Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Film om Mumins skapare Tove Jansson öppnar filmfestivalen

Först kom filmen om Tom of Finland, sen skildrades Helene Schjerfbecks liv. Nu får ytterligare en finsk konstnär en storfilm – Tove Jansson. Under fredagen meddelar Göteborgs filmfestival att ”Tove”, filmen om Mumins skapare, kommer att inviga festivalen.

2017 höll Göteborgs konstmuseum en uppmärksammad utställning om konstnären och serieskaparen Tove Jansson (1914–2001). Publikmässigt blev det en sällan skådad succé för museet, men utställningen fick också fina recensioner av kritikerna.

Framförallt fick besökarna se en annan sida av den finska konstnärens liv. Närmare bestämt de enorma mängder illustrationer, satirer och oljemålningar som hon hann producera. Det som inte var hattifnattar, hemuler och mumintroll.

LÄS MER: Mycket mer än Mumintroll

Nu får göteborgarna möjlighet att bekanta sig ytterligare med Tove Jansson, då filmen ”Tove” öppnar Göteborgs filmfestival den 29 januari. Där får vi se Alma Pöystis karaktärisering av konstnären och hennes liv från krigsåret 1944 och tio år framåt.

”Tove” visar upp Tove Janssons liv och kärlek

Det är också en kärleksskildring om relationen till så väl journalisten och politikern Atos Wirtanen (Shanti Roney) som regissören Vivica Bandler (Krista Kosonen).

– Vi är väldigt stolta över att visa Tove som invigningsfilm. I en svår tid känns det befriande att inviga festivalen med en dansant hyllning till den gränsöverskridande kreativiteten. Tove är en skarp och berörande gestaltning av en unik livshistoria, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tryggheten sätts på prov i Tove Janssons värld

LÄS MER: Tom of Finlands liv blir film

”Tove” har redan visats på bio för 150 000 besökare i Finland och ligger alltjämt på biotoppen i landet. ”Tove” är också Finlands Oscarsbidrag 2021. Nu står det klart att den kommer att tävla i kategorin Nordic Competition på Göteborgs filmfestival.

– Sverige spelade en viktig del i Tove Janssons liv, så jag kan inte bärga mig tills vi får visa vår film på Göteborg Film Festival. Min känsla är att finländare och svenskar delar en stolthet över Tove – det är så många av oss som har en stark relation till hennes arbete. Jag hoppas att vår Tove belyser delar av Tove Janssons liv som är lite mindre välkända. Och är väldigt glad och ärad att få inviga den här fantastiska festivalen!, säger Zaida Bergroth, filmens regissör i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Laura Birn vill förändra bilden av Helene Schjerfbeck

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.