Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är de bästa romantiska komedierna – och de bästa romcom-paren

Vem vill du pussa i påsk? GP listar de bästa romcom-paren, ett för varje årtionde, och förstås också deras mest sevärda romantiska komedier.

Alla behöver vi en välgjord romantisk komedi då och då. Flirtandet, pirret i magen, den dramatiska men snabbt övergående krisen och sedan det befriande slutet (gärna med den typiska skynda till flygplatsen innan hen hinner på planet-scenen).

Den romantiska komedin tycks aldrig bli omodern, den ändrar knappt innehåll, det är . bara formen och skådespelarna som skiftar från 30-talets snärtiga screwball-filmer till dagens varianter som inte sällan skruvar och drar lite lagom i olika fördomar kring familjebildning, relationer och sexualitet. Men bara lagom mycket. Detta är en trygg och traditionell genre. På gott och ont.

Varje årtionde har sina stjärnor och har man gjort succé med en romantisk komedi blir det oftast fler. Så vem är din favorit. Vem av alla romcom-stjärnor vill du pussa i påsk?

Bild: Pressbild arkiv
Bild: Pressbild arkiv

1930-talet: Katharine Hepburn och Cary Grant

Det var under 30-talets depression med raserad ekonomi och massarbetslöshet som screwball-komedin drog folk till biograferna. Mycket var osäkert och otryggt inte bara i USA utan i hela västvärlden. Men när stjärnor som Cary Grant och Katharine Hepburn och andra kastade sina repliker mot varandra i fängslande fart i komedier som ofta drev med konventioner, maktbalans och äktenskap kunde man nog glömma oron. Grant och Hepburn gjorde färre filmer tillsammans än vad man kan tro och hade fina karriärer på varsitt håll. Men det gnistrar om dem i ”Bringing up baby” och ”Holiday”.
Bild: Pressbild arkiv
Bild: Pressbild arkiv

1940-talet: Katharine Hepburn och Spencer Tracy

Katharine Hepburn hänger såklart med även in i 40-talet när hon inte minst gjorde en rad succé-filmer mot Spencer Tracy. Komedier som byggde på deras uppenbara kemi men också att de tordes dra rätt så hårt i tidens konventioner kring manligt och kvinnligt. Hepburn spelade alltid starka, självständiga och yrkesarbetande kvinnor vilket var allt annat legio under 40-talet. Även privat utmanade Hepburn och Tracy Hollywoods konventioner med en kärleksaffär som var en officiellt hemlighet i 26 år. Filmer att titta på är bland annat ”Adam´s rib” och ”Woman of the Year”.
Bild: Pressbild arkiv
Bild: Pressbild arkiv

1950-talet: Audrey Hepburn och Gregory Peck

Hollywood myllrade av stjärnor och när det gäller romantiska komedier ska vi naturligtvis omedelbart nämna Marilyn Monroe. Men det går ändå inte att rubba paret Audrey Hepburn och Gregory Peck i klassikern ”Roman holiday” där Hepburn spelar en prinsessa som skaffar sig lite frihet från plikterna och träffar reportern Peck i ett virvlande romantiskt Rom. Peck gjorde massvis av betydligt tyngre filmer under sin långa karriär men här briljerar han tillsammans med Audrey Hepburn. Se henne också mot Humphrey Bogart i ”Sabrina” och mot Gary Cooper i ”Ariane”.
Bild: TT/AP
Bild: TT/AP

1960-talet: Shirley MacLaine och Jack Lemmon

Vi ska inte glömma Doris Day och Rock Hudson, där finns mycket att båda titta på och berätta om. Men det får vi ta en annan gång. För ingen matchar den charm och energi som finns mellan Shirley MacLaine och Jack Lemmon. Filmen ”The apartment”, ”Ungkarlslyan” på svenska, är en stilbildare i regi av Billy Wilder som håller fortfarande. Lemmon spelar en ambitiös men hopplöst anonym försäkringstjänsteman som försöker skaffa sig fördelar genom att låna ut sin lägenhet som kärleksnäste till chefer på företaget. Men det blir komplicerat när han själv träffar en tjej. Filmen prisades med fem Oscars. MacLaine/Lemmon syns också i Wilder-filmen ”Irma la Douce”.

1970-talet: Diane Keaton och Woody Allen

70-talet blev något av en backlash för den romantiska komedin vilket förstås är synd. Det som kom ändå kom spretande en hel del och vi skulle kunna ha satt Olivia Newton-John och John Travolta på tronen, men tycker ändå att musikalen ”Grease” faller lite utanför ramen. Samtidigt är det knepigt även med Keaton & Allen. Med tanke på vad som kommit fram senare, inte minst i den nya och uppmärksammade HBO-dokumentären, kan det förstås vara väldigt svårt att se filmen ”Annie Hall” för vad den var när den gjordes. Men klarar man att bortse från allt det som ska ha hänt utanför filmduken är det en briljant skildring av hur människor krånglar till sina relationer. Replikerna håller högsta screwball-klass fast på ett nytt och neurotiskt sätt. Diane Keaton skapade dessutom ett ”Annie Hall-mode”.
Bild: Andrew Medichini
Bild: Andrew Medichini

1980-talet: Goldie Hawn och Kurt Russell

Man kan inte blunda för att Cher och Nicholas Cage är en dundrande dynamisk duo i ”Mångalen” och att det är en film som håller fortfarande. Men vem kan motstå den totala gulligheten hos äkta paret Goldie och Kurt. Om det är svårt att hålla isär film och verklighet när mörkret tränger sig på kan vi väl unna oss att blanda ihop korten även när allt tycks rosaskimrande. Det är verkligen inte historiens starkaste filmer men kolla ändå ”Tjejen som jobbade skift”, ”Tjejen som föll överbord” och varför inte till och med ”The Christams chronicles I och II” där Golde och Kurt spelar tomtemor och tomtefar. Mysigare blir det inte.
Bild: Pressbild arkiv
Bild: Pressbild arkiv

1990-talet: Meg Ryan och Tom Hanks

90-talet var och förblir en absolut guldålder för romantiska komedier. Plötsligt ville alla vara med, såväl nya stjärnor som gamla ikoner. Även i Sverige blomstrade genren med bland annat ”Adam och Eva”. Så ta chansen att se och se om filmer med Hugh Grant, Sandra Bullock, Julia Roberts, Billy Crystal, Drew Barrymore och alla de andra. På toppen av listan och som ohotat romcom-par återfinns förstås ändå Meg Ryan och Tom Hanks. Det finns något speciellt i Tom Hanks blanka sävlighet och Meg Ryans skarpa charm. Såväl ”Sömnlös i Seattle” och ”You’ve got mail”, (på den här tiden kunde man spinna en hel story kring fenomenet elektronisk post) är lika välskrivna som välspelade.
Bild: Pressbild arkiv
Bild: Pressbild arkiv

2000-talet: Kate Hudson och Matthew McConaughey

00-talet bjöd på klassiker som ”Bridget Jones dagbok”, ”Mamma Mia” och såklart ”Love actually”. Ändå är det svårt att hitta det där klockrena romcom-paret. Efter visst velande fastnar vi för Kate Hudson och Matthew McConaughey i ”How to lose a guy in 10 days”. För att de är galet bra men också för att det är en film som till idé, manus och miljö knyter an till de där klassiska screwball-filmerna från 30- och 40-talet. Att Kate är dotter till Goldie Hawn och har Kurt Russell som plastpappa gör ju bara alltihop ännu bättre.
Bild: Universal pictures
Bild: Universal pictures

2010-talet: Lily James och Himesh Patel

Emma Stone och Ryan Gosling från ”La la land” och ”Crazy, stupid, love” skulle såklart kunna ta guldpengen här men eftersom Lily James och Himesh Patel är så himla söta i ”Yesterday” - filmen som handlar om en kille som blir popstjärna i en värld där alla utom han har glömt att Beatles (och därmed också Oasis) existerat. En knäpp idé smart genomförd av regissören Danny Boyle som kan detta med feelgod och därmed inte missar ”springa till tåget för att hinna innan hon åker-scenen”. Dessutom gjorde Lily Jones en spänstig tolkning av Askungen 2015. På tal om klassiska romcoms ;)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.