Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rapmusikern Frej Larsson. Bild: Thobias Nilsson

Frej Larssons raplåt ska upp i Högsta domstolen

Frej Larssons låt "Då ska hon skjutas" har blivit en rättslig följetong. Rapparen dömdes i hovrätten för hot mot tjänsteman. Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd för fallet.

Frej Larsson är känd från grupper som Slagsmålsklubben, Maskinen och Far & Son. Men det var som soloartist han släppte låten ”Då ska hon skjutas”, för vilken han dömdes av Svea hovrätt till villkorlig dom och 70 dagsböter á 200 kronor.

Det var efter ett narkotikatillslag mot en spelning i Stockholm 2018 som han publicerade ett inlägg på Instagram. Där ger han en fisk samma namn som en polis och i bildtexten skriver att den ska ”fileas”. Han släppte också låten där polisen namnges med raderna att hon:

”är en ful fisk och då ska alla små fiskar få lida. (Wrong!) Inte simma mer, du är som Hitta Nemo, du är (Gone!) Du blir fiskfilé, du är riktigt stekt i min (Sauce!)”

Friades först i tingsrätten

Frej Larsson friades först av Stockholms tingsrätt, men åklagaren var inte nöjd och överklagade.

Svea hovrätt friade förvisso den kände rapmusikern för Instagram-inlägget men han dömdes för hot mot tjänsteman på grund av låtens innehåll.

”Hovrätten kommer vidare fram till att låtens text innehåller hot om våld mot polisen och att hotet var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för polisens personliga säkerhet samt att låten skrevs för att hämnas polisen för hennes tjänsteåtgärder", skriver Svea hovrätt.

LÄS MER: Artisten Frej Larsson döms för hot mot polis

Nu står det klart att ärendet inte stannar i hovrätten. Högsta domstolen har nämligen beviljat prövningstillstånd.

”Fråga om en person har gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman genom att ha skrivit en låt med tillhörande text och sett till att låten lagts ut på Spotify. Prövningstillstånd har meddelats med utgångspunkt i vad hovrätten funnit utrett om de faktiska förhållandena och i fråga om uppsåt”, skriver Högsta domstolen.

Advokaten Viktor Banke företräder Frej Larsson. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Advokaten Viktor Banke företräder Frej Larsson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Advokaten: ”ute på rätt djupt vatten”

Frej Larsson advokat Viktor Banke säger att det är glädjande och spännande att målet nu når Högsta domstolen.

– Det som vi vill få prövat är att hovrätten anser att ordalydelsen i låten är ett straffbart hot mot tjänsteman. Jag påstår att den straffria delen i yttrandefriheten måste vara bredare, säger han.

LÄS MER: Publicistklubbsordförande i upprop för Vilks

Enligt Viktor Banke är den konstnärliga friheten viktig och han tror att HD:s utfall kan få konsekvenser för fler fall som rör yttrandefrihet som exempelvis rörande Lars Vilks och Dan Park.

– Det är ganska ofta de här frågorna uppkommer, påpekar han.

I det här fallet rör det sig ju om en utpekad polis. Påverkar det på något vis?

– Det har naturligtvis gjort skillnad från början. Det gör det hela åtalbart. Drar man tillbaks till den amerikanska debatten och begrepp som ”fuck the police” går det inte att åtala. Här rör det sig om en enskild person, även om jag anser att målsäganden är en representant för staten.

Är det att hon är en representant för staten som gör att du anser att det borde bli friande dom?

– Nej, det borde det oavsett.

– En artist i en låt som på ett tämligen tydligt sätt använder sig av metaforer. Ska man göra det straffbart är man ute på rätt djupt vatten skulle jag säga, säger Viktor Banke.

Det är i nuläget oklart när Högsta domstolen ska pröva fallet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.