Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Göteborgsförfattare vann årets deckardebut

Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades under lördagen på Bokmässan priset för ”Årets deckardebut” för ”Det sista livet”. Men deras första bok refuserades.

Årets Crimetime Award i kategorin ”Årets deckardebut” tilldelades under lördagen Göteborgsförfattaren Peter Mohlin och Peter Nyström för deras bok ”Det sista livet”.

Priset instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime och har för det tredje året delats ut under Bokmässan.

– Det känns jättekul. Det är en bekräftelse på att boken har nått ut till sina läsare och att det hårda slitet varit mödan värd, säger Peter Mohlin, bosatt i Göteborg sedan 20 år tillbaka, och fortsätter:

– När boken kom ut drömde vi om att vinna det här priset. Det känns extra roligt då det har varit väldigt många bra deckardebutanter i år.

LÄS MER: Sarenbrant årets deckarförfattare – igen

”Det sista livet” kom ut i april och följer John Adderley, en FBI agent som behöver ny identitet efter att ha infiltrerat ett drognätverk i USA.

Han väljer att göra det i Sverige, i Karlstad, vilket är en plats han har kopplingar till sedan tidigare. Där tar han jobb som länskriminalare och börjar arbeta på ett cold case som han inte har valt helt slumpmässigt.

Boken har redan sålts till 16 länder, bland annat till USA, Tyskland och Japan, och redan i vår kommer uppföljaren.

Vad gör en bra deckare?

– Det vi tyckte var viktigt var att kombinera ett dramatiskt driv, en framåtrörelse med olika twist and turns, med starka personteckningar och bra karaktärer, säger Peter Mohlin.

Han tycker att det är en stor nytta att ha någon att skriva och alltid kunna studsa idéer med.

– Vi har lite olika bakgrunder och kunskapsområden. Peter Nyström har hållit på med teater och regi, och är duktig på dramaturgi. Själv har jag jobbat inom journalistik och är bra på att putsa språket.

Första boken refuserades

Peter Mohlin och Peter Nyström är gamla barndomsvänner sedan de gick första klass tillsammans i Åmål.

– Vi har alltid hållit på med kreativa saker, uppträtt under roliga timmen och skrivit revyer, säger Peter Mohlin och fortsätter:

– Men så för 8 år sedan var vi bakfulla bakom Ica i Säffle på Midsommardagen. Vi sa att vi inte bara kunde hålla på och spela kubb utan att vi behövde ett projekt att göra tillsammans.

Det blev deras första bok tillsammans – men som refuserades.

– Det var skitjobbigt, men så här i efterhand är jag glad att det blev så. Den hade inte vunnit årets deckardebut, säger Mohlin.

LÄS MER: Håkan Nesser får hederspris på Bokmässan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.