Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det heter förvisso arbetsplats. Men konstnären vet att arbete inte är något man gör.  Bild: Arkiv
Det heter förvisso arbetsplats. Men konstnären vet att arbete inte är något man gör. Bild: Arkiv

Författarens guide till att jobba hemifrån

"The Office"-varianten av karantän – jobba hemifrån – är något författarna redan bemästrar. GP bad Martin Engberg att dela med sig av sina bästa råd till den ovana hemmajobbaren.

Preppers i all ära. De vet säkert allt om att överleva en zombieattack och bästa sättet att frystorka en älg på. Men när det gäller "The Office"-varianten av katastrofen: arbetskarantän i hemmet – är det bättre att fråga de verkliga experterna om råd. Författarna. Att bli författare är ju lite som att sätta sig själv i karantän redan från den yrkesmässiga starten.

Visst, en del av oss har arbetsrum. Min förra bok skrev jag delvis i ett duschutrymme. Jag delade lokal med andra kulturslavar, men insåg att jag inte skulle få något gjort om jag inte hade en dörr att stänga om mig. Det fanns det bara in till duschen. Det funkade helt okej att skriva till doften av persikoschampo tills jag en morgon kom dit och möttes av fullskalig fest. Tunga beats, rökmaskiner, stroboskop. Andra kanske hade blivit glada om de hamnat på partaj i stället för på kontoret. Inte jag, som gick hem och surade.

Andra kanske hade blivit glada om de hamnat på partaj i stället för på kontoret. Inte jag, som gick hem och surade.

Okej, det var visserligen söndag, men en av godbitarna av att vara frilans är ju att kunna regera över sin egen arbetstid.

Numer har jag ett arbetsrum i källaren på flerfamiljshuset dit bara jag har nyckel. Att bli satt i karantän för min del skulle möjligen innebära att jag inte får gå ned dit. Det är okej, det är trots allt rätt mörkt där. Oftast sitter jag ändå vid köksbordet.

Annars är källarskrivandet en beprövad metod ända sedan Dostojevskijs tid. Poeten Johan Jönsson, som sagt att skrivandet är som en övning i att vara levande begravd, sitter också i en källare. Utan fönster, har jag hört. Vilket kan förklara det dystra uttalandet. Om den amerikanske författare John Cheever är det bekant att han under fem års tid när familjen bodde på Manhattan varje morgon tog på sig kostymen bara för att ta hissen ned till ett rum i källaren, där han klädde av sig in på kalsongerna och skrev fram till lunch.

">
Folk ska väl skita i vad du använder tvättstugan till! Bild: Måns Langhjelm
Folk ska väl skita i vad du använder tvättstugan till! Bild: Måns Langhjelm

Du som skickats hem från kontoret kan med fördel praktisera detta själv. Även med kläderna på. Folk ska väl skita i vad du använder tvättstugan till! Har du bokat tiden är det din tid! För syns skull kan du alltid låta någon gammal trasa snurra runt i maskinen, men vad du än gör – tvätta inte på riktigt! Lär av feminismen: hushållsarbetet är en fälla. Det börjar oskyldigt med att du bara ska diska en tesked och slutar med att du står och målar om kökstaket.

Det kanske viktigaste att inse som arbetande i hemmet är att platsen i sig egentligen saknar betydelse. Det heter förvisso arbetsplats. Men konstnären vet att arbete inte är något man gör. Det är ett state of mind. Om Evert Taube berättas det att en vän siktas honom simmande i viken. Kompisen simmade ikapp honom för att säga hej – varvid Taube fräst: tyst – jag jobbar!

Den anekdoten illustrerar tydligt vad det handlar om.

Men för att nå detta högre tillstånd krävs förstås en del övning. Här kommer några handfasta råd till dig som är ovan vid att arbeta hemma.

1. Frigör dig från den materiella verkligheten.

Det kan visserligen innebära att ditt hem förfaller – men börjar du städa toaletten slutar det snart med att du står och gnuggar rent kaklet med en tandborste.

2. Inventera källarförrådet

Preppern ser kanske en potentiell plats att förvara tretusen burkar ärtsoppa på här, men för dig är detta ett perfekt kontorsbås. När mailen inte längre når dig kan du äntligen ägna dig åt den nya trenden – ”deep work”. Vilket i praktiken går ut på att fokusera på en arbetsuppgift i taget. Det som förr i tiden helt enkelt var att arbeta innan alla skulle sitta i aktivitetsbaserade kontor och springa runt och jaga lediga skrivbord hela dagarna.

3. Gå inte på promenader.

Det kommer sluta med att du slinker förbi konditoriet för att köpa bakelser eftersom ingen ändå ser vad du sitter och mumsar på framför tangenterna. Vilket i förlängningen är dåligt för din hälsa – särskilt i semmeltider.

4. Förtvivla icke!

Känns livet tomt och innehållslöst? Det beror bara på att du inte fyller dina dagar med ändlösa möten som ingen egentligen ser syftet med. Det som stirrar dig rakt i ansiktet är helt enkelt VERKLIG ARBETSTID. Det är så den ser ut.

Använd den

5. Lär av slackern!

Du kanske trodde att denne hånade figur var passé? Tvärtom. Gräv fram Douglas Couplands bok "Generation X", streama ”Reality bites” och Richard Linklaters ”Slacker” för att studera hur mästarna gör för att hantera en ändlös dag där ingen talar om för dig vad du ska göra.

När du bemästrar dessa tekniker är allt du behöver göra att sätta dig i soffan. Sluta ögonen och luta dig tillbaka.

Och om någon undrar vad du håller på med, fräser du bara: tyst – jag jobbar!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.