Filmproduktioner flyttas till Sverige

"Utvandrarna", "Triangle of Sadness" och "Lyckoviken". Till följd av coronapandemin flyttas svenska filminspelningar helt eller delvis hem. Även internationella produktioner börjar intressera sig för Sverige, men reserestriktionerna är fortfarande ett hinder.

ANNONS

LÄS MER:Coronakrisen stoppar Woody Harrelson – får tillfällig stand in i Ruben Östlunds film

På grund av restriktionerna till följd av coronaviruset måste flera svenska inspelningar som skulle ägt rum utomlands flytta till Sverige, rapporterar Kulturnytt i P1. Det rör sig bland annat om inspelningen av "Utvandrarna", enligt Peter Possne som är produktionschef på Film i Väst.

– Nyinspelningen av "Utvandrarna" får lägga en betydligt större del av inspelningen i Sverige än det tidigare var tänkt, säger Possne till Kulturnytt.

Till GP säger han att vissa scener fortfarande måste spelas in utomlands, eftersom de utspelar sig i miljöer som inte finns i Sverige.

"Woody Harrelson till Sverige"

Inspelningen av Ruben Östlunds kommande långfilm "Triangle of Sadness" fick ta en paus när Hollywoodstjärnan Woody Harrelson, som ska spela sjökaptenen på en olycksdrabbad lyxkryssare i Karibien, inte kunde komma till Sverige. Planen var att spela in scener utomlands i sommar, men det verkar nu ha ändrats.

ANNONS

– Plattform produktion jobbar på att få Woody Harrelson till Sverige i juni, det är målbilden just nu, säger Peter Possne till GP.

Flera av de produktioner som Film i Väst är inblandade i undersöker möjligheten att förlägga "betydligt fler" inspelningsveckor i Västsverige. Exakt vilka produktioner det rör sig om kan Peter Possne inte gå in på, eftersom förhandlingar fortfarande pågår.

Osäkert med biopremiärer

– Vi har sju långfilmsproduktioner som ska vara igång från juni och fram till slutet av året, och ett antal TV-produktioner. Inspelningen av Camilla Läckbergs "Lyckoviken" är redan igång. Det vi jobbar på nu är att stötta de projekten. Alla filmproduktioner ser ut att bli av, med fördröjningar på ett par veckor, ibland mer, säger Peter Possne.

Ett stort problem för de filmer som befinner sig i postproduktion, eller som redan är klara, är att ingen vet om biograferna kommer att vara öppna i höst.

För Film i Väst berör det till exempel familjefilmen "Nelly Rapp" och Ninja Thybergs långfilmsdebut om porrbranschen, "Jessica".

Coronavirusets framfart har fått hela världens film- och TV-produktioner att stanna av. Att Film i Västs samproduktioner rullar på, om än med vissa förseningar, tycker Peter Possne är anmärkningsvärt.

"Svensk filmindustri dräneras"

Flera internationella producenter har börjat snegla på Sverige, som har betydligt lösare restriktioner än många andra länder. Vissa har redan tagit kontakt med Film i Väst för att höra sig för om möjligheterna att flytta produktioner till Sverige. Men det är långt från tanke till handling.

ANNONS

Dels gäller gäller det svenska inreseförbudet från andra länder än de europeiska minst fram till 15 juni. Dels har många andra länder utreseförbud. Enligt Peter Posse finns det dessutom ännu ett stort hinder för att få större produktioner till Sverige.

– Vi är ett av få länder i världen som inte kan erbjuda skatterabatter till internationella filmproduktioner. Med dagens budgetnivåer blir många filmer för stora för oss att gå in i som samfinansiärer, vilket är vad produktionsbolaget förväntar sig om de ska förlägga inspelningen här, säger han.

Film i Väst är en av flera aktörer som driver frågan på nationell nivå, eftersom de menar att det kan utarma Sveriges inhemska filmindustri.

– Just nu ser vi en flykt till Sverige på grund av coronaviruset, men i många år har det snarare funnits en flykt från Sverige. Svensk produktionsindustri dräneras eftersom det är så mycket billigare att spela i länder som Polen eller Rumänien.

ANNONS