Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

GP-fotografer ställer ut på Stadsbiblioteket

Med känslig blick har Göteborgs-Postens fotografer dokumenterat sin innerstad. I över tio år har de samlat bilder av gatuliv och folkliv. Nu visas resultatet på Göteborgs stadsbibliotek, i fotoutställningen "Ögonblick".

1 juni öppnar "Ögonblick – Göteborgs innerstad i bilder" på Stadsbiblioteket. På utställningen visas runt 120 fotografier tagna av GP-fotografer som Stefan Berg, Måns Langhjelm, Robin Aron, Meli Petersson Ellafi, Anders Ylander, Nicklas Elmrin, Lisa Thanner och Olof Ohlsson.

Porträtt på kända Göteborgare i serien "Göteborgs-profiler" trängs med foton från gator, torg och nattklubbar.

LÄS MER: GP-fotograferna Robin Aron och Meli Petersson Ellafi prisas på Årets Bild

"Nutid blir snabbt dåtid"

– Göteborgs-Postens fotografer rör sig dagligen i den föränderliga stad som är Göteborg. Nu mer än kanske någonsin med tanke på Västlänken. Staden skyline ser ju olika ut varannan vecka, säger fotografen Måns Langhjelm, bildredaktör på GP, som tillsammans med kollegan Magnus Sundberg, gjort urvalet av bilder.

–Ser man en skön bild så är den värd att tas och sparas till eftervärlden. Kanske hamnar den rent av på en utställning på Stadsbiblioteket. Det känns också skönt att fler bilder och negativ nu sparas på olika ställen, exempelvis på Stadsmuseet, då allt digitalt ändå känns lite risky.

För tio år sedan drog det ambitiösa fotoprojektet "Ögonblick" igång, i syfte att under hundra års tid skildra Göteborgs innerstad i bilder. En av initiativtagarna, prästen och tidigare pressfotografen Mikael Ringlander, berättar om idén:

– Jag funderade en hel del kring den digitala bilden då, hur den kan sparas. Och vilka bilder som bevaras i en tid när det finns ett sådant överflöd. Nutid blir väldigt snabbt dåtid och historia, mycket snabbare än vad man kan tro. Samtidigt är det viktigt med dokumentation för att kunna följa förändringar av stadens folkliv, gatuliv, byggnation och allt det vi har omkring oss.

Tankarna kring ett modernt bildarkiv blev starten på fotoprojektet, som är ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs-Posten, Innerstaden Göteborg (en förening för fastighetsägare och butiker) och Svenska kyrkan.

LÄS MER: Göteborgs-Posten förstärks av prisbelönta fotografer

Höja pressfotografernas status

GP:s tolv dåvarande pressfotografer knöts till projektet från start, sedan dess har fler tillkommit. Med kamerans hjälp har de fångat en mängd skeenden och förändringar av stadsrummet sedan 2010.

– Här finns allt från min egen bild av biskopen när han för första gången går i prideparaden till en bild från hösten 2011 då Gågatan i Göteborg fick ny ytbeläggning, berättar Mikael Ringlander.

"Ögonblick" på stadsbiblioteket är den första stora samlingsutställningen inom projektet. En fotobok med samlade bilder kommer också att ges ut under jubileumsåret 2021.

LÄS MER: 50 bilder från kulturåret 2019

Ytterligare en ambition med fotoprojektet är lyfta fram pressfotografernas arbete, för att höja deras status:

– En pressfotograf dokumenterar det som händer och är på samma gång samtidsskildrare och folklivsforskare. Ändå har pressfotografer historiskt sett ofta behandlats nedlåtande, som en sorts hantlangare, och yrket har haft låg status.

LÄS MER: Bilder av Göteborgs stadsliv sparas för framtiden

Ögonblick – Göteborgs innerstad i bilder

Vad: en fotoutställning med utvalda fotografer, bland dem Göteborgs Postens medarbetare Robin Aron, Anders Ylander, Måns Langhjelm, Stefan Berg, Meli Petersson Ellafi, Olof Ohlsson samt en rad namnkunniga fotografer från tidningens tidigare bildredaktion. Samt gatufotograferna Olle Jonsson, Rolf Söderberg, Jan Kwarnmark, Agneta Dellefors och P-O Alfredsson.

Var: i utställningshallen på Stadsbiblioteket Göteborg.

När: öppnar 1 juni, pågår till 30 augusti

Hur: i tio år har dessa fotografer nu dokumenterat Göteborg, och registrerat stadens förändring. Fotoprojektet är tänkt att pågå i hundra år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.