Efter demonstrationerna i Libanon: "Underhållare har ett ansvar"

Ett förslag om skatt på Whatsapp-samtal i Libanon blev startskottet på månader av protester och demonstrationer som mynnat ut i våldsamma upplopp och en ny regering. Kulturparet Rami Hage-Obeid och Leyla Nahas vill nyansera bilderna av landet som kablas ut över världen.
– Vi underhållare har ett ansvar i dessa tider, säger Leyla Nahas.

ANNONS
|

Ett stenkast från Martyrtorget, som blivit den libanesiska revolutionens samlingsplats, ligger stadsdelen Gemmayze, känd för sina livliga barer och hippa restauranger. Här har demonstranter druckit sin öl, rökt sina cigaretter och diskuterat nästa steg i protesterna mot Libanons system och regering.

LÄS MER:Libanon har fått en ny regering – till slut

Det är veckan innan jul. Rami Hage-Obeid, som är DJ och grafisk formgivare och hans fru Leyla Nahas, som är en välkänd radioprofil, sitter mittemot varandra vid ett bord på Café Standard.

– Vi bor mitt i smeten och har kunnat följa protesterna via nyheterna och i våra egna kvarter. Vi har aldrig haft en revolution i det här landet och samtidigt har det alltid skrivits sånger om revolutionen, säger Rami Hage-Obeid, som växlar mellan engelska och sjungande göteborgska när han pratar svenska.

ANNONS

Mamman, som är svenska, träffade Ramis libanesiska pappa i Tyskland på 1970-talet. Efter äktenskapet i Sverige flyttade de till pappans hemby. I dag finns en syster i Göteborg och den andra i Libanon. Mormor Ingrid, 96 bor på Orust.

I oktober la regeringen fram ett förslag om att beskatta Whatsapp-samtal. Det blev startskottet för revolutionen, där spontana protester blev till en folkrörelse med massdemonstrationer där musik, dans och konst fått stor plats.

LÄS MER:Libanons premiärminister al-Hariri avgår

Protesterna utvidgades snart till att omfatta korruption och det ekonomiska läget i landet. Förslaget drogs tillbaka, men det hjälpte inte. Två veckor senare avgick premiärministern Saad al-Hariri.

Vill nyansera bilden

Leylas och Ramis gemensamma bebis, förutom sonen Mattias, är bloggen "Beirut bright side" som kompletteras av poddar. Målet är att försöka nyansera bilden av Libanon för omvärlden.

– Bilderna som kommer från Mellanöstern är oftast negativa. På bloggen lägger vi upp positiva bilder, texter och filmer om Libanon, säger Leyla Nahas.

Rami Hage-Obeid nickar.

– Även om du som libanes tänker att allt är skit och att regeringen är korrupt så bör du veta att i ett kvarter längre bort så jobbar en välgörenhetsorganisation med att dela ut gratis mat till tusentals personer och någon annan hjälper barn att lära sig läsa och skriva. Det är den sortens medkänsla vi vill lyfta, säger Rami Hage-Obeid.

ANNONS

Men trots att premiärministern avgick två veckor efter att protesterna börjat och förslaget om att beskatta Whatsappsamtal drogs tillbaka fortsatte protesterna. Under de första veckorna kunde Leyla Nahas inte ta sig till sitt jobb på den statliga radion för att sända sitt dagliga musikprogram, eftersom vägarna blockerades.

Efter ett tag började folk som kände igen henne stoppa henne på gatan och be att hon skulle återvända till radion så att de kunde höra hennes röst när de satt fast i bilköerna.

– Vi underhållare har ett ansvar i dessa tider. Folk behöver musik mer än någonsin nu.

Kvinnor sittdemonstrerade

Flera av landets kulturpersonligheter har deltagit i protesterna. På den tionde dagen hade flera kvinnor stängt av vägen till centrum genom en sittdemonstration. Leyla Nahas, som var på väg ner på stan, beslöt sig för att delta. Bredvid henne satt Nadine Labaki, regissör till Oscarnominerade ”Capernaum”, om utsatta barn i Libanon. Polisen försökte med våld dra bort kvinnorna från gatan. Leyla Nahas tog en bild som snabbt spred sig i sociala medier.

Bilden, som Leyla Nahas tog, spred sig snabbt i sociala medier.
Bilden, som Leyla Nahas tog, spred sig snabbt i sociala medier. Bild: Leyla Nahas (Beiruts Bright Side)

Leyla Nahas, som föddes i början av det långa, blodiga inbördeskriget som pågick mellan 1975 och 1990 fortsätter:

– Våra föräldrar och våra farföräldrar har kriget i sig och lång erfarenhet av våld. Vi vill inte att det som skedde då ska ske igen.

ANNONS

Fakta: Protesterna i Libanon

17 oktober 2019. Unga protesterar mot ett förslag om att beskatta samtal via mobilappen Whatsapp som gör det möjligt att ringa gratis via internet. Två veckor tidigare börjar stora demonstrationer i Irak.

Libanon har en av världens största statsskulder. Trots att det har gått 30 år sedan inbördeskriget (1975-1990) saknas fortfarande fungerande infrastruktur som el, vattenförsörjning och sophantering. Den nya skatten och avgiftshöjningarna skulle vara en åtgärd för att hantera den ekonomiska krisen, men protesterna utvidgades snart till att omfatta missnöje med korruption.

29 oktober 2019. Förslaget om Whatsapp-skatt dras tillbaka men efter två veckors protester tvingades premiärministern Saad al-Hariri.

November 2019. Stora demonstrationer även i Iran. Enligt Amnesty dödades över 100 demonstranter och tillgången till internet ströps. Protesterna började efter att priset på bensin höjdes med drygt 50 procent samtidigt som ransoneringskort infördes.

3 januari 2020. Generalen Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödas av en amerikansk drönarattack utanför Bagdads internationella flygplats. Attacken har även skapat oro i Libanon.

18 januari 2020. Minst 114 skadas när säkerhetsstyrkor mötte demonstranter utanför Libanons parlament i Beirut enligt uppgifter från Röda korset.

21 januari 2020. Libanon får en ny regering. Hassan Diab, tidigare utbildningsminister, blir premiärminister efter 97 dagars protester.

En dryg månad efter mötet på Café Standard eskalerar upploppen. Stämningen i det som först kändes som en kulturfestival har förändrats helt. Rami Hage-Obeid skriver och talar in röstmeddelanden till min mobil. Nu är demonstranterna så pass arga att politiker jagas ut från restauranger av matgäster och ur köpcentrum där demonstranter ropar "thawra” (revolution på arabiska) efter dem.

Utanför parets lägenhet brinner soptunnor och däck.

– Att demonstranterna ligger på hårdare nu är inget konstigt. Annars bryr sig ingen, och det har vi sett förr i det här landet, säger Rami Hage-Obeid.

Vredens vecka i januari

Det libanesiska pundet har rasat i värde. Banker och bankomater har vandaliserats. Rami Hage-Obeid säger att han inte kan ta ut mer än 200 amerikanska dollar i veckan och han har ingen möjlighet att flytta eller omplacera sina besparingar.

Tredje veckan i januari har kallats vredens vecka. Stenkastning från demonstranter har besvarats med tårgas och vattenbomber från polis och säkerhetsstyrkor.

Många människor har skadats. Rami Hage-Obeid är tydlig med om vad som måste ske.

– Vi behöver en ny regering och få slut på all korruption. Folket vill att alla nuvarande politiker ska ut. Vi har haft samma sorts styre i över 30 år och har fortfarande inte el dygnet runt.

ANNONS

Älskar museer i Göteborg

Under ett par år i mitten av 2000-talet bodde Rami Hage-Obeid i Sverige efter att mer än 8 400 personer med hemvist här evakuerats när kriget mellan den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah och Israel bröt ut. Först bodde han hos mormor Ingrid på Orust och sen i Göteborg för att läsa en master i design på HDK.

Det han tagit med sig hem till Libanon från sin tid i Sverige är organisation, att komma i tid och att följa regler, säger han. Rami berättar att han älskar museerna i Göteborg och att han vill ge sin son det svenska språket. Om kärleken till den råa naturen på Orust.

– För mig är Sverige skogar, öar och havet. Jag åker inte till Sverige för att besöka städerna. Men friheten som finns i Beirut är väldigt beroendeframkallande, säger han.

På tisdagskvällen bildas en ny regering i Libanon och paret sitter bänkade vid teven i centrala Beirut. Det har ju varit en del galenheter på gatorna den senaste tiden säger Rami Hage-Obeid.

– Det har varit enorma mängder tårgas. Polisen har skjutit med gummikulor, mot demonstranterna, på allt för nära håll. Det går emot alla lagar och många har förlorat synen. Det är mycket våld mellan polis och folket på gatorna. Vi får se hur folket på gatorna reagerar på den nya regeringen ikväll, säger Rami Hage-Obeid.

ANNONS

Fakta

Namn: Rami Hage-Obeid

Yrke: DJ och varumärkesdesigner

Passion: Musik och natur

Bästa med Beirut: Människorna och vädret

Bästa med Göteborg: Naturen och kaviar

Namn: Leyla Nahas

Yrke: Radiovärd

Passion: Musik

Bästa med Beirut: Maten och vädret

Bästa med Göteborg: Naturen och godis

ANNONS