Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fred Perry drar tillbaka tröja efter koppling till högerextrema Proud Boys

Fred Perrys svart-gula pikétröja kommer inte att säljas i USA eller i Kanada förrän kopplingen till Proud Boys upphört.

Modemärket Fred Perry drar tillbaka sin svart-gula pikétröja i USA och Kanada, rapporterar The Guardian. Det efter att den plockats upp av organisationen Proud Boys.

Proud Boys grundades 2016 i upptakten till det amerikanska presidentvalet och betraktas sedan 2018 som en ”extremistgrupp med kopplingar till vit makt-rörelsen” av FBI.

I ett pressmeddelande på deras hemsida skriver Fred Perry att det är ”otroligt frustrerande" att gruppen har approprierat deras svart-gula pikétröja.

LÄS MER: Kaotisk debatt mellan Trump och Biden i natt

Tröjan har används sedan dess lansering på 1970-talet av olika subkulturer, och Fred Perry är stolta över att deras lagerkrans i mer än 65 år har representerat ”inkludering, mångfald och självständighet”.

Nu har tröjan däremot fått ”en ny och annorlunda betydelse i Nordamerika” i och med dess koppling till Proud Boys. En koppling som de ”måste göra sitt bästa för att stoppa”.

Av den anledningen slutar de att sälja den gul-svarta pikétröjan från och med september i USA och Kanada fram till att den inte längre associeras med Proud Boys.

LÄS MER: Fascismen som farligast när den kommer i alldagliga kläder

LÄS MER: Facebook blockerar högerextrema konton i USA

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.