Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsbandet Maple & Rye gör spelning på flotte

Under lördagen bjöd Maple & Rye på en flott spelning, som de själva beskrev det. En flottspelning. Och det var precis så. På eftermiddagen klev bandet ombord på Musikflotten och rörde sig sakta i kanalen för en rad minikonserter. GP fick hänga med ombord.

Från början var det en kompis idé att kontakta ”den där flotten” som kör i kanalen med en trubadur. ”Den där flotten” är Musikflotten som drivs av Anders Bjerborn och Theo Elfving.

– Vi brukar vanligtvis inte ha band som spelar så här, utan de frågade själva om de fick abonnera flotten och jag tyckte att det var en jättekul idé, säger Anders Bjerborn, kapten på Musikflotten.

Samtidigt som jag möter Göteborgsbandet Maple & Rye under trädens skugga utanför Feskekörka, lägger flotten till vid kajen.

– Vi har försökt vara lite innovativa. Det har gått och kliat i fingrarna efter att få spela. Men det är såklart svårt att göra det nu och se till att alla är säkra. Vi vill inte göra något kontraproduktivt, men ändå vill man spela. Så det här känns klockrent, säger Milton Lönnroth, basist och sångare i bandet.

Saknar publiken

Ett helt trumset, keyboard, förstärkare och stativ bärs ombord på flotten under pust och stånk. Medan trummisen med stukad fot, Henrik Bielsten börjar rigga, ansluter sångaren och keyboardisten Gustav Rybo-Molin som utbrister: ”Det här känns väl hoppfullt” medan han hivar upp en gitarr på ryggen.

Och hoppfullt är ett bra ord för att beskriva stämningen. Det märks att bandet längtar efter kontakten med publiken.

– Det gör nog alla musiker just nu och det är såklart skittråkigt. Vi hoppas att man snart kan hitta någon slags lösning på gig som funkar, så att livemusiken kan komma tillbaks, den fattas ju nästan helt nu, säger Leo Lönnroth, som spelar gitarr och sjunger.

Ny skiva men inställd turné

I maj släpptes Maple & Ryes debutalbum, ”For everything”. Tanken var att turnera i Tyskland i sommar, men alla sådana planer har lagts på is.

– Det är en konstig tid att släppa ett album som man inte kan turnera med mitt i en pandemi, säger Milton Lönnroth.

Leo Lönnroth flikar in att det då inte är så dumt med en flottspelning tre månader senare.

– Man fyller på med energi till bandet genom att spela live, det är verkligen en viktigt pelare för oss. När man inte gör det på ett tag så känns allt lite jobbigare, så vi är väldigt pepp på det här.

Maple & Rye

Det var för sex år sedan som vännerna Gustav Rybo-Molin och Leo Lönnroth började spela musik tillsammans. Båda sjöng och plinkade gitarr, sysslingen Milton Lönnroth tog sedan upp basen, och ett år senare anslöt Henrik Bielsten på trummor. 2017 släpptes den första EP:n ”Nothing Poetic”. Där finns deras andra singel, ”Hymns of Poseidon” med, låten som nu fått miljontals spelningar på Spotify och som lett till flera spelningar, bland annat ett utsålt Pustervik.

I maj släpptes debutalbumet ”For Everything”.

Åhörare följer musiken

Innan spelningen är det mycket att stå i. Kaptenen har försvunnit iväg för att köpa bensin till elverket ombord, och går inte att få tag på. Men det löser sig, en halvtimma innan avfärd är alla på plats och en efterlängtad förlängningssladd dyker upp.

– Vanligtvis roddar man inte riktigt så här mycket själva, men det är så kul att kunna göra en spelning som så många kan ta del av eftersom vi är på flera platser, säger Bielsten.

– Göteborg är en stark livemusikstad så folk saknar det. Vi har fått så många positiva reaktioner även flera som vi inte känner har hört av sig och varit intresserade, säger Milton Lönnroth.

Vid 14-tiden på eftermiddagen har den lilla skaran som köpt biljett till flotten stigit ombord och det är dags att kasta loss. Kajakpaddlare och nyfikna personer i trampbåtar slår följe efter flotten som långsamt rör sig längs kanalen. Vid en riktigt låg bro drattar nästan en förstärkare i vattnet, men klarar sig till stort jubel.

”Kul att ni alla är här, på broarna och i gräset, och överallt” säger Gustav Rybo-Molin. Sedan seglar bandet vidare till tonerna av stämsång, mjuka pianoslingor och gitarriff.

LÄS MER: Kulturtalangerna som blir stora 2018

LÄS MER: Musikflottens framtid oklar - befinner sig i "gråzonen"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.