Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Johan Lindqvist: Göteborg riskerar att stå med fina arenor men få artister

Det var på tiden att det ser ut att bli nya arenor i Göteborg. Men all den förlorade tiden gör att det kommer bli svårt att locka stora artister till stan, skriver GP:s musikkrönikör Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det har varit så många turer i arenafrågan att det är svårt att sortera allt som sagts de senaste åren. Nu tycks det ändå som att stjärnorna plötsligt står rätt och att en politisk majoritet kan peka ut en riktning.

Det är glädjande men samtidigt också sanslöst att det tagit så lång tid att komma fram till den lösning som var bäst redan från dag ett. Och som politikerna nu säger att de argumenterat för mest hela tiden.

Nämligen en ny arena i stället för Scandinavium, en ersättare till redan rivna Lisebergshallen och ett Ullevi som står kvar.

För Frölunda hockey, och handbollslaget Redbergslid som blev av med sin arena när grävskoporna tog Lisebergshallen, måste detta var en lättnad efter mycket frustration. Även om det kommer dröja 6-8 år innan de nya arenorna är på plats kan klubbarna planera långsiktigt.

Det behöver konsertarrangörerna också göra. Nya arenor är inga garantier för att artisterna ska komma. Det krävs bland mycket annat att jättar som Live Nation och FKP Scorpio väljer att prioritera Göteborg och därmed arenor som ännu inte ens finns på en ritning.

Det finns nämligen en övertro hos beslutsfattare i många, mellanstora städer både i Sverige och runtom i Europa om att bara man bygger en ”multiarena” blir det smidigt att skifta snabbt mellan hockey, handboll, mässor och - stora konserter.

Så är det naturligtvis inte. Göteborg kommer även fortsättningsvis konkurrera med framförallt Stockholm, Malmö/Köpenhamn och Oslo om de mest attraktiva turnéstoppen. Eftersom det har varit så segt att komma till beslut i arenafrågan har Göteborg nu ett stort försprång att jaga ikapp.

LÄS MER: Bryan Adams flyttar sin Göteborgs-spelning till 2022

LÄS MER: 70 bilder från kulturåret 2020

Ska vi kunna hävda oss krävs insatser från Göteborg & Co, Got Event och inte minst från hen som blir chef för de nya arenorna. Det handlar om smartness för att kunna hävda sig mot de städer som är de logiska förstahandsvalen för internationella artister.

LÄS MER: Konsertjätten varslar – tror ändå på Ullevisommar 2021

När vi tillsammans så småningom lyckas tränga undan pandemin kommer förutsättningarna i eventbranschen dessutom vara ovissa och oberäkneliga. I alla fall de närmaste åren, de som snabbast förstår de nya spelreglerna kommer klara sig bäst.

För oss som vill se de största stjärnorna på scen i Göteborg är det bara att hoppas att alla i stan som har något att säga till om i frågan fullt ut förstår att spaden i marken bara är ett första pyttesteg. Den verkliga utmaningen blir att fylla arenorna.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.