För lika löner får kritik

ANNONS
|

Stadskansliets redovisning av lönerna för Göteborgs cirka 250 biblioteksanställda visar att löneutvecklingen är för dålig. De mest erfarna borde ha cirka 2 000 kronor mer i månaden. Samtidigt ligger de lägst betalda i yrkesgruppen ett par tusenlappar över de lägstalöner som kommunens lönepolitik förespråkar.

- Man är för generös när folk anställs samtidigt som det råder en tradition inom yrkeskåren att det inte ska vara så stora löneskillnader, säger Jonas Ransgård (m), vice ordförande i kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsdelegation, som fastställt hur lönespridningen bör se ut.

Kommunens så kallade löneboxar säger att en nyanställd bibliotekarie bör ha strax över 19 000 kronor i månadslön, medan den mest erfarna bör ligga runt 26 500 kronor. I verkligheten ligger lönerna på mellan 21 335 kronor och 24 800 kronor i månaden.

ANNONS

- När låglönesatsningen infördes tolkades den som att man skulle höja lägstalönerna, medan det i själva verket var de mest felavlönade som skulle höjas, det vill säga också en del av dem som redan hade mest betalt, men ändå för lite.

Jonas Ransgård anser att förvaltningarna omgående bör försöka öka löneskillnaderna.

Att ingångslönerna är för höga håller inte kulturförvaltningens personalchef Tatjana Marin Kartal med om. Förvaltningen har ett 60-tal bibliotekarier anställda på Stadsbiblioteket.

- Lönespridningen har minskat med cirka fem procent mellan åren 2004 och 2007, och det är svårt att peka på någon generell orsak till det. Snarare handlar det om individuella förklaringar. Yrkesrollen har förändrats, det ställs andra krav i dag än för tio år sedan och alla har inte hängt med i den utvecklingen.

Det kan vara en förklaring till att många med lång erfarenhet stannar upp i löneutvecklingen, menar Tatjana Marin Kartal.

- Vi ska framöver vara extra observanta på medarbetare över 55 år och för våra bibliotekschefer betona vikten av att vara tydliga i utvecklingssamtalen med vad som krävs för att gå vidare lönemässigt.

Meta Hammenberg är chef för Linnéstadens bibliotek, ett relativt sett stort stadsdelsbibliotek, med fem anställda, varav två biblioteksassistenter och tre bibliotekarier.

ANNONS

- På en så liten arbetsplats är det svårt att sprida lönerna. Dels jobbar vi som ett arbetslag i stor utsträckning, alla måste vara duktiga på allt för att verksamheten ska fungera. Det gör att det kanske inte ens finns någon anledning att ha en stor lönespridning. Dels är vi som yrkesgrupp överlag inte prioriterade och en liten grupp som vår har svårt att göra sig hörd, konstaterar Meta Hammenberg.

ANNONS