Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Yrsa Keysendal, Segal Mohamed och Ellen Mattson sitter i juryn för GP:s skrivtävling. Bild: Eveline Eliasson, Stefan Berg, Anna-Lena Lundqvist
Yrsa Keysendal, Segal Mohamed och Ellen Mattson sitter i juryn för GP:s skrivtävling. Bild: Eveline Eliasson, Stefan Berg, Anna-Lena Lundqvist

GP lanserar skrivartävling för unga

I dag lanserar GP kultur sin skrivartävling på tema "fördomar", där ungdomar mellan 15 och 20 år kan skicka in sina texter. I potten ligger ett stipendium på 2000 kronor och publicering på GP:s kultursida.
Vi tog ett snack med Victoria Greve, GP:s idé- och kritikredaktör, tillika juryns ordförande.

Varför en skrivartävling ?

– Jag tycker det skulle vara intressant att se vad som händer när man ger makten att formulera vad en fördom är till ungdomar som vanligen inte själva kommer till tals i tidningen, och låta dem gestalta det på ett skönlitterärt sätt.

Vad är ambitionen med tävlingen?

– Jag hoppas att den bidrar till att vi får fram nya och intressanta skribenter som kan berätta om och beskriva den här stan. Att vi får ta del av roliga och pricksäkra observationer.

Måste berättelsen vara självupplevd?

– Temat är fördomar, och det får man sedan tolka fritt. Det kan vara fördomar du själv möter, eller som andra har mot dig. Du kan välja vilket perspektiv du vill, om du vill skriva ur en bankdirektörs, polis eller en tiggares perspektiv. Med det går lika bra att skriva ur sitt eget.

– Enda regeln är att det ska vara kopplat till Göteborg, och att texten ska vara en viss längd. Det kan vara poesi eller en novell.

Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten.. Bild: Robin Aron
Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten.. Bild: Robin Aron

Vilka sitter i juryn, och hur har du valt ut jurymedlemmarna?

– Dels är det vår egen GP-skribent och den nyvalda akademiledamoten Ellen Mattson. Sedan är det Segal Mohamed som är poet och skådespelare, och som varit engagerad i skrivarskolan "Qalam" och tävlat i "Ortens bästa poet". Yrsa Keysendal debuterade i år med romanen "Friläge" om vänskapen mellan två unga tjejer och har grundat skrivarforumet "Skrivgäris" på Facebook.

– Jag tror att deras olika bakgrunder och ingångar blir en bra mix. Ellen Mattson är en erfaren kritiker och författare. Segal Mohamed och Yrsa Keysendal är båda relativt unga och dessutom skrivarkurslärare som är vana vid att ta fram och jobba med texter. Vi kan se olika saker i en text och tillsammans hitta fram till den bästa texten.

Juryn kommer välja ut tre finalister och sedan kora en vinnare på Angereds bokmässa i augusti. Finalisterna kommer sedan bjudas in till GP:s monter på Bok- och biblioteksmässan i september, där texterna kommer läsas upp.

Förutom ett stipendium på 2 000 kronor kommer den vinnande texten publiceras på GP Kultur.

GP: skrivartävling:

Skriv en novell eller dikt på temat ”Fördomar”, max 8 000 tecken, inklusive mellanslag. Texten måste ha koppling till Göteborg. Bidraget får inte vara tidigare publicerat. Max ett bidrag per författare.

Tävlingen är öppen för personer mellan 15 och 20 år bosatta i Göteborg med omnejd.

Bidraget skickas via mail till [email protected] Uppge namn, födelseår, postadress, mailadress och telefonnummer i mailet och bifoga texten i ett dokument som du döpt till textens titel.

Skicka in ditt bidrag senast 20 augusti 2019.

Läs mer om tävlingen här!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.