Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Green i Stockholm 1983. Bild: Ragnhild Haarstad / TT
Peter Green i Stockholm 1983. Bild: Ragnhild Haarstad / TT

Fleetwood Mac-stjärna död

Fleetwood Mac-grundaren Peter Green är död. Gitarristen blev 73 år.

Den legendariske bluesgitarristen Peter Green är död.

”Det är med stor sorg som Peter Greens familj meddelar att han dog i helgen, stilla i sömnen”, skriver en representant för familjen i ett uttalande enligt Sky News.

Peter Green slog igenom när han ersatte Eric Clapton som gitarrist i John Mayall & the Bluesbreakers i mitten av 1960-talet.

Han bildade Fleetwood Mac tillsammans med Mick Fleetwood 1967. Året efter släpptes bandets debutskiva ”Peter Green’s Fleetwood Mac” som fick fina recensioner och hamnade högt på topplistorna.

LÄS MER: Peter Green hade en fot i det kokande mörkret

Skrev ”Black magic woman”

Green lämnade bandet 1970 på grund av psykiska problem. Han diagnosticerades senare med schizofreni, och behandlades med elchocker på 1970-talet.

Peter Green började uppträda igen på 1990-talet, efter att han bland annat jobbat på bensinmack och som gravgrävare, skriver The Guardian.

Några av hans mest kända låtar är ”Albatross” och ”Black magic woman”, som i Santanas version blev en världshit. Han valdes in i Rock & Roll Hall of Fame tillsammans med resten av Fleetwood Mac 1998.

Enligt The Guardian ska gitarristen BB King en gång ha sagt att Peter Green hade den vackraste tonen han någonsin hört, och att han var den ende som kunde få honom att kallsvettas.

Peter Green blev 73 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.