Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

First Aid Kit hyllade Abba – i legendarernas scenkläder

Systrarna Klara och Johanna Söderberg tolkade Abba-klassikern ”Chiquitita” på TV4-galan ”Don’t stop the music”. Scenkläderna var hämtade från Abbas sista turné i Japan 1980.

Abba visade vägen för det svenska musikundret redan på 70-talet. När TV4 på lördagskvällen ordnade stödgala för landets musikliv på och bakom scenen passade duon First Aid Kit på att hylla Frida, Agneta, Björn och Benny genom att tolka deras ”Chiquitita” från 1979.

Och de gjorde det i legendarernas scenkläder. Eller nästan i alla fall. De vita scenkläderna är så kallade originalkopior som är designade, skapade och auktoriserade av originalplaggens upphovsman Owe Sandström.

Sandström är idag 77 år och var den som designade ABBA:s alla scenkläder bortsett från utstyrseln man hade på sig i samband med Eurovision-segern 1974. Kläderna First Aid Kit hade på sig använde Abba under sin allra sista turné – i Japan 1980.

LÄS MER: Stjärnor samlas för att stötta musikbranschen

LÄS MER: Rebecca och Fiona fixade fredagsfeeling i ”På spåret”

Kläderna, kimonos med blommor från den svenska faunan, designades av Owe Sandström som en hyllning till den japanska kulturen och kan numera ses på Abba-museet i Stockholm.

Originalen är dock alltför ömtåliga och får inte lånas ut.

First Aid Kit har spelat ”Chiquitita” tidigare, men bara live i Abba-älskande Australien. Just nu är man tillbaka efter ett längre uppehåll från offentligheten och musiken. Snart syns First Aid Kit dessutom som husband i ”På Spåret” på SVT.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.