Eldsjälar prisades på Stadsteatern

En förening som arrangerar middagsträffar, en biltvätt och Greta Thunberg. Det var några av vinnarna när eldsjälar uppmärksammades på Faktumgalan. Gemensamt för flera av pristagarna var att de passade på att uppmana allmänheten att hjälpa till.
– Det gör skillnad, så ställ upp som volontär, sade en av vinnarna, Värmestugan Helsingborg, i sitt tacktal.

ANNONS
|

Galan hölls på Göteborgs stadsteater under onsdagskvällen, med en mängd musik och uppträdanden. Samtidigt pågick tillställningen utanför, där gatutidningen hade fått upp en storbildsskärm och kockar sålde soppa till förmån för Faktums försäljarfond.

Inne på teatern inleddes sedan festen med ett funkigt medley innan kvällens konferencierer, Göteborgsprofilerna Ina Lundström och Tomas von Brömssen, tog över rodret.

– Den här galan har vi försökt återanvända både människor och material. Ina Lundström har jobbat på Faktum och Tomas von Brömssen har varit profilintervju, förklarade Sarah Britz, chefredaktör på tidningen.

Att temat var hållbarhet märktes också under kvällen. Inte minst när det gällde priserna. Sarah Britz har nämligen åkt runt och köpt olika vaser på second hand.

ANNONS

– Nu kanske du tänker: "Var det inte den jag köpte till min moster i julas." Jo, men nu är det Årets Opinion, skämtade Ina Lundström när hon visade upp dem på scenen.

Emma Bengtsson och Lisa Holtz från Invitationsdepartementet var de första som fick ta emot pris.
Emma Bengtsson och Lisa Holtz från Invitationsdepartementet var de första som fick ta emot pris. Bild: Petter Trens

Först ut var middagsarrangör

De första som skulle få ta emot en av vaserna var Invitationsdepartementet, en ideell förening som arrangerar middagsträffar. De sammanför dem som vill lära sig prata bättre svenska med dem som redan pratar flytande. Sedan de startade 2014 har 17 000 personer mötts över olika middagsbord.

– Det går inte att lajka sig till ett bättre samhälle, avslutade volontärerna Emma Bengtsson och Lisa Holtz från organisationen, när de tog emot priset och uppmanade alla att skriva upp sig för en middag.

Tror ni att många kommer att svara på er uppmaning?

– Jag tror att många är nyfikna men att flera inte tar steget för att mycket annat händer i livet. Men vi brukar säga att det enda du behöver göra är att ställa fram en extra tallrik, för alla äter ju varje dag, säger Lisa Holtz.

Och om man är nervös för att träffa främlingar?

– Då kan man bjuda in en kompis, granne, släkting eller kollega. Eller om man inte känner någon som kan går det att mejla mig eller Emma.

ANNONS
Jublet steg när Belinda Olsson läste upp namnet Greta Thunberg.
Jublet steg när Belinda Olsson läste upp namnet Greta Thunberg. Bild: Petter Trens

Greta fick applåder

Utöver Invitationsdepartementet prisades också nätverket Nu: Nolla utanförskapet som hjälper ungdomar från utsatta områden till studier och arbetsmarknad, Reningsborgs Däck och Tvätt, som skapar arbete och framtidstro för ungdomar i Västra Frölunda och Värmestugan Helsingborg, som hjälper hemlösa och behövande.

Extra ljudligt blev det annars inne i teatern när Årets opinion skulle delas ut och Belinda Olsson läste upp namnet Greta Thunberg.

Priset togs dock emot av personer från rörelsen Fridays for Future eftersom den sextonåriga miljöaktivisten inte kunde vara på plats.

"Vi uppskattar verkligen ert stöd och kommer att fortsätta strejka" sade Sofia Axelsson när hon läste upp en hälsning från Greta Thunberg.

Pristagare Faktumgalan 2019

Årets integration (100 000 kronor från Eric Hieltes stiftelse)

Invitationsdepartementet

Årets sociala eldsjäl (20 000 kronor från anonym donator)

Värmestugan Helsingborg

Årets opinion (20 000 kronor från anonym donator att skänka vidare till vald verksamhet)

Greta Thunberg

Årets utbildningsinsats (100 000 kronor från Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse)

Nu: Nolla utanförskapet

Årets sociala entreprenör (100 000 kronor från Sätila foundation)

Däck och tvätt

Övriga nominerade:

Årets utbildningsinsats

Blankspot

Maskrosbarn

Halal komedi

Årets integration

Skyddsvärnet Göteborg

Agape

Mustafa Panshiri

Årets sociala entreprenör

ABIS

My Dream Now: Vad drömmer du om?

Vägen ut! kooperativen

Däck och tvätt

Årets sociala eldsjäl

Värmestugan Helsingborg

Bodil Frey, Tidigt föräldrastöd

Sabina Grubbeson

Amir Kader

Årets opinion

Greta Thunberg

Andreas Magnusson

Marcus Eriksson, SPES

Mia Skäringer Lázár: Avig Maria: No more fucks to give

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS