Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Familjen ber om ursäkt för Roald Dahls antisemitism

Roald Dahl, författaren till böcker som ”Kalle och chokladfabriken” och ”Den fantastiska räven”, har i flera intervjuer uttryckt sig antisemitiskt. Nu ber familjen om ursäkt.

I november var det 30 år sedan Roald Dahl dog.

Den brittiske författaren med norskt påbrå brukar räknas till en av världens främsta berättare med sina roliga och lite makabra barnböcker, varav några av de mest berömda är ”James och jättepersikan”, ”Kalle och chokladfabriken” och ”Den fantastiska räven”.

Men han hyste också antisemitiska åsikter.

– Det är samma gamla sak: vi vet allt om judarna och alltihop. Judarna kontrollerar media, väldigt smart grej att göra, och det är därför presidenten i USA måste sälja alla dessa saker till Israel, sa Roald Dahl till The Independent 1990, samma år som han dog, skriver The Guardian.

LÄS MER: Hundra bästa böckerna utsedda

Sju år tidigare ska han även i The New Statesman ha sagt:

– Det finns ett drag i den judiska karaktären att provocera fram fientlighet, kanske är det en form av brist på generositet mot icke-judar.

Roald Dahl menade även att Hitler inte gav sig på judarna utan anledning.

Överensstämmer inte med familjens bild

Familjen har nu publicerat ett inlägg angående Roald Dahls antisemitiska uttalanden på sin hemsida, i vilket de ber om ursäkt för ”den bestående och förståeliga skada som orsakats av Roald Dahls uttalanden”.

De skriver att hans fördomsfulla kommentarer är oförklarliga för dem och inte överensstämmer med den person de kände eller med kärnan i hans berättelser.

Roald Dahls uttalanden ska även ha upprört hans läsare under hans livstid. Enligt The Guardian fick Roald Dahl kort före sin död ett brev från två judiska barn i San Francisco:

”Käre Mr Dahl, vi älskar dina böcker, men vi har ett problem. Vi är judar!! Vi älskar dina böcker men du gillar inte oss för att vi är judar. Det förolämpar oss! Kan du snälla ändra åsikt om vad du sa om judar.”

Filmaktuell med ”The Witches”

Roald Dahl föddes i Wales 1916 som barn till norska föräldrar. 1938 började han arbeta på Shell i Dar es Salaam och var jaktpilot i Royal Air Force under andra världskriget.

Hans första barnbok var ”The Gremlins” som kom ut 1943 och som sedan följdes upp på 1960-talet av ”James och jättepersikan” 1961, ”Kalle och chokladfabriken” 1964 och ”Den fantastiska räven” 1970. Han var även med och skrev manus till James Bond-filmen ”Man lever bara två gånger”.

LÄS MER: Taika Waititi tar sig an Roald Dahl-klassiker

Flera av Roald Dahls böcker har filmatiserats över åren. Så sent som i år avslöjade Netflix att regissören Taika Waititi arbetar på en animerad serie baserad på ”Kalle och chokladfabriken”, samt en film om Oompa-Loompierna som arbetar i Willy Wonkas chokladfabrik.

I oktober i år släppte Warner Bros filmen ”The Witches” med Anne Hathaway i rollerna, baserad på Roald Dahls bok med samma namn från 1983.

LÄS MER: Hathaway ber om ursäkt för nya filmen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.