Göteborgs queera filmhistoria får premiär i nytt ljus – online

Vilka var Lucky lips, Fittcrew och Eufemia? Det får du nu veta när Göteborgs queera filmhistoria presenteras i rörliga bilder digitalt.
– Just nu sträcker sig tidslinjen från 1981 till i dag, och vi är redan uppe i hundra bidrag, säger Anna Linder konstnärlig ledare för SAQMI som ligger bakom initiativet.

ANNONS
|

Tanken är att "Tidslinjen” ska synliggöra queera rörliga bilder på ett nytt, roligt och lustfyllt sätt. Torsdag 23 mars är det premiär för den digitala satsningen, med hundra inskickade bidrag som initiativtagarna hoppas ska bli fler framöver.

– Vi hoppas kunna locka nyfikna som vill veta mer om queer rörlig bild, och om queer filmhistoria i Göteborg. Möjligheten att få visa sina filmer direkt, och nå ut digitalt över hela världen, kanske också gör att fler bemödar sig om att leta fram gammalt material, säger curatorn Anna Linder.

Hen är konstnärlig ledare för SAQMI, the Swedish Archive for Queer Moving Images, som ligger bakom idén.

ANNONS

Vilka är det som lämnat in material till er?

– Det är väldigt blandat: allt från personer som lägger upp något för första gången, till etablerade filmare från Valand eller Kvinnofolkhögskolan. Så det är både konstnärer, filmare och amatörer som jobbat med rörlig bild.

Sveriges första lesbiska film gjordes i Göteborg

Publiken kommer att få veta mer om Göteborgs underjordiska queer-avantgarde, lovar hon. Nedslag görs på Lesbisk festival, det blir homohångel och roliga huskollektivfilmer som ”Knarret” och ”Fittcrew”. Eufemia och Göteborgs musikalartister presenteras och den som vill kan också möta Superlebban år 2004 eller 2020.

– Sveriges första lesbiska film ”Eva och Maria” från 1983 gjordes så vitt vi vet också i Göteborg, säger Anna Linder.

Filmen i fråga går att hitta via Tidslinjen, som låter besökaren följa filmare och konstnärer från Göteborg verksamma antingen på etablerade plattformar eller utanför systemet.

Är det någon tidsperiod som sticker ut, som ni har fått in mer material från?

– Det ökar ju mot slutet. Queer film har fått ett enormt genomslag de senaste åren, medan material från 1980-talet och tidigare är betydligt mer sällsynt.

Samtidigt som Tidslinjen presenteras släpps också fotoboken ”Things change anyway” av konstnärsparet MC Coble och Louise Wolthers. MC Coble har också försett Tidslinjen med flera verk. Duon är på plats i Friggahuset i Gathenhielmska reservatet för att presentera sitt verk – en slags fotodagbok från deras liv ihop – och delta i ett samtal.

ANNONS

SAQMI

Kort för: The swedish archive for queer moving images.

Målsättning: att synliggöra och bevara queer filmhistoria, och skapa en portal för alla som skapar queer rörlig bild och de som vill ta del av den.

Samarbetar med: queeraktivister, konstnärer, filmare, historiker, bibliotekarier, tekniker, designers med flera.

Håller till: i Frigghuset i Gatenhielmska kulturreservatet.

Fick nyligen verksamhetsstöd av Kulturnämnden på 200 000 kronor.

Aktuella: har 23 mars digital premiär för Tidslinjen på saqmi.se Den fokuserar på queer filmhistoria i Göteborg. Mer än hundra filmbidrag har hittills kommit in, från 1981 och framåt. Samtidigt släpps också fotoboken ”Things change anyway” av konstnärsparet MC Coble och Louise Wolthers. Duon är på plats i Friggahuset för att presentera sitt verk – en slags fotodagbok från deras liv ihop – och delta i ett samtal.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS