Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Enorm kö när musikbutiken 4sound lägger ned

Kön ringlade sig lång under onsdagen när konkursutsatta musikbutiken 4sound öppnade upp dörrarna för utförsäljning. Trots att butiken nu lägger ner var det god stämning i kön.
– Hela Göteborgs musik är här, konstaterade gitarristen Niklas Vieweg.

Förra veckan kom beskedet att bolaget Music Retail själva hade lämnat in en konkursansökan till Norrköpings tingsrätt. Bolaget äger 18 musikbutiker i Sverige, varav en på Odinsgatan i Göteborg.

Under onsdagen håller därför samtliga 4sound-butiker i landet i en konkursutförsäljning.

"NU SKA ALLT BORT!" står det på företagets hemsida.

LÄS MER: Göteborgsk musikaffär ansöker om konkurs

Vid butiken i Göteborg var trycket högt. En halvtimme efter öppning sträckte sig fortfarande kön för att komma in längs hela kvarteret och runt hörnet.

David Smallbone hade väntat i ungefär tjugofem minuter när GP pratade med honom.

– Jag ska kolla efter ett hi hat-stativ, lite vintagesyntar, en programvara och kanske en Moog-synt, säger han.

Han berättar att 4sound är musikbutiken som han går till när han behöver något. Den eller Andreasson Musik som ligger en bit längre ner på samma gata. Beskedet att 4sound nu går i konkurs tycker han är sorgligt.

– Det är jättetråkigt såklart. Man undrar lite om utvecklingen, när de har gått från att vara Musikbörsen, till att köpas upp av ett norskt företag, till att hela det norska företaget går i konkurs. Då undrar man hur det går för Andreasson som ligger bredvid. Om de klarar sig för att de är ett eget företag.

Vänner möts i kön

Längre bak i kön står Klara Goliger, Gustav Olea Aspenrot och Niklas Vieweg. De spelar i samma band, även om det är så pass nystartat att de ännu inte har ett namn.

Trots den nya bandformationen har de inget speciellt på köplistan inför besöket, i stället ska de bara kika in vad som finns och hälsa på personer de känner i kön.

– Vi konstaterade innan att vi kanske inte borde köpa någonting, men vi är här för att det är utförsäljning, säger Gustav Olea Aspenrot.

– Ja, det är ganska go stämning ändå, fyller Klara Goliger i.

– Hela Göteborgs musik är här, säger Niklas Vieweg.

Men är det inte en livsfarlig taktik ni har här. Att ni ska gå in och kanske inte köpa något men ändå kolla lite. Är det inte precis då man kommer hem med typ allt?

– Det är väl problemet då kanske. Jag har inga pengar att bränna från början ens. Det blir sms-lån och konkurs för mig också, säger Niklas Vieweg skämtsamt.

Trots den goda stämningen finns också ett allvar i kön under onsdagen. Niklas Vieweg berättar att han kommer från Växjö där det finns två musikbutiker. Hans tankar går till personalen.

– De har varit där hela mitt liv, så de som jobbar där känner man ganska bra. Det blir nog tufft tror jag, säger han.

Gustav Olea Aspenrot håller med.

– Det är tråkigt. Man har hängt mycket här och testat olika grejer. Det är väl en effekt av näthandel. Det är alltid tråkigt när riktiga butiker lägger ned och att de förlorar sina jobb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.