Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eurovision 2020 ställs in

Det blir ingen tävling i Rotterdam för The Mamas i år. Organisationen European Broadcasting Union (EBU) ställer in årets upplaga av Eurovision song contest på grund av coronaviruset.
– Självklart är vi otroligt ledsna, säger The Mamas.

När de sista tonerna från årets Melodifestival sjungits och ballongerna pyst ut hade Sverige valt The Mamas med låten "Move". Men trion kommer inte att få åka till Rotterdam och Eurovision i år.

Detta sedan EBU beslutat att ställa in årets upplaga av Eurovision song contest.

"Osäkerhet skapad av spridningen av COVID-19 runtom i Europa, och restriktionerna från regeringar, tv-bolag och de nederländska myndigheterna, innebär att European Broadcasting Union har tagit det svåra beslutet att inte fortsätta med live-evenemanget som planerat", förklarar EBU i ett pressmeddelande.

LÄS MER: The Mamas segrare i årets Mellorysare

Christer Björkman, Sveriges delegationschef i Nederländerna, säger att beskedet ändå var väntat.

– Det fanns ett par alternativ, till exempel att skjuta upp arrangemanget till hösten. Men nu valde man det säkra före det osäkra, och ställde in helt. Under de omständigheter som råder globalt är det egentligen helt logiskt och ett korrekt beslut, även om det såklart är oerhört tråkigt, säger han till GP.

Den mångårige mellogeneralen säger att hans känslor nu är med de 41 artisterna som inte kommer att få tävla i år.

– För vår del är det The Mamas som kämpat sig genom nålsögat och tävlat sig fram till ett avslut i finalen som nu inte blir av. Det är verkligen jättetråkigt för dem.

Den sjunde mars vann The Mamas Melodifestivalens final i Friends arena. Bild: Pontus Lundahl/TT
Den sjunde mars vann The Mamas Melodifestivalens final i Friends arena. Bild: Pontus Lundahl/TT

The Mamas: "Självklart är vi otroligt ledsna"

I ett uttalande skickat till GP via deras presskontakt Niklas Torsell säger The Mamas att de har tagit emot EBU:s besked och respekterar det även om de är ledsna.

– Under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam. Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen.

LÄS MER: Mamma Mia vilket Mello-mirakel när The Mamas skrällde i finalen

De säger att de såg fram emot att representera Sverige med "Move" och att låtens budskap ju handlar om att förflytta berg, något de menar är extra relevant i dag.

– För om vi hjälps åt i denna svåra tid kommer det också att resultera i något gott till slut. Våra tankar går också till arrangören av ESC som jobbat hårt i motvind. Ta hand om er!

Oklart om The Mamas får tävla nästa år

Det här är första gången som den europeiska sångtävlingen ställs in. Arrangemanget har annars pågått årligen utan avbrott i 64 år.

I pressmeddelandet skriver EBU:s högste chef Jon Ola Sand "Vi beklagar den här situationen väldigt mycket, men jag kan lova att: Eurovision song contest kommer att komma tillbaka starkare än någonsin".

Trots Eurovisionchefens positiva framtidssyn är det fortsatt mycket som är osäkert. Ett frågetecken som är kvar är huruvida The Mamas och de övriga fyrtio valda akterna kommer att få tävla nästa år.

I en FAQ-tråd skriver EBU att det är något som diskuteras av tävlingens arbetsutskott och de deltagande tv-bolagen och kommer att meddelas senare.

LÄS MER: Mellostjärnan Hanna Ferm tillbaka på Hisingen – där allt började

I frågetråden svarar EBU också att de inte kunde skjuta Eurovision till en senare tid på året på grund av evenemangets omfattning. De förklarar även att det inte räcker att ha tävlingen utan publik, utan att arrangemanget ändå skulle bryta mot Nederländernas nuvarande regler om begränsade folksamlingar (högst hundra personer) och internationella resor.

Att de väljer att inte hålla tävlingen på separata platser förklarar de med att det skulle bryta mot tävlingens kärnvärden.

"Det är en del av Eurovision song contests DNA att föra samman delegationer, artister och fans till en plats och erbjuda en rättvis plattform för alla artister att tävla tillsammans på samma scen och med samma möjligheter att skina".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.