Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Georg Riedel hedersprisas för sin filmmusik

Göteborgs lilla filmfestival står inför stora förändringar. Festivalen hålls redan nu i oktober, i nya lokaler och under ett nytt namn: Prisma. Bland gästerna märks såväl hederspristagaren Georg Riedel, 85 år, som 18-åriga influencern Nathalie "Nattid" Danielsson.

2012 arrangerades för första gången Göteborgs lilla filmfestival, med särskilt fokus på film för barn och unga upp till 15 år. Fram till och med 2018 har festivalen ägt rum dagarna innan Göteborgs filmfestival, och då fungerat som en slags upptakt till sin "storasyster".

LÄS MER: Lilla filmfestivalen ska bli större

Hoppas få egen identitet

Nu tajmar filmfestivalen för barn och unga istället skolornas höstlov, och byter samtidigt namn till Prisma. Under fyra dagar, med start 24 oktober, visas film på Bio Roy, Stadsbiblioteket och biografen Göta. Den 28 oktober även på Angereds bio. Publiken kan även ta del av workshops och samtal. Festivalen, som tidigare hade biografen Draken vid Järntorget om bas, byter nu centrum till Götaplatsen.

– Vi hoppas att förändringarna ska lyfta festivalen och ge den en mer egen identitet, ett eget liv, säger Andreas Degerhammar, kommunikationschef för Göteborgs filmfestival.

Under fredagen släpptes festivalens gäster, bland dem årets hedersgäst Georg Riedel. Den mästerlige kompositören, Sveriges främste när det gäller barnfilmsmusik, gästar Göteborg tillsammans med sin dotter, sångerskan Sarah Riedel, och ger en gratis konsert på Stadsbibliotekets trappscen. Spelningen avslutar Prisma-festivalen den 28 oktober, efter visningen av "Emil i Lönnerberga", en av många barnfilmsklassiker som Georg Riedel tonsatt.

– Det är så fantastiskt! Han är 85 år och fortfarande i farten: turnerar och spelar för fullt. Det är verkligen glädjande och häftigt att han är så vital, säger Andreas Degerhammar, vars egna Riedel-favoriter är ledmotivet till Alfons Åberg-filmerna och Idas sommarvisa..

LÄS MER: Barnens filmfestival invigs med apokalypsfilm

Sing-a-long med Georg Riedel

En sing-a-long för att hylla kompositören kommer också att erbjudas

Bland övriga gäster märks 18-åriga Nathalie Danielsson, mer känd som "Nattid". Med över 2,5 miljoner följare i sina olika sociala kanaler är hon en av Sveriges största influencers. I augusti släppte hon självbiografiska boken "Jag Nattid", om hur hon, efter en tuff uppväxt fylld av mobbing ändå lyckades gå vidare.

– Hon håller en workshop på festivalen där hon pratar om sitt liv men också om hur hon använder sig av rörlig bild i nya format, säger Andreas Degerhammar.

LÄS MER: Hon blir hedersgäst på Göteborgs lilla filmfestival

Barnboksförfattaren Martin Widmark, känd för bokserier som Lasse Majas detektivbyrå och Nelly Rapp, gästar festivalen, liksom skådespelaren Frank Dorsin om syns som Eddie i Bonusfamiljen och Lasse i Lasses detektivbyrå.

–Ett tema på festivalen blir "Fredagsrys" med Martin Widmark, som berättar hur du gör för att skriva läskigt. Vi kommer också att visa adekvat läskig film och ha en monster-workshop.

Utöver det gästas Prisma av kvartetten Noemi Rozinszki, Gustav Rooth, Ainhoa Oviedo Silva och Lois Ahlén, alla skådespelare från SVT:s serie "Klassen" som 2018 utsågs till Årets barnprogram på Kristallengalan.

Seriens regissör Amelie Nörgaard kommer också att dyka upp i Göteborg på olika scener, som festivalens konferencier.

Prismas filmprogram släpps i sin helhet 1 oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.