Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Eva ordnade konsert i trädgården med Emrik Larsson

Eva Holmberg ville ge musikerna en scen när ingen annan kunde. Så hon öppnade upp sitt hem, och under en blåsig söndag fick ”Emrik med vänner” bjuda 50 åskådare på en sällsynt upplevelse i pandemitider – en konsert.
– Jag kom tänka på att jag hade världens scen och mest coronasäkrade trädgård, säger hon.

Tänk om man kunde anordna en konsert i sin egen trädgård?

Den tanken slog Eva Holmberg i början av sommaren, och under söndagen arrangerade hon sin tredje söndagskonsert på bakgården av villan i Kungsladugård.

Allt började med ett samtal till TrädgårdsLive, Kulturaktiebolagets satsning för att boka musiker i en tid där sedvanliga lokaler och scener hållit stängt.

LÄS MER: Seaside på Björkö arrangerar middag med musik – trots restriktioner

– Jag kom tänka på att jag hade världens scen och mest coronasäkra trädgård. Så jag ringde upp och frågade om jag kunde få Timo Räisänen, men han var fullbokad. Så då frågade jag om Ale Möller och det funkade.

Ale Möller-konserten sålde slut, likaså gjorde efterföljande konsert med Evas kör.

– När man gör något i verkligheten så händer något speciellt mellan åskådarna och musikerna. Och det finns ett behov av det, säger Eva.

Grannarna bokade Emrik

Alla har vi upplevt eller hört talas om grannar som klagar på höga ljud. I Evas fall har det varit tvärtom. Grannarna har uppskattat de tidigare konserterna, och denna gången agerade de även bokare.

– Det är de som har raggat upp Emrik, de kände varandra sedan tidigare. De har köpt biljett också, även om de kan se in hit från sin balkong, säger Eva.

Lördagen 29 augusti skulle Emrik Larsson återförenats med sitt gamla funkband Stonefunkers för första gången på 20 år. Tillsammans skulle de ha spelat på Liseberg inför stor publik.

LÄS MER: Björkö Music Society drabbades av Seasides inställda middagar

Istället är det en terrass i Kungsladugård som är hans scen denna söndag när vädret inte tycks kunna bestämma sig.

– Jag som är van vid att titta mycket på live-musik känner att det är rätt märkligt. Men det ska bli jättekul att lira, även om det är lite osäkert i luften, konstaterade Emrik.

En kompositör och en myrstack

Emrik Larsson spelar både covers och egna låtar. Händer klappar i takt och huvud gungar. Några har tagit med egna filtar och satt sig på gräset. En man iklädd en discokulemönstrad cowboyhatt sitter i en brassestol.

Det mumsas på ostbågar och chips, men också en och annan medtagen matlåda.

Längre upp längs naturens egengjorda amfiteater finns en myrstack.

Längst bak i publiken, närmast myrstacken, där sitter kompositören Stefan Forssén.

LÄS MER: Seasides middag med Ebbot Lundberg stoppas av polisen

– Du får komma och spela nästa år, säger Eva.

– Det gör jag mer än gärna, svarar den prisade pianisten.

Udda må tyckas, men ingenting verkar omöjligt här i Edens trädgård.

Förlåt, Evas trädgård.

De speciella stunder och interaktioner som sker här är en viktig påminnelse om den betydelse som kultur har för oss människor.

– Det här är fantastiskt. Om det är något som jag hoppas lever kvar till nästa sommar så är det detta. Det är skithäftigt att komma till någons hus och bakgård för att kunna spela och ha trevligt, säger Emrik.

LÄS MER: Dumt av regeringen att göra det lättare för kulturen just nu

Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.