Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Lindqvist: En sommar utan Håkan Hellström skapar sorg i Göteborg

Den inställda Ullevi-sommaren gör ont just nu. Men att Göteborg blir en tystare och tråkigare stad kommer skapa sorg och posttraumatisk stress som tar lång tid att bearbeta, menar Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Beskedet var förstås lika väntat som beslutet var oundvikligt. Coronan tränger ut Håkan Hellström från Ullevi. Absolut ingenting talar dessutom för att vare sig Iron Maiden eller Rammstein blir av.

LÄS MER: Håkan Hellström-konserterna på Ullevi flyttas till 2021

Så det är bara att göra sin matte. 4 x Håkan, 2 x Rammstein + 2 x Summerburst + 1 x Iron Maiden. Det är lika med nio inställda Ullevi-kvällar och därmed så mycket som drygt 900 miljoner förlorade intäkter till Göteborgs turistnäring. Kanske upp emot en miljard.

Det innebär med all sannolikhet förlorade anställningar. Kanske konkurser. Det betyder också att Göteborgs självbild, lagom till jubileumsåret 2021, har åkt på en rejäl stukning. Vad händer med en evenemangs- och turiststad när allt ställs in? Vad händer med oss som bor här när vi tvingas leva i en gråare vardag där de där magiska kvällarna av samhörighet och eufori inte fyller på vår energibank? Hur kommer vi att må av att gå in i hösten med en vaskad sommar i bagaget?

Svaret är tyvärr att vi lär må skit.

Jag är övertygad om att coronan, med allt vad den innebär, kommer rista djupa ärr i alla människor. Vi kommer att få hantera en slags posttraumatisk stress långt efter det mest akuta läget är över.

LÄS MER: Här är betygen på Håkan Hellströms nya platta – låt för låt

Skaver fast en sorg i oss

Hälsa och ekonomi är grundläggande, men på sikt skaver pandemin fast en nedstämdhet, rentav en sorg i oss, över allt det som inte blev av. Människor behöver träffas, behöver gemensamma upplevelser. Det är därför kultur och evenemang är så mycket mer än en slogan i en turistbroschyr. Konserter, fotbollsmatcher och fester för oss samman. De skapar ett kitt av delade känslor. Ta bort det under en alltför lång tid och vi kommer att skrumpna inifrån och ut.

LÄS MER: Håkan Hellström och Symfonikerna i gripande samarbete

Det blir alltså tyst juni-juli-augusti i Göteborg. Ingen vet om det stannar där. Ingen kan skriva under en försäkran om att vi får en konsertsommar på Ullevi ens nästa år.

Vi hade behövt en Håkan-sommar

Forskaren och bioetikern Zeke Emanuel menade nyligen i en uppmärksammad intervju i New York Times att det knappast är aktuellt med några folksamlingar, och därmed större konserter, förrän tidigast hösten 2021. För mig som musikälskare, och för musikbranschen, är det ingenting annat än en avgrund som öppnar sig.

Tillbaka till Håkan Hellström.

Håkan Hellström & Co har förberett sig för de fyra Ullevi-konserterna sedan september förra året. Det är som alla förstår ett enormt maskineri att få upp en sådan här produktion på scen. Det är allt från att låtarna ska sättas i replokalen till att förbereda scenbygge, ljus, ljud, videor och animationer, gästartister och allt annat.

LÄS MER: Nu kan inte ens Håkan Hellström slå sitt eget rekord

Det är många arbetstimmar som nu går till spillo. Och med det pengar. Man kan förstås säga att det inte drabbar någon fattig, Håkan Hellström kommer ha bröd på bordet även i höst. Men då glömmer man bort att det är väldigt många fler människor än Hellström inblandade, som har helt andra marginaler i sin ekonomi.

Men framförallt är det nog en tung suck av besvikelse som hörs över taken just nu. Efter den här våren hade vi verkligen behövt en Håkan-sommar. Vi får verkligen, verkligen hoppas att det blir som han säger det - nämligen party 2021.