Regé-Jean Page som Simon Basset och Phoebe Dynevor som Daphne Bridgerton i romance-tv-serien Bridgerton.
Regé-Jean Page som Simon Basset och Phoebe Dynevor som Daphne Bridgerton i romance-tv-serien Bridgerton. Bild: LIAM DANIEL/NETFLIX

Fantasin om det magiska samlaget – inom äktenskapet

1800-talets romantik blandas med 2000-talets feminism i Bridgerton. Caroline Hainer skriver om det mest spektakulära med den populära Netflix-serien: Sexet.

ANNONS

LÄS MER:Familjen Bridgerton uppdaterar Jane Austens krassa romantik

Herregud vad det liggs i Bridgerton! Under de vackra balklänningarna och hövlighetsfraserna i eskapism-serien bubblar en kåthet utan like. Det liggs till höger och vänster och den överhängande cliffhangern är ”När ska de ligga med varandra?”. När det blir dags att nominera till Emmy-priset ligger ”Sexualiteten i Bridgerton” bra till för Bästa biroll.

Här bör en varning för spoilers ur serien utfärdas. För sexet är intressant. Precis som många romaner i romance-genren har Bridgerton en viljestark kvinnlig huvudkaraktär. Daphne är smart, charmig och vet vad hon vill. Däremot vet hon ingenting om sex, inte ens hur barn blir till. På bröllopsnatten är hon inte nervös för att hennes första gång ska göra ont eller inte bli bra. Hon har nämligen ingen aning om vad som ska hända.

ANNONS

Men grupper i USA och Storbritannien har istället tolkat serien som en lektion i sexualkunskap och yrkat på att Netflix ska utfärda en varning om att avbrutet samlag inte är en bra preventivmedelsmetod.

Men hon har tur – hennes make är en ömsint älskare. Han är erfaren, har legat med både prostituerade och andra lössläppta kvinnor så han kan sin sak. Hon har tur på annat vis också – maken är mån om att hon ska njuta av kärleksakten och uppmanar henne därför att utforska sin kropp. Deras första samlag blir jättelyckat. Allt går som smort, Daphne njuter. Bridgerton är, som sagt, total eskapism - och detta är det främsta beviset.

Men grupper i USA och Storbritannien har istället tolkat serien som en lektion i sexualkunskap och yrkat på att Netflix ska utfärda en varning om att avbrutet samlag inte är en bra preventivmedelsmetod. Men ska man varna för något borde det i så fall vara den orealistiska skildringen av sexdebuten. Inga smärtor, inga obekvämligheter – kvinnlig orgasm på första försöket! Boom!

LÄS MER:"Pantertanter” var alltid bättre än ”Sex and the city”

En triggervarning för hederskultur skulle också vara på sin plats. När en ung kvinna av dygd tungkysser en karl måste det duelleras i soluppgången, annars drar kvinnan total skam över familjen. Mer än så – hon faller i värde. Monetärt alltså, eftersom ett äktenskap är en ekonomisk transaktion.

Bridgerton är underhållande, liksom visuellt imponerande. Det som gör den intressant är just sexualiteten. Med ena foten i kostymfilmens romantiserade värld med 1800-talets äktenskapssyn, och den andra i 2000-talets feminism uppstår något lika gammalt som nytt: En fantasi om det magiska samlaget – men bara inom äktenskapet.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS