E-sport och digitala spel nyheter på Bokmässan

Årets bokmässa kommer att satsa extra på e-sport och digitala spel, i hopp om att hitta ny publik.
– Vi tänker att det kan locka fler unga till läsning, säger Frida Edman, mässansvarig.

ANNONS
|

När Bokmässan fyller 35 i höst firar de med att låta alla 35-åringar gå in gratis. Men det är inte den enda nyheten. GP kan redan nu avslöja att mässan i höst tänker bereda plats för e-sport och digitala spel i syfte att locka unga som hellre spelar spel än läser böcker.

LÄS MER:Caitlin Moran och Jamaica Kincaid till Bokmässan

Projektledaren Annica Anderson ser fram emot att, tillsammans med olika samarbetspartners, bygga upp en stor workshopyta med datorer och spelutrustning på plats, e-sport-coacher och unga spelare. De har i uppdrag att förklara den digitala kulturen även för nyfikna äldre, och lära ut spelande.

– Vi riktar oss till alla med intresse av att diskutera digital kultur, och vill belysa ett av de största intresseområdena som finns i dag bland barn och unga. Det här blir ett sätt att möta Bokmässans nästa generation, och lära av varandra, säger Annica Anderson.

ANNONS

Berättelser som väcker känslor

Experimentet sker inom ramen för den testarena, "bootcamp", som mässan lanserade förra året. Då var temat källkritik, och gymnasieelever från Angered och Hulebäck bjöds in till ett speciellt område på mässan där en fiktiv tidningsredaktion skapades.

Årets arena fylls av e-sport och digitala spel.

– Det är en perfekt plats för oss att testa nya koncept, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Men vad har e-sport egentligen för koppling till Bokmässan?

– I båda fallen rör det sig om någon slags berättelse som väcker intresse. Vi tänker också att e-sport och digitala spel kan vara en väg in för en del, och locka fler till läsning, säger Frida Edman.

Att diskutera hur spelberättandet genomsyrar ungas vardag och hur det påverkar vår kultur i stort ger också projektet bäring för bokmässan menar Annica Anderson.

LÄS MER:Efter succén: Ny bokmässa i Angered

Ser ni en risk att unga tvärtom lockas till ännu mer spelande?

– Det är just de som spelar som vi vill åt. Vi vill hitta en väg från spel till läsning, det är egentligen inget motsatsförhållande. Det behöver inte vara antingen det ena eller det andra som gäller, säger Frida Edman.

"Omöjligt att undvika böcker"

Bokmässans programchef Oskar Ekström fyller i:

– Bokmässan kretsar så massivt kring läsning och litteratur att det nog en väldigt liten risk att besökare skulle dras enbart till e-sport. När du väl befinner dig på mässan är det dessutom närmast omöjligt att undvika böcker.

ANNONS

Frida Edman drar paralleller till sin tid som lärare:

– Då handlade det om att möta barnen där de är. Att försöka upptäcka deras värld. Om den världen är spel, och om berättelserna i spelen kan utvidgas till ett intresse också för dem i böcker så vore det fantastiskt.

Oskar Ekström och Frida Edman är överens om att spelbranschen, liksom bokbranschen, bygger på innovationer och är beroende av såväl fantasi som interaktion. Sådana paralleller hoppas ledningen nu att mässpubliken ska kunna utforska närmare i höst.

LÄS MER:Frida Edman är Bokmässans nya boss

Utvidgad barnsalong

Forskning visar att färre pojkar än flickor läser böcker, istället ägnar pojkarna mer tid åt spel, påpekar Frida Edman.

– Så det är en fråga som tangerar både genus och klass. Alla har inte bokhyllor fulla med böcker hemma.

En annan nyhet under årets Bokmässa blir en utvidgad barnsalong. I samarbete med Alfons Åbergs kulturhus kommer nya lekmiljöer att byggas upp, för att göra mässan mer attraktiv för barn och barnfamiljer. I salongen kommer särskilda seminarium att arrangeras för barn. Vuxna får bara följa med i sällskap av barn.

Bokmässan 2019

Äger rum i Göteborg 26-29 september

Har "Jämställdhet" och "Medievetenhet" som huvudteman.

Lyfter i år också särskilt fram Sydkorea. Landets litteratur, kultur och samhälle kommer att speglas genom erkända sydkoreanska författare och poeter.

Bland de internationella gästerna märks Helen Pankhurst, Gemma Hartley, Caitlin Moran, Kate Davies och Jamaica Kincaid, är alla starka feministiska förebilder.

Seminarieprogrammet i sin helhet släpps den 28 maj.

ANNONS