Experimenten på Vipeholm blir film

Kariesexperimenten på Vipeholm i Lund hamnade åter i ljuset när Sveriges Radio i höstas släppte en dokumentärserie om händelserna. Nu pågår inspelningen för en film om experimenten med John Tornblad som regissör.

ANNONS
|

I höstas kom en dokumentärserie på Sveriges radio om kariesexperimenten som genomfördes under 1940- och 50-talet på Vipeholms anstalt i Lund.

Experimenten som bland annat gjordes på personer med olika funktionsvariationer startade en debatt om vad som är medicinskt etiskt under forskningsprojekt. Nu pågår arbetet med en film om händelserna av regissören John Tornblad, skriver SVT.

– Det är väldigt intressant hur man rättfärdigar något sånt här, säger han till SVT.

Kärlek i fokus

Filmen som just nu håller på att spelas in kommer att följa experimenten, men främst fokusera på en kärlekshistoria mellan två intagna. Inspelningen sker på Restad gård i Vänersborg där man har gjort i ordning lokalerna för att efterlikna Vipeholm.

ANNONS

I huvudrollerna syns två debutanter till skådespelare, Amanda Malmberg och Isak Blom. Filmen väntas ha premiär nästa år.

Kariesexperimenten på Vipeholm

Mellan 1935 och 1982 var Vipeholm utanför Lund ett hem för tusentals människor med olika former av funktionsvariationer. För omkring 70 år sedan genomfördes experiment på flera av patienterna, utan varken deras eller anhörigas medgivande. Dessa kom att kallas kariesexperimenten.

På 1940- och 50-talet var svenskarnas tandhälsa riktigt dålig. Därför bad regeringen Medicinalstyrelsen att utreda varför. På Vipeholm där människor som kallades ”sinneslösa” bodde hittar man platsen för att studera vad som händer med tänder när bland annat stora mängder socker äts. Forskningen som bedrevs ledde till att begreppet ”lördagsgodis” infördes – och befolkningen fick bättre tandhälsa. I efterhand har experimenten på patienterna kritiserats och man har ifrågasatt det medicinskt etiska i att låta vissa personers hälsa offras för andras skull.

Vipeholmsexperimenten finns sedan tidigare som P3-dokumentär från 2010. 2020 kom en ny serie i fem delar där SR:s Ekot och P1 Dokumentär samarbetade för att ta reda på vad som egentligen hände bakom stängda dörrar på anstalten.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS