Filmstaden visar "Star wars" dygnet runt

Under onsdagen slår Star wars rekord i Göteborg. Filmen "Star wars: the rise of Skywalker" visas 69 gånger under premiärdagen – och visningarna hålls dygnet runt.
– Nu ska fyrtio år av filmhistoria avslutas, säger Per Mårtensson, programdirektör på Filmstaden.

ANNONS
|

Det kommer inte som en chock att Star wars-filmerna är populära. Sedan "Stjärnornas krig" hade premiär 1977 har de lockat publik till biograferna. När den senaste trilogin lanserades 2015 blev "Star wars: the force awakens" blev det en ekonomisk succé och filmen är den som genererat mest intäkter i USA.

LÄS MER:Recension: "Star wars: The rise of Skywalker"

När det nu är dags för det som sägs vara avslutningen på filmsagan satsar Filmstaden, tidigare SF bio, hårdare än någonsin.

Delvis har de i rekordfart färdigställt bygget av den nya Imax-biografen i Bergakungen. Ett arbete som inleddes i oktober.

LÄS MER:Göteborgs första Imax-bio färdigbyggd i rekordfart

Därtill håller Filmstaden totalt 69 visningar i Bergakungen och Biopalatset.

ANNONS

– Jag vet inte exakt hur det ser ut i Göteborg, men i Sverige har vi aldrig haft såhär mycket stolar på Filmstadens biografer till en Star wars-premiär, säger Per Mårtensson.

Försäljningen började knackigt

Programdirektören förklarar att en av anledningen är att de nu visar filmen dygnet runt. Något som tidigare var omöjligt.

– Det har vi aldrig gjort förut, för vi har inte haft ett biljettsystem som tillåtit det. Tidigare har systemet stängt ner vid midnatt för statistikkörningar och annat. Sen i november har vi kunnat korta ner det, säger han.

Om besökarna kommer att vilja sätta sig tillrätta i biosalongen klockan 03:00 är i nuläget en aning oklart. I skrivande stund har enbart 4 av de 198 platserna i salong 3 i Bergakungen bokats.

– Vi släppte biljetter till filmen redan i oktober, men då var inte det här klart så de här biljetterna kom ut lite sent. Än så länge har det inte kickat igång någon större försäljning, säger Per Mårtensson.

Rättelse: Tidigare stod det att "Star wars: the force awakens" varit den bäst säljande filmen i världen. Så är inte fallet.

Här visas Star wars-filmen dygnet runt:

Filmstaden Bergakungen (Göteborg)

Filmstaden Sergel (Stockholm)

Filmstaden Storgatan (Malmö)

Filmstaden Uppsala

ANNONS