Göteborgaren Marit Kapla får årets Augustpris

Årets Augustpris går till debuterande författaren Marit Kapla från Göteborg för hennes unikt skrivna, hyllade glesbygdsepos "Osebol".
– Det är en så stor ära, att jag nästan inte ta in det! säger författaren till GP.

ANNONS
|

Marit Kapla, redaktör för tidskriften Ord & bild och tidigare chef för Göteborgs filmfestival, var märkbart rörd när hon välkomnades upp på scenen på Konserthuset i Stockholm:

– Mitt första och största tack går till alla de som bor i Osebol som jag intervjuat för att kunna skriva den här boken, sa hon då, och nämnde att hon i sitt skrivande inspirerats av bland andra Svetlana Aleksijevitj.

Sedan läste hon upp namnen på alla dem hon intervjuat i sin allt mer avfolkade barndomsby.

Varje intervju – en upptäcksfärd

När hon nu debuterar som författare är det med en glesbygdsskildring där hon intervjuar samtliga 42 invånare i lilla Osebol vid Klarälven i norra Värmland.

ANNONS

– Det var spännande för mig att återvända och träffa både dem jag kände sedan innan och dem jag aldrig hade träffat förut. Varje intervju blev som en upptäcksfärd i sig, säger Marit Kapla efter prisutdelningen.

Boken, som lyckas fånga livet i den avfolkade bygden, beskrivs som ett körverk och är prosalyrisk trots att den ordagrant bygger på utskrifter av de faktiska intervjuerna.

LÄS MER:Recension: Osebol – Marit Kapla

– Det pågår en urbanisering där det normala är att flytta iväg, och människorna på landsbygden blir färre och färre. Det är rationellt men någonting går också förlorat. Jag hoppas att boken "Osebol" kan få läsare att fundera vidare över hur samhället ska se ut, och över att livet i storstaden kanske inte passar alla, säger Marit Kapla.

Någon fast punkt i Osebol har hon inte längre eftersom familjen 2007 sålde huset de bott i.

– Men jag vet att de höll tummen för mig i Osebol, och jag är så glad över att fler nu kommer att kunna hitta till dessa berättelser om Osebol som tillsammans bildar en helhet.

Du vann Augustpriset för din debut. Blir det fler böcker nu?

– Ja, jag ska försöka. Vi skämtade om en "Osebol 2" redan när intervjupersonerna läste korrektur, och det var mycket som inte kom med. Men det är inte den som står överst på listan, jag har andra idéer också som jag skulle vilja förverkliga.

ANNONS

Förhandsfavoriter om Augustpriset för skönlitteratur var Steve Sem-Sandberg och Nina Wähä, och starka andra Göteborgskandidater var Anna Fock och Olivia Bergdahl.

– Det är en så stor ära att jag nästan inte kan ta in det, kommenterar Marit Kapla vinsten.

– Alla nominerade har lagt ner så mycket tid, har ägnat många år åt sitt skrivande och har författarskap som är fantastiska. Så jag är väldigt ödmjuk, och glad över att "Osebol" stod sig i den konkurrensen.

På måndagskvällens Augustgala utsågs pristagare inom tre kategorier: skönlitteratur för vuxna, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur.

LÄS MER:Recension: Ålevangeliet – Patrik Svensson

En av de förhandstippade favoriterna i fackboksklassen var "Ålevangeliet" av Patrik Svensson.

– Wow! vilken grej, sa författaren lyckligt när han halvvägs in i ceremonin fick ta emot sitt pris. Konkurrensen i gruppen var stenhård, då exempelvis Anna-Karin Palm nominerats för sin hyllade Selma Lagerlöf-biografi "Jag vill sätta livet i rörelse", Ingrid Carlberg för "Nobel" och Peter Handberg för "Världens yttersta platser".

"Gör plats för ungas skrivande!"

Årets barn- och ungdomskatergori var också svårtippad, med titlar som Sara Stridsberg och Sara Lundbergs "Dyksommar", Jenny Jägerfelds "Mitt storslagna liv" och Sara Olaussons "Jordgubbsbarnen".

Till slut blev det ändå Oskar Kroon som kammade hem Augustpriset för sin "Vänta på vind." En berättelse där lilla Vinga drömmer om att bli sjöman och besöker sin morfar på en ö.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Böcker för barn och unga i november

Kulturministern Amanda Lind var på plats för att dela ut Lilla Augustpriset, som går till en författare mellan 16 och 20 år, i syfte att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra dem till eget skrivande.

Emma-Karin Rehnman fick glädjestrålande ta emot priset för sitt bidrag "En ospelad fiol". Från scenen passade hon på att rikta en uppmaning till publikhavet fullt av förläggare, författare, litteraturkritiker och annat branschfolk.

– Gör plats för unga skrivande! För där det finns plats – där kommer vi att ta den!

"En jättestor heder"

Eva Gedin, ordförande i Svenska förläggareföreningen, påminde om alla de författare och poeter som tvingas leva med inskränkta rättigheter, och läste upp ett känsloladdat brev riktat direkt till fängslade kollegan Gui Minhai. "Du är inte övergiven, vi är många som står på din sida. Vi ska rita dörrar tills de öppnar sig för dig! sa hon bland annat. Sedan presenterade hon vinnaren av Förläggareföreningens hederspris, som gick till en mycket rörd Jan Stolpe.

– Det är en jättestor heder för mig att få ett så här fint pris, sa översättaren, när han tog emot diplomet av norska journalisten och författaren Åsne Seierstad vars böcker han översatt. Jan Stolpe, som varit verksam i närmre 60 år, är annars känd för sina mästerliga översättningar av Platon och Aristoteles från grekiska och Michel de Montaigne, Denis Diderot och Honoré de Balzac från franska.

ANNONS

I sitt tacktal menade Jan Stolpe att priset på ett fint sätt lyfter fram översättarnas kollektiva arbetsinsats. Han uttryckte samtidigt oro över att vi lever i vad han kallar "en förfärlig tid".

– Otäcka opinioner verkar för en ökad nationell inskränkthet men i det här priset läser jag istället in en vilja att vidga medvetandet om andra, och det är betydelsefullt.

Fakta: De nominerade

Årets svenska skönlitterära bok:

"Barnet. En sonettkrans" av Olivia Bergdahl

"Väderfenomen" av Anna Fock

"Odenplan" av Daniel Gustafsson

"Osebol" av Marit Kapla

"W" av Steve Sem-Sandberg

"Testamente" av Nina Wähä

Årets svenska fackbok:

"Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna" av Alexandra Borg och Nina Ulmaja

"Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" av Ingrid Carlberg

"Världens yttersta platser. Judiska spår" av Peter Handberg

"Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker" av Lotte Möller

"Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf" av Anna-Karin Palm

"Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk" av Patrik Svensson

Årets svenska barn - och ungdomsbok:

"Sen kom vintern" av Per Gustavsson

"Mitt storslagna liv" av Jenny Jägerfeld

"Vänta på vind" av Oskar Kroon

"Tiger, Tiger, Tiger" av Åsa Lind och Joanna Hellgren

"Jordgubbsbarnen" av Sara Olausson

"Dyksommar" av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Lilla Augustpriset:

"Hjärtat" av Allis Sääsk Berglund, Stockholm

"Förfäders vördnad" av My Danvind, Strängnäs

"Rött, rött nagellack" av Amelie T Matousek, Västra Frölunda

"Den bästa dagen" av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby

"Blunda så ser du" av Alice Nylander, Strömstad

"En ospelad fiol" av Emma-Karin Rehnman, Lidingö

ANNONS