Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Emanuel Karlsten: Göteborg är sämst på vaccin

På onsdagmorgonen öppnade vaccinbokningen i Västra Götaland för alla över arton – sedan följde kaos, köer och kraschade appar. Emanuel Karlsten undrar hur det kommer sig att Västra Götalandsregionen och Göteborg är sämst på vaccin.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vaccinbokningen öppnade för en ny åldersgrupp och bokningen kraschade. Det är ett i raden av misslyckanden för Sveriges sämsta region.

För sämst är vi. Göteborg har sämst täckning av vaccinerade med en första dos i Sverige. Region Västra Götaland har sämst vaccintäckning i hela Sverige. Alla andra har hunnit längre, vaccinerat i lägre åldrar, men Göteborg har – i jämförelse – stått och stampat. Det har varit obegripligt. Ena stunden har det förklarats med att man är en storstadsregion med större andel yngre som inte ingått i aktuella vaccinationsfaser. Men sedan kom fas 4 och vi passerades av både Malmö och Stockholm som har lika eller yngre ålderssammansättning.

LÄS MER: Covid-iva på Sahlgrenska stänger – var störst i VGR

Vår vaccinsamordnare Kristine Rygge tycker allt är normalt. Regionen får de doser vi får, de delas ut, sprutas in och saker rullar på. ”Trist att vi inte har tillräckligt mycket vaccin”, sa hon när vi talades vid häromveckan. Hon menade att bokningstrycket varit konstant, att doserna gått åt, att det inte finns anledning att göra något annorlunda.

Men så plötsligt förra veckan: Tomt i bokningen. Rygge och regionen blev överraskade. Så i stället för att öppna upp för ytterligare fem eller tio åldersgrupper öppnade man upp för 22 årsgrupper – samtidigt. Alla mellan 18-39 år kunde i dag boka sig för vaccin. Det planerades levereras drygt 50 000 doser vaccin denna vecka och under juli kommer det färre doser till Sverige än på två månader. Ändå valde regionen att nu öppna för fler än någonsin tidigare.

Onsdag morgon kl 08.00 öppnades alltså bokningen för regionens mest tech-savy medborgare. Givetvis blev det kaos.

Förstod någon vad det innebar? Onsdag morgon kl 08.00 öppnades alltså bokningen för regionens mest tech-savy medborgare. Givetvis blev det kaos. 40 000 försökte samtidigt hitta bokningstid. Det är inga enorma mängder personer eller anrop, det borde verkligen inte vara hela världen för IT-system i en globaliserad tid. Men vi bor i regionen vars största stad Göteborg försökte bygga en digital skolplattform och gav oss Hjärntorget. Det här är inte en region som klarar av att bygga digital infrastruktur.

LÄS MER: Boka vaccin mot corona i Göteborg och Västra Götaland – så gör du

Det här är en region som planerade för att öppna upp vaccinbokning för mer än 40 000 medborgare – men hade glömt att de inte hade kapacitet för det.

Det blev kaos, köer och kraschade appar. Vi som väntat – hållt i och hållt ut – fick fortsätta att vänta.

För detta fanns det säkert skäl. Precis som det funnits skäl att Göteborg är sämst på vaccin.

Det är bara att vi aldrig någonsin får förstå dessa skäl.

Vi får bara förstå att något inte är som det ska. Och att vi ska hålla i – och hålla ut.

LÄS MER: Det här ska du tänka på inför coronavaccineringen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.