Anna Rosenström: Einár hade bara börjat

Rapartisten Einár sköts till döds i natt. GP:s Anna Rosenström skriver om en av Sveriges största stjärnor – som bara hade börjat.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Einár fick den typen av supergenombrott som i dag är vanliga inom svensk hiphop. Där du kan gå från okänd för den breda massan till att plötsligt ligga etta på alla listor. Men Einár var bland de första att få det.

Hans framgångsrecept var en popig typ av gangsterrap som tilltalar många men det är också hans råa talang för hantverket rap som fått honom att göra sådan succé. På gamla Youtube-klipp kan man se honom freestyla som barn med en näst intill ofattbar teknik och med ett flow som matchar de bästa i Sverige.

Det var också på sociala medier han först började få uppmärksamhet. På Instagram började han lägga upp videor där han själv rappade. 2018 kom så låten ”Duckar Popo” där han sjunger om att polisen är på honom, men att han inte vill prata med dem.

ANNONS

LÄS MER:Victor Leksell om vännen Einár: ”Det skulle inte sluta så här”

Hans framgångsrecept var en popig typ av gangsterrap som tilltalar många men det är också hans råa talang för hantverket rap som fått honom att göra sådan succé.

Men det var med en kärlekslåt han fick sin första stora hit. ”Katten i trakten” handlar om en tjej som är mer ”gata” än någon annan:

”Hon är katten i trakten, hon lyser upp hela natten, det är 1+1 hon kan matten, hon är inte fin hon är vacker”

När den kom 2019 toppade den listorna och i slutet av året var nykomlingen Einár den mest spelade artisten på Spotify i Sverige, ovanför artister som Ed Sheeran, Billie Eilish, Avicii och Hov1.

Under 2020 regnade priserna över honom då han både fick två grammisar för ”årets nykomling” och ”årets hiphop” och ett P3 guld för ”årets låt” med ”Katten i trakten”. Sedan dess har han blivit en av Sveriges största artister.

När han ville kunde han gå åt det popigare hållet, som i Hov1-samarbetet ”Gamora”. Och han hade även ett samarbete med Victor Leksell på gång. Samtidigt gjorde han fortfarande musik med nyare rap-stjärnskott som bland andra VC Barre på senaste singeln ”Fast här i trakten”. Ett nytt album var precis på väg som tusentals fans sett fram emot att få höra.

Einár blev bara 19. Trots att han var så framgångsrik var han bara i början på sin karriär och det som har hänt är outsägligt sorgligt. Sverige har förlorat en oerhört begåvad artist som kom in och satte sin egen prägel på scenen med en energi som få kan leverera. Det kommer han för alltid bli ihågkommen för.

ANNONS

ANNONS