story of Fire saga” finns på Netflix.
Två nomineringar
Bild: Focus Features

”Emma”

grade crossed
Autumn de Wildes romantiska dramafilm ”Emma” baserar sig förstås på Jane Austens roman med samma namn. Det är England och 1800-tal när vi får möta rikemansdottern Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) som utan vidare konsekvenstänk leker äktenskapsmäklare.

”Emma” har plockat nomineringar i kategorierna smink och kostym.

Finns att hyra på Youtube och Google Play.
Två nomineringar
Bild: Jasin Boland

”Mulan”

grade crossed
Den kontroversiella Disneyfilmen ”Mulan” har tvättat bort skämten och sångerna från sin animerade förlaga och är i stället fylld med maffiga stridsscener. Kritiska röster uppmanade till bojkott av Mulan efter att bland annat huvudrollsinnehavaren Liu Yifei uttalat sitt stöd till Hongkongpolisens aktioner mot demokratirörelsen.

”Mulan” är nominerad i kategorierna bästa kostym och specialeffekter.

Finns på Disney+.
Två nomineringar
Bild: Warner Bros

”Tenet”

grade crossed
Christopher Nolans storfilm ”Tenet” fick aldrig det genomslag som stjärnregissören nog både hoppats och förväntat sig. Filmen var en av få som ändå kom ut på bio under coronapandemin efter att ha skjutits upp tre gånger. ”Tenet” är en actionfilm med John David Washington i huvudrollen som leker med entropi och möjligheten att ändra tidsflöden.

”Tenet” är nominerad till bästa scenografi och specialeffekter.

Finns att hyra på Youtube och Google Play.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS