Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs konstmuseum återgår nu till sina ordinarie öppettider. Bild: Hendrik Zeitler

Göteborgs museer förlänger sina öppettider för hösten

Efter coronavåren – stadens museer satsar igen. Nu drar programverksamheten igång på nytt och öppettiderna förlängs.

I samband med vårens coronapandemi införde Göteborgs stads museer kraftigt begränsade öppettider. Samtidigt ställdes alla visningar och övrig programverksamhet in, och antalet besökare som släppts in till stadens museer begränsades.

Med utökade städrutiner, tydliga förhållningsregler och nya krav på handhygien har Konstmuseet, Stadsmuseet och Röhsska nu bestämt sig för att satsa framåt och locka tillbaka publiken. Men försiktigt och med omdöme.

Antalet besökare som släpps in samtidigt är även fortsättningsvis begränsat för att undvika trängsel och säkerställa att besökare kan hålla tryggt avstånd.

– Vi kommer att begränsa antalet platser på våra programpunkter och börjar därför också med förbokning till alla aktiviteter. Det går att boka sin plats genom att ringa eller besöka museet efter att programmet släppts på stadsmuseets hemsida, säger Carina Sjöholm, chef på Göteborgs stadsmuseum.

Okej sommar trots allt

Även Konstmuseet går nu tillbaka till sina ordinarie öppettider och kan trots allt se tillbaka på en under omständigheterna okej sommar.

– Det är roligt att se att många tagit möjligheten att besöka museet under sin hemester. Under sommaren har museet haft ett större antal förstagångsbesökare och fler barnfamiljer än andra år. Samtidigt är det tydligt att de utländska turisterna till stor del uteblivit, säger Anna Hyltze, tf museichef, i en kommentar.

För Linda Noréen, programansvarig på Göteborgs konstmuseum, är det skönt att publiken nu kan strömma tillbaka till museet igen, i lite olika form och i lugnare takt.

– Mötet med publiken genom programverksamheten är efterlängtat och kommer ske på olika sätt genom visningar, föreläsningar, musik och samarbeten säger hon.

På Röhsska lockar man i höst med bland annat besök av pristagarna i Ung Svensk Form 2020 och en föreläsning om hur VR fungerar som arbetsverktyg för arkitekter.

– Det känns väldigt roligt att vår programverksamhet kan komma igång igen, och vi känner oss trygga med de åtgärder vi vidtagit för att minska smittspridning, säger Röhsskas chef Nina Due.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.