Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Guldbaggevinnaren Hassan Brijany död i covid

Hassan Brijany, känd från bland annat "Ett öga rött", har gått bort efter en längre tids sjukdom, enligt Aftonbladet.

Skådespelaren Hassan Brijany har gått bort efter att ha insjuknat i coronaviruset, 59 år gammal. Detta skriver Aftonbladet idag. Brijany var sjuk redan innan han drabbades av covid.

Hassan Brijany, som vann en Guldbagge för sin roll i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman "Ett öga rött", föddes i Iran 1961. Här odlade Brijany sitt skådespelarintresse från så tidigt som 7 års ålder, och utbildade sig så småningom vid scenskolan i Teheran.

LÄS MER: "Mina huvudpersoner är jag, om jag inte vågat satsa"

Till Sverige kom Hassan Brijany under åttiotalet, efter att den iranska kulturrevolutionen tvingat honom på flykt. Först arbetade han på Invandrarverket som tolk, men 1991 återupptog Brijany skådespeleriet med en roll i Allan Edwalls uppsättning av "Främmande" på Angereds Stadsteater. Två år senare skrev han och regisserade pjäsen ”I kamelens skor”, på Atelieteatern i Göteborg. Sakta styrde han sedan upp mot den svenska film och teatervärldens högsta skikt - något som kulminerade med ”Ett öga rött” 2007.

LÄS MER: "LasseMaja" blir tv-serie

Förutom ”Ett öga rött” har Hassan Brijany bland annat medverkat i filmen ”Babas bilar”, i regi av Rafael Edholm. Han har också haft framträdande roller i en lång rad tv-serier, bland annat "Tusenbröder", "Kontoret" och "Lassemajas detektivbyrå".

Skådespelarens brorson Nima Brijany skriver i ett sms till Aftonbladet att han var med Hassan Brijany under hans sista tid i livet.

– Det blev för mycket för honom, skriver han i ett meddelande.

– Hans liv var fullt av kärlek. Vi har förlorat en stor människa.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.