Galenskaparnas scenograf Rolf Allan Håkanson är död

Rolf Allan Håkanson, mannen bakom bland annat Galenskaparnas och After Shaves scenografi, har dött. Scenografen var chalmeristen som gjorde teater- och tv-karriär – men som också fick en staty stulen från Chalmersområdet.

ANNONS
|

Rolf Allan Håkanson var en de ursprungliga medlemmarna i det som skulle bli Kulturtuben. Under fredagen meddelade Kulturtubens och Lorensbergsteatern att kollegan hade dött.

– Vi är djupt ledsna över att meddela att vår högt uppskattade scenograf, kollega och vän Rolf Allan Håkanson har gått bort, skriver Pernilla Wagnborg för Kulturtubens och Lorensbergsteaterns räkning i ett pressmeddelande.

Rolf Allan Håkanson var scenograf, illustratör, konstnär och skådespelare.
Rolf Allan Håkanson var scenograf, illustratör, konstnär och skådespelare. Bild: Jan Ellsinger

Från Chalmers till "Macken"

Rolf Allan Håkanson läste på arkitektlinjen mellan 1972 och 1980 på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, från 1982 arbetade han som scenograf för gruppen Galenskaparna och After Shave.

Där arbetade han med scenografi men också illustrationer och grafisk design.

Han ingick bland annat i teamet bakom den omåttligt populära tv-serien "Macken" från 1986, som bestod av sketcher, musikalinslag och som alltid avslutades med frasen "Hej då, macken! Vi ses i morrn."

ANNONS

Starten för Håkansons samarbete med Galenskaparna och After Shave var dock hans skiss till "Den skruvade mannen", det som blev affischbilden för gruppen första revy, "Skruven är lös", 1982. Skruvmannen döptes senare om till Okvin och de som kan sin Galenskapar-historia vet att det är en synnerligen närvarande och betydelsefull figur i det mesta gänget har gjort under alla år.

Rolf Allan själv var också inblandad i det mesta, för att inte säga allt, som gjordes på scen, på film och i tv.

Den stulna bronsstatyn

Han skapade också en staty under sitt liv. Den lilla bronsstatyn Emil och Emilia, signerad Håkanson, gavs till Chalmers när skolan firade 150 år 1979. Men 2013 blev någons begär efter statyn, eller materialet den var skapad i, för stort och Emil och Emilia blev stulna och hittades inte igen.

Men historien slutade inte alltför sorgligt; tack vare att den över 30 år gamla originalgjutformen var sparad kunde man skapa en identisk kopia.

På sitt cv kan Rolf Allan Håkanson också skriva upp "beröm från Disney", detta för hans arbete med Lisebergs åkattraktion Jukebox. Det var Håkanson som ritade om karusellen från bläckfisk till amerikanskt 50-tal med tillhörande jukebox och tidsenliga bilar.

Jukebox på Liseberg.
Jukebox på Liseberg. Bild: Liseberg/Stefan Karlberg

Ställde sig framför kameran

Förutom att göra alla affischer och all scenografi till Galenskaparna och After Shaves föreställningar, gjorde Håkanson även flera insatser framför kameran.

ANNONS

Vem minns inte Valerius Hansson i seglarprogrammet "På vinden", som var en del i "En himla många program"? För att inte tala om Henry Racketssons insats i bygelhäst under VM i gymnastik i "En himla många program"".

2004 gav han ut boken "Scenbilder" med bilder, skisser och ritningar till de olika produktionerna. I boken skriver han också om arbetet med dem.

Året därpå fick han privatteatrarnas pris Guldmasken för sin scenografi till "Lyckad nedfrysning av Herr Moro".

Rolf Allan Håkanson hittades död i sitt hem efter en fallolycka. Han blev 69 år.

ANNONS