Arkivbild. ”Var drar man gränsen för politisk manifestation: är till exempel Pride numera förbjudet på Chalmers?”, undrar GP:s kulturchef Johan Hilton.
Arkivbild. ”Var drar man gränsen för politisk manifestation: är till exempel Pride numera förbjudet på Chalmers?”, undrar GP:s kulturchef Johan Hilton. Bild: Oscar Olsson/TT

Johan Hilton: Får man fira Pride på Chalmers i fortsättningen?

Var dras gränsen? Är Pride numera förbjudet på Chalmers? Det undrar GP:s kulturchef Johan Hilton apropå Chalmers beslut att förbjuda politiska manifestationer på universitetet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns en scen i någon av ”Star Wars”-filmerna – den intergalaktiska republiken är i upplösning, interna politiska hot måste avvärjas, oron bemötas med järnhand. Demokratisk rättighet efter demokratisk rättighet skalas bort och kastas på sophögen. Senaten i filmen reagerar som även jordiska senater brukar göra inför liknande scenarier. Den applåderar resolutionerna.

”Så det är såhär friheten dör”, konstaterar den sorgsna senatorn Amidala för sig själv, ”till dånande applåder.”

Repliken spökar i skallen när jag läser om Chalmers beslut. Efter påtryckningar om att lärosätena ska ta ställning i kriget i Gaza, demonstrationer vid Chalmers kårhus och krav på brutna kontakter med israeliska universitet förbjuds nu alla politiska manifestationer i den tekniska högskolans lokaler och på campusområdet.

ANNONS

Det tål att upprepas: alla, över ett enda bräde.

Grunden till beslutet är i viss mån rationell, rentav hedervärd: i det uppiskade läge som råder vill man att judiska studenter ska känna sig trygga. Ingen ska behöva utsättas för risker och politiska manifestationer kan urarta.

Symbolvärdet ska samtidigt inte underskattas. Att tysta de många därför att en minoritet drivs av rasism och hat är ett minst sagt riskabelt prejudikat som hotar att få vittgående konsekvenser. Yttrandefriheten är, som Chalmers rektor Martin Nilsson Jacobi ironiskt nog konstaterar tillsammans med studentkårens ordförande Isabelle Jarl i ett uttalande om beslutet, ”en livsnerv för ett universitet.”

Hot och hat regleras vidare redan av lagen – var finns polisen? Och var drar man gränsen för politisk manifestation: är till exempel Pride numera förbjudet på Chalmers? Får man fira 8 mars? Anordna en manifestation för Gui Minhai och Dawit Isaak?

Känslan av att befinna sig i egendomliga tider, en tid där demokratiska impulser ter sig allt mer förlamade och allt går väldigt fort, förstärks av att en liberal utbildningsminister inte bara finner sig i denna inskränkning i yttrandefriheten. Utan aktivt välkomnar den.

”Universitet ska vara universitet främst”, säger Mats Persson till GP. ”Det vill säga fokusera på utbildning och forskning och inte vara en arena för politiska kampanjer eller pamfletter.”

ANNONS

Japp, det är samme Mats Persson som för bara ett år sedan red ut till storms mot den föregivna cancelmentaliteten på svenska universitet, och då förfärade sig över den tynande pluralismen.

”När en tystnadskultur får spridning och sätter sig kommer det att göra att forskningen i Sverige blir sämre”, sade han då till SVT. ”Det är viktigt att ha en öppen debatt och diskussion men inte att tysta ordet.”

Det krävs en balansakt av bokstavligt talat den högre skolan för att få de citaten att gå ihop, för så mycket tystare än ett förbud blir det inte. Inte ens när man försöker dölja den med dånande applåder.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS