”Göteborgs stad har infört ett kulturstopp för studieförbunden”. Det menar bland annat Riksteaterns vd Magnus Aspegren som vänder sig mot kommunens nya regelverk för studieförbunden.
”Göteborgs stad har infört ett kulturstopp för studieförbunden”. Det menar bland annat Riksteaterns vd Magnus Aspegren som vänder sig mot kommunens nya regelverk för studieförbunden.

Kulturdebatt: Göteborg stoppar kulturen hos studieförbunden

Kulturen måste vara fri. Göteborgs kommun ska inte detaljstyra dess mål och mening. Det skriver bland andra Riksteaterns vd Magnus Aspegren i sin slut replik på kommunalrådet Nina Miskovskys (M) debattsvar om studieförbundens framtid.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Göteborgs stad har visst infört ett kulturstopp för studieförbunden. Faktum kvarstår. I sin replik (GP 27 november 2021) lyckas inte Nina Miskovsky (M) förklara varför Göteborg inför ett kulturstopp men för fram några argument som bör bemötas.

LÄS MER:Ibn Rushd föreslås få miljonbidrag – men politikerna säger nej

Miskovsky påstår: ”Vi har däremot aldrig sagt att kulturen ska strykas”. Var och en kan dock läsa vad Göteborg skriver svart på vitt i anvisningarna: ”Den verksamhet som studieförbundet söker finansiering för måste möta ett eller flera av stadens mål för bidragsgivningen”. Kultur är genom ett politiskt beslut signerat Miskovsky struket från dessa mål.

De fyra mål som finns kvar är: integration, jämställdhet, demokrati och möjlighet till inträde på arbetsmarknaden. Miskovsky påstår att kultur kan passa in här. Sådana exempel finns säkert. Vår kritik kvarstår att samhället blir trångsynt om all kultur som inte följer dagens politiska mål skulle bli av med sin finansiering.

ANNONS

LÄS MER:Skattepengar får ej gå till odemokratiska aktiviteter

Låt oss ge några exempel på kultur som kanske inte möter målen: kyrkokören som sjunger juloratoriet, teatergruppen som repeterar nästa pjäs, rockbandet som lär sig spela i grupp, cirkeln som lär sig dreja, akvarellgruppen …

Framförallt vänder vi oss mot att Göteborg ska detaljstyra målen för kulturen som ju måste vara fri för att vara viktig för människor och samhälle.

LÄS MER:Göteborg riktar hårt slag mot studieförbunden

Miskovsky hänvisar till en dialog med studieförbunden inför beslutet. Det hade varit passande om hon i sammanhanget nämnt de kraftiga protester som samtliga studieförbund fört fram hela vägen.

Magnus Aspegren, vd, Riksteatern

Monica Fundin Pourshahidi, ordförande, Folkrörelsernas konstfrämjande

Calle Nathansson, vd Folkets hus och parker

Anna Rydborg, ordförande, Ax – kulturorganisationer i samverkan

David Samuelsson, generalsekreterare, Studieförbunden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS