Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Stateless”, ”The split” och ”The night manager” behandlar alla klaner på olika vis. Bild: Netflix, Hbo
”Stateless”, ”The split” och ”The night manager” behandlar alla klaner på olika vis. Bild: Netflix, Hbo

Fem tv-serier du inte får missa i juli

Klaner styr världen. I alla fall var det så en gång i tiden – de av kunglig börd genom sin status och de med kriminell läggning genom sin erövrade makt. Huruvida klanerna fortfarande styr är en retorisk fråga men att vi inte kan sluta fascineras av dem är en sanning som dessa nya serier och dokumentärserier bevisar.

”Världens historia: Kungahuset Windsor” (SVT Play)

Det brittiska kungahuset rymmer lika många myter som människoöden. Det mest fascinerande är kanske prins Edward som valde kärleken till amerikanskan Wallis Simpson framför tronen. Historien om skandalparet, via unikt material och intervjuer med både experter och närstående, är det första i en serie om sex avsnitt som särskådar familjen Windsor.Givetvis blir analyserna och inblickarna inte särskilt djupa – kungahuset är skyddat av en mur av diskretion – men nog är det spännande ändå, att i alla fall i sinnet levandegöra en av världens mest kända släktsagor.
Bild: Netflix
Bild: Netflix

”Fear City: New Work vs The Mafia” (Netflix)

Under 1970- och 80-talet styrde fem amerikansk-italienska familjer hela New Yorks undre värld. Om man trodde att Gudfadern var ren fiktion kan denna dokumentärserie i tre delar vara en skrämmande upplevelse. Som tur är följer filmskaparna inte bara våldets och den kriminella maktens spår utan också polisens enorma arbete med att kartlägga, samla bevis och slutligen åtala New Yorks mest skräckinjagande maffiabossar. Men faktum kvarstår: maffian som vi känner den från filmens värld är ännu mer skrämmande än så, därför att deras makt sträcker sig långt ifrån gatans värld. Den tar sig in i facken, infrastrukturen, stadens själva utforming och slutligen lagen.

”The Night Manager” (HBO)

Susanne Biers miniserie som baseras på John le Carrés bästsäljare visades på TV4 för fyra år sedan. Bier vann både en Emmy och en Golden Globe för sin regi. Nu kommer chansen att åter förflyttas till den arabiska våren i Egypten där den tidigare brittiska soldaten Jonathan Pine (Tom Hiddleston) arbetar som nattportier på ett hotell. Hans liv förändras helt den dagen (eller natten) han blir vittne till någonting han inte borde se och får valet att infiltrera affärsmannen Richard Ropers (Hugh Laurie) allra innersta krets. Men många emotionella hinder står i vägen, det är lätt att förlora siktet.

"Stateless” (Netflix)

Den australiensiska öknen spelar en läskig biroll i flera aktuella serier just nu, som ”Efterlysta för mord” (SVT Play) och ”Mystery Road” (TV4). I ”Stateless” är öknen en plats där fyra främlingar möts – i ett flyktingläger. Det karga, oförlåtande landskapet är en perfekt plats att gömma och glömma oönskade problem på. Som afganska flyktingar, en psykiskt instabil flygvärdinna, en ung pappa som känner skuld och en byråkrat fast i en skandal. Skådespelarna, bland andra Cate Blanchett och Yvonne Strahovski från ”The Handmaid’s Tale”, är fruktasnvärt bra. Stämningen så krypande att man ibland kommer på sig själv med att hålla andan. Inte blir det mindre läskigt av att veta att storyn är baserad på verkliga händelser.
Bild: Foto: HAL SHINNIE /Sister Pictures
Bild: Foto: HAL SHINNIE /Sister Pictures

Bubblare: ”The Split” - SVT Play

Familjen är en klan i dubbel bemärkelse om man också jobbar med den. Hannah Stern har visserligen slitit sig loss från familjens advokatbyrå men dras med skuldkänslorna. Inte blir de mindre av att hon uppenbarligen har starka känslor för kollegan Christie. Den andra säsongen av The Split finns nu tillgänglig på SVT Play. Har man inte sett den första så har man en fin stund med jobbiga familjerelationer och kladdiga relationsproblem framför sig.

LÄS MER: Veckans streaming-guide: Gamla och nya legender

LÄS MER: Detta är den bästa nostalgi-streamingen just nu

LÄS MER: Här är listan över sommarens bästa true crime-tv

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.