Fem tv-tips för augusti

Jobbiga brott, bröstmjölk som hälsokur och kulturkrockar. Denna veckas tv-premiärer särskådar allt som kan gå fel – och gör det.

ANNONS
|
Fem tv-tips för augusti
Bild: Netflix

”(Un)well” (Netflix)

grade crossed
Wellnessindustrin omsatte 94 miljarder dollar globalt förra året. Siffran lär fortsätta att stiga. Wellness syftar till att optimera välmåendet, inom paraplytermen ryms enklare metoder som yoga och spa-besök och mer avancerade som aromaterapi och tantriskt sex (se bilden). Denna dokumentärserie i sex delar ser närmare på flera aspekter av wellness, experter berättar om utföranden, påverkan och varför behandlingen funkar eller inte funkar. De koncentrerar sig mest på extrema trender som hård fasta, bröstmjölkens påstådda hälsofördelar för vuxna och den psykedeliska brygden ayahuasca men också mildare varianter som faktiskt kan ge fördelar i vardagen undersöks. En rolig detalj är att samma streamingsajt huserar ”The Goop Lap”, en serie där livsstilsdrottningen Gwyneth Paltrow med väninnor testar wellnessterapier med entusiasm och stenhård tro.
Fem tv-tips för augusti
Bild: Netflix

”Århundradets rån” (Netflix)

grade crossed
Kuppen chockade världen 1994: en liga lyckades råna Colombias centralbank med hjälp av otippade verktyg, ansiktsmasker, svetsmaskiner och syretanker. Och minutiös planering förstås. Till exempel så tog sig rånarna in i banken genom huvudingången. Hur? Vad hände? Vilka var de? I denna dramaserie i sex delar får vi hur se kuppen som gått till historien som ”El Robo del Siglo”, planerades och sedan genomfördes. Polisen misstänker att runt 26 människor var involverade allt som allt och efterdyningarna är fortfarande kännbara i det politiskt instabila landet. ”Århundradets rån” lär bli sensommarens mesta nagelbitare.
Fem tv-tips för augusti
Bild: SVT

”Unge kommissarie Morse” (SVT Play)

grade crossed
Världen kan verkligen inte få nog av brittiska, korrekta kommissarier som löser knepiga brott i pittoreska miljöer. Så populär är till exempel kommissarie Morse att vi får följa honom i hans yngre dagar. Denna sjunde säsong av Unga kommissarie Morse inleds med ett nyårsfirande i Venedig, i alla fall för huvudpersonen. Kompanjonen Thursday, däremot, har fullt upp med att jaga en mördare i Oxford. (Seriestart SVT1 lördag 15 augusti kl. 21:05.)
Fem tv-tips för augusti
Bild: Discovery

”90 day fiancé: The other way” (TLC /Dplay)

grade crossed
TLC är kanalen som får tittarna att känna sig överlägsna. En riktigt boost för självförtroendet är ”90 day fiancée”, en realityserie som följer olika par där en av parterna kommer till USA från ett annat land och har, enligt amerikansk lag, 90 dagar på sig att gifta sig för att få uppehållstillstånd. Serien är så populär att man har flera varianter, i denna ”The other way”, är det istället amerikanen i paret som reser till sin trolovades hemland. Kulturkrockar, språkproblem, missförstånd, skeptiska familjemedlemmar och allmän kärlekshysteri är bara några av komponenterna. Tycker man om att skrika åt teven och högljutt erbjuda olika råd till medverkande är detta ett perfekt program. Seriestart säsong 2 söndag 16 augusti kl. 20
Fem tv-tips för augusti
Bild: Dorsey Pictures

”Slender man – ondskans flickor” (SVT Play)

grade crossed
Om man inte redan hade misstankar om att myter på Internet kan påverka folk i olika riktningar kan man se dokumentären ”Slender man” – den sanna berättelsen om hur en virtuell skräckfigur, alltså en påhittad sådan, kunde driva två 12-åriga flickor till ett grymt brott. Inte bara är detta en studie i manipulation, det är också en snårig juridisk tankenöt. Vem bär skulden när uppviglaren är ett fantasifoster? Eller så är han inte det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS