Alexander Pärleros driver Framgångspodden.
Alexander Pärleros driver Framgångspodden. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Framgångspodden i blåsväder efter vaccinkritik

Ett ”hustlarföretag” – så beskriver programledaren Alexander Pärleros läkemedelsbolaget Pfizer i ett avsnitt av Framgångspodden, där han tillsammans med föreläsaren Katarina Gospic ifrågasätter vaccinen och regeringens agerande i pandemin.

ANNONS
|

En av Sveriges mest populära poddar, Framgångspodden, släppte tidigare under onsdagen sitt senaste avsnitt ”Den censurerade pandemin”, i vilket programledaren Alexander Pärleros gästas av hjärnforskaren och föreläsaren Katarina Gospic.

Tillsammans diskuterar duon vad de anser vara den bakomliggande anledningen till vaccinationsprogrammen – att de egentligen bara finns till för att läkemedelsbolagen vill tjäna pengar.

Vidare anklagas regeringen för att ha mörkat antalet biverkningar. I podden anklagas Pfizer för att ha brutit mot grundläggande forskningsregler i sina egna studier kring vaccinet.

Alexander Pärleros utvecklade sitt resonemang för P3 Nyheter, närmare bestämt varför han valde att kalla läkemedelsjätten för ett ”hustlarföretag”.

ANNONS

– Med så många bristfälliga saker i studien... Nej, det skulle jag kalla för ett ”hustlarföretag”, säger han till P3.

Experterna svarar: ”Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt”

Det har fått en del människor att reagera, däribland Agnes Wold professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt. I början menade de att alla skulle dö av vaccinet och sen dog vi inte alls, säger Agnes Wold till Aftonbladet.

P3 Nyheter låter också vaccinforskaren Matti Sällberg, som lyssnat på avsnittet, uttala sig kring frågorna som väcks i Framgångspodden. Han menar på att kritiken inte stämmer och påpekar att resten av forskarvärlden tror på studierna bakom vaccinet. Det är också inget ovanligt att läkemedelsföretag gör studier på sina egna läkemedel.

– Det är absolut ingenting konstigt. Jag skulle nog säga att huvuddelen av de välfungerande läkemedel och vaccin som vi har idag – de har tagits fram genom att läkemedelsbolag har finansierat dem, säger Matti Sällberg till P3 Nyheter.

Senare under onsdagen publicerade Alexander Pärleros ett inlägg på sitt Instagram-konto där han vidare motiverar åsikterna i avsnittet.

”Det har inte varit en självklarhet för mig att släppa detta avsnitt. Vet att det är att hoppa in i en eld, en eld med mycket hat. Dock finns det en sida av mig som reagerar när den ser saker i samhället och känner att det är min plikt att ta dialogen andra inte vågar. Undanhållning av information av Sveriges politiker. Läkemedelsbolag fifflar och mörkar deras studier för att tjäna pengar.”

ANNONS
ANNONS