Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Game of thrones-experternas favoritkaraktärer

Arya, Jon och Tyrion i all ära. Författaren George R R Martins svenska medarbetare Linda Antonsson och Elio Garcia har helt andra favoriter i Game of thrones.

Efter att i drygt 20 års tid ha djupdykt i George R R Martins värld har Elio Garcia och Linda Antonsson sina egna älsklingskaraktärer.

LÄS MER: De håller ordning i George R.R. Martins kaotiska värld

Vi bad därför paret från Nödinge att lista sina personliga favoriter – och att lyfta fram en dark horse som få har hört talas om.

Daenerys Targaryen

"Hennes berättelse är den typiska fantasykaraktärens. Det vilar en hero's jouney och ett sagoskimmer över hennes väg mot tronen, men det händer ändå en del otypiska saker längs vägen."

Catelyn Stark

"Många karaktärer har särskilda styrkor, de är starka, smarta eller supersnabba med sina vapen. Inte Catelyn. Hon är "bara" en mamma som försöker rädda sin familj. En vanlig kvinna som försöker överleva och egentligen inte har en chans att klara sig."

Oberyn Martell

"Han fick bara en säsong på sig och medverkar bara i en halv bok, men Oberyn Martell från Dorne lämnade ett bestående intryck. George berättade för oss om Oberyn innan han skrevs in i handlingen och jag minns att jag tyckte att han verkade väldigt intressant - och det är han verkligen med alla sina dueller, döttrar, älskare och älskarinnor."

Davos Seaworth

"En i grunden god och enkel familjeman som försöker fatta kloka och bra beslut. Som före detta smugglare har Davos inte alltid varit helt laglydig och också blivit straffad för det. En absolut lojal person som verkligen försöker hjälpa Stannis (trots att Stannis högg av honom två fingrar). Davos Seaworth påminner om Ned Stark och blir även nära förtrogen med Jon Snow."

Rhaegar Targaryen

"Detta är Daenerys äldre bror och Jons pappa som mest dyker upp i flashbacks. Allt eftersom förstår man att han nog inte var någon dålig person och han kidnappade aldrig Lyanna Stark. Det var en riktig kärlekshistoria. När HBO gjorde en undersökning bland bokseriens fans utsågs Rhaegars och Lyannas förhållande till det mest romantiska."

Barristan Selmy

"En före detta kungsvakt till Robert Baratheon som blir utkastad av Joffrey och därför väljer att slåss för Daenerys. Den sanne riddaren, hederlig, ärlig, rättfram. Barristan Selmy är verkligen en representant för gamla ideal."

Jamie Lannister

"Jamie Lannister är ingen fokuskaraktär i böckerna förrän i den tredje delen, George drar verkligen ut på hans entré, och jag tycker att han utvecklas alldeles för snabbt i tv-serien. Trots det är Jamie Lannister en fascinerande figur och danske skådisen Nicolaj Coster-Waldau spelar honom väldigt bra, speciellt när hans fasad börjar att rämna."

Brienne av Tarth

"Likt Barristan Selmy har Brienne alltid drömt om att bli riddare, och lyckas med det, men får det såklart betydligt tuffare som kvinna. Hon är något hårdare i tv-serien än i böckerna, lite snabbare på att ta livet av folk, men som utstött kvinna anstränger hon sig verkligen för att leva enligt riddaridealet."

Daemon Targaryen

"En bubblare från nya boken Eld & blod. Daemon Targaryen är bror till en av de tidiga kungarna och en otroligt färgstark individ som dras in i det stora inbördeskriget som kallas drakarnas dans. Han är ute på mängder av kampanjer och det sätt som hans berättelse slutar, som jag inte ska avslöja, är en riktig wow-grej!"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.