Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Fellenius är vd för Film i Väst som riskerar att förlora sitt mångmiljonbidrag från Göteborgs kulturnämnd.  Bild: Jonas Lindstedt
Mikael Fellenius är vd för Film i Väst som riskerar att förlora sitt mångmiljonbidrag från Göteborgs kulturnämnd. Bild: Jonas Lindstedt

Film i Väst riskerar att förlora mångmiljonstöd

Göteborgs kulturnämnd kan på måndag komma att dra in sitt stöd till Film i Väst. Ett likartat förslag skapade förra året ett infekterat filmbråk.
– Det är besvärande att de fortsatt inte förstår vilken roll Film i Väst spelar för Göteborg som filmstad, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.

Kulturnämnden föreslås nästa år dra in sitt stöd till Film i Väst. Filmfonden skulle därmed gå miste om 4,5 miljoner.

Genom kulturförvaltningens förslag kan kulturnämnden spara 2,5 miljoner kronor. Resterande 2 miljoner föreslås omfördelas till Göteborgs stads egen filmsatsning.

LÄS MER: Bråket mellan Göteborg och Film i Väst – detta har hänt

Ett liknande förslag ledde förra året till ett infekterat filmbråk mellan regionen och Göteborgs stad, som GP kunde rapportera om. 35 namnkunniga producenter, regissörer och filmarbetare varnade då i en debattartikel i GP för konsekvenserna om Göteborg drar sig ur den regionala filmfonden.

LÄS MER: Vi känner sorg för filmstaden Göteborg

"Väldigt destruktivt"

En av dem var Fredrik Lange, producent och manusförfattare senast aktuell med guldbaggevinnaren "Rekonstruktion Utøya". För honom framstår det nya förslaget om att dra in stödet till Film i Väst som obegripligt efter det senaste årets diskussion:

– Filmvärlden består av en liten grupp människor som borde samarbeta med varandra. Då är det väldigt destruktivt att spela ut de här aktörerna mot varandra.

Att konflikten mellan Göteborgs stad och regionen fått lov att förvärras sedan förra året bekymrar honom.

– Att bråka om det som i sammanhanget är småpengar är inte produktivt för någon. Låt oss istället ta vara på det vi har: en regional, internationellt erkänd, filmfond med stora resurser och många år av praktisk erfarenhet.

Under förra årets filmfestival direktsände GP Kultur en debatt angående finansieringen av den lokala filmen.

– Det är besvärande att Göteborgs kulturförvaltning fortsatt inte ser vilken viktig roll Film i Väst spelar för Göteborg som filmstad, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst och fortsätter:

– Det är ju vi som genererar mycket av den filmverksamhet som äger rum också i Göteborg, inklusive den på Gothenburg filmstudios.

LÄS MER: Politikerna om filmbråket i Göteborg

Riskerar att försvinna

På Film i Västs hemsida utvecklar han sitt resonemang i ett uttalande:

"Som regional aktör bidrar vi till den västsvenska filmindustrin och vet att Göteborg spelar en mycket stor roll när det gäller inspelningar och postproduktion. En så kraftig bantning av filmdelen som föreslås kommer inte att gynna utvecklingen av den konstnärliga och publika filmen och tv-dramat."

Fonden har under 2019 spelat in 18 svenska och internationella filmer och tv-draman i Västra Götaland. Tolv av dem i Göteborg. Därtill kommer en rad kort- och dokumentärfilmer samt över 30 postproduktioner.

– Signalerna från Göteborg pekar åt fel håll i ett samarbete som måste vara regionalt för att nå sin fulla potential, menar Mikael Fellenius.

LÄS MER: Så var GP Live från Kulturarenan

Kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren pekar på att det är Kommunstyrelsens beslut från 2018 att "fokusera på Lindholmen som geografisk utvecklingszon för film och rörlig bild.".

Hon skriver till GP att det därför inte är rådigt att från 2020 och framgent fördela stöd till Film i Väst som är ett regionalt bolag. Detta med tanke på den mycket svåra ekonomiska situation som kulturnämnden står inför.

Det är också angeläget att finansiellt stärka den lokala infrastrukturen inom filmbranschen i Göteborg stad, menar förvaltningen. Deras bedömning är att Gothenburg filmstudios annars riskerar att försvinna.

Har ni tagit hänsyn till det infekterade filmbråk som uppstod kring ett likartat förslag förra året?

– Vi kan se att den omfattning på besparing som vi behöver göra kommer att drabba många verksamheter. Vi är väl medvetna om att detta kommer att påverka många användare och utövare av kultur, och ytterst är det politikerna som fattar beslut, säger Anna Rosengren.

Conny Brännberg, ordförande för regionens kulturnämnd, inväntar budgetbeslutet från Göteborgs kulturnämnd innan han kan uttala sig om dess konsekvenser.

– Men visst hade vi haft en förhoppning om att pengarna till Film i Väst hade fått vara kvar.

Fakta:

Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen, som i år bidrar med 92,5 miljoner.

Göteborg står för 4,5 miljoner,

Trollhättan för drygt två och Vänersborg för drygt en miljon kronor.

I år investerar den regionala filmfonden drygt 92,5 miljoner kronor i film och tv-drama.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.