Förbjuden åtrå och Zlatan på skidsemester – på GP.se

När biograferna är stängda är det viktigt att hitta nya vägar för filmkonsten. Därför är vi på GP stolta över att kunna erbjuda läsarna ett exklusivt kortfilmspaket med några av landets mest spännande filmskapare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

När Göteborgs filmfestival stängde portarna förra året i början av februari visste vi inte att det skulle bli en av få kulturhändelser där allt var ”som vanligt”. I mars tog den allmänna smittspridningen fart.

Gränsen för folksamlingar och sittande publik har gradvis krympt för att under hösten landa på ett tak på åtta personer. Stans biografer, Bio Roy undantaget, håller stängt.

LÄS MER:15 filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

Konserter, teaterföreställningar och bokmässor har fått ställa in – och ställa om till digitalt. Så även filmfestivalen. När portarna slår upp på fredag kommer stora salongen på Draken stå tom så när som på en enda galaklädd biobesökare som får se Finlands Oscarsbidrag ”Tove” ensam. Vi andra får bänka oss framför våra skärmar i hemmet.

ANNONS

Därför känns det extra roligt att nu kunna erbjuda läsarna kvalitetsfilm på gp.se på samma sätt som vi i fjol kunde göra med musiken.

Under 2020 producerade Göteborgs-Posten en rad uppskattade konserter på gp.se – från stödgalan för Pustervik i mars via Linnéa Henriksson på Liseberg till den stora julkonserten med Augustifamiljen på Stora teatern i december.

LÄS MER:Recension: ”Tunna blå linjen” – SVT

Under Göteborgs filmfestival kommer vi på GP.se att visa nio kortfilmer – exklusivt för våra läsare i samarbete med Folkets Bio. Några av landets främsta regissörer och filmskapare står som avsändare.

Som Sanna Lenken, nu aktuell med hyllade polisdramat ”Tunna blå linjen” på SVT. I kortfilmen ”Konstnären får barn” ställer hon sig själv framför kameran och låter en manlig röst skandera högtidligt om hängivenheten till skapandet över bilder på bröstpumpande och toalettbesök med en bebis i knät.

Vi visar filmfestivalaktuella Ninja Thybergs kortfilm ”Hingsten” som utforskar sexualitet och makt, där en ung hästtjejs blick styr skeendet. Den tysta absurditeten som uppstår i mellanrummen på en Aktuellt-sändning i Axel Danielsons och Maximilien van Aertrycks ”Studio 5”.

LÄS MER:”Jag använder porr som en fond för samtiden”

Shahab Mehrabis prisbelönta ”Götaplatsen #flerochfler” ifrågasätter själva filmskapandet när en grupp unga skådespelare plötsligt vänder sig mot regissören och om det går att skildra förtryck utan att också reproducera det. Niki Lindroth von Bars apokalyptiska, animerade Klungan-musikal ”Min börda” och ”Zlatan i Alperna” av Monne Lindström där fotbollshjälten försöker koppla av med skidåkning men dras in i en situation han inte kan kontrollera. För att nämna några.

ANNONS

Dessutom sänder vi årets hederspristagare Ruben Östlunds masterclass på torsdag om en vecka där han talar om sitt filmskapande. Vi kommer också att följa med den ensamma besökaren ut på Pater Noster när hen isolerar sig i en vecka för att titta på film, intervjua filmskapare, makthavare och reda ut ödet för biograferna som väntar efter corona.

Allt på gp.se/filmfestival

Varmt välkomna att hänga med oss på festivalen.

Fakta: Filmfestival på GP.se

Under Göteborgs filmfestival 29 januari – 8 februari visar GP nio prisbelönta kortfilmer av några av landets främsta regissörer och filmskapare.

”Götaplatsen #flerochfler” (2018) av Shahab Mehrabi.

”Ingen lyssnar” (2019) av Elin Övergaard.

”Konstnären får barn” (2018) av Sanna Lenken.

”Zlatan i Alperna” (2019) av Monne Lindström.

”Index” (2020) av Nicolas Kolovos.

”Daddy’s girl” (2020) av Julia Lindström.

”Min börda” (2017) av Niki Lindroth von Bahr.

”Hingsten” (2016) av Ninja Thyberg.

”Studio 5” (2017) av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Ruben Östlunds masterclass läggs upp på GP.se torsdag 4 februari kl. 17.00.

Alla filmerna hittar du på gp.se/filmfestival mellan 29 januari och 8 februari.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS