Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Greve, ny jurymedlem i Augustprisjuryn. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Victoria Greve, ny jurymedlem i Augustprisjuryn. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

GP:s Victoria Greve ny i Augustprisjuryn

GP Kulturs redaktör Victoria Greve är ny i Augustprisjuryn. "Det känns både roligt och svettigt", kommenterar hon uppdraget att utse Årets svenska skönlitterära bok.

Grattis – hur ser du på ditt juryuppdrag?

– Tack! Jag föreställer mig att juryarbetet kommer vara lite som att vara med i en superuppstyrd bokklubb på högvarv. Det känns både roligt och svettigt och som en chans att djupdyka i den svenska utgivningen och att diskutera litteratur med andra insatta läsare.

Vad blir ditt bidrag i juryarbetet?

– Jag tror att jag har bra blick för text och jag har bra koll på den svenska utgivningen sedan ett par år tillbaka. Det tror jag kommer vara till hjälp. Och så läser jag hyfsat snabbt.

Hur går arbetet till – får du läsa ännu mer böcker nu?

– Ja, jag kommer att läsa mellan 50 och 60 böcker mellan mars och oktober. Så det kommer bli en rejäl tempoökning i läsningen för mig, även om jag redan nu håller god fart. Alla jurymedlemmar läser inte alla böcker, men alla böcker kommer läsas av minst två personer. Om vi inte kommer överens får en tredje kallas in. Så ska sex böcker vaskas fram till den slutliga nomineringen.

Vad önskar du mest av allt inför kommande svenska litteraturår?

– Att det kommer vara stor variation. Tegelstensromaner, diktsamlingar, dramatik ... bring it on! Och att det ska vara så många bra och så olika böcker att vi måste bråka ordentligt i juryn för att komma fram till våra slutgiltiga kandidater.

LÄS MER: Augustpriset till Linnea Axelsson för Ædnan

Fakta: Augustpriset

Prestigefyllda Augustpriset delas ut sedan 1989 till nyutkomna böcker på svenska i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Augustprisets juryer, som sammanlagt ska nominera 18 böcker till Augustpriset 2019

Juryerna läser och bedömer alla böcker som anmäls till Augustpriset, vilket årligen brukar vara mellan 150 och 180 titlar per kategori. Juryledamöterna väljs för ett år i taget.

Måndag den 21 oktober tillkännages vilka 18 titlar som nomineras till Augustpriset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.