Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

First Aid Kit läxar upp Moderaternas Ulf Kristersson

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej”, skriver First Aid Kit efter att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson använt en av duons låtar i ett Instagram-inlägg.

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit markerar kraftigt mot Moderaterna och deras partiledare i ett Twitter-inlägg.

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen.”, skriver duon.

Upprinnelsen är att Ulf Kristersson använt duons tolkning av Willie Nelsons klassiker ”On the road again” i ett inlägg på Instagram där man klippt ihop bilder från en höstturné landet runt ihop med partikollegan Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

GP har sökt First Aid Kit som än så länge hälsar att de inte vill kommentera saken vidare utan hänvisar till sitt inlägg.

Reglerna kring upphovsrätt för användandet av musik på Instagram är komplexa men man skriver bland annat att ”det är vanligtvis en bra idé att få skriftligt tillstånd från verkets upphovsman innan du publicerar innehållet på Instagram.”

Branschorganisationen Musikförläggarna har satt ihop en informationsbroschyr till de politiska partier som vill använda musik i sina kampanjer. Man skriver bland annat följande:

”Självklart ska du fråga om lov innan du drar nytta av någon annans arbete. Det kan ju hända att musikskaparen inte vill förknippas med vissa politiska åsikter. Vilket du i så fall måste respektera.

Frågar om lov gör du enklast genom att kontakta det musikförlag som förvaltar rättigheterna till den musik och text du vill använda. Är musiken inte förlagd är det musikskaparen själv som ger tillstånd. Är det en specifik inspelning du vill använda dig av behöver du även ett tillstånd från de som innehar rättigheterna till inspelningen.”

Senare under onsdagskvällen var musiken borttagen från Kristersson inlägg, och Moderaterna meddelade att de varit i kontakt med Sony Music under dagen.

Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget”, skriver Niklas Gillström, presschef för Moderaterna, i ett mejl till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.