Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Emanuel Karlsten: Det snällaste hade kanske varit att rycka ut sladden direkt

Nya P3 som presenterades under onsdagen är förvillande likt gamla P3. Emanuel Karlsten ser början på slutet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Nu är nya P3 här. Det påstod Sveriges radio i dag.

Så varför ser jag bara gamla P3?

Det hela är obegripligt.

Att jämföra det nya P3:s tablå med den gamla är förvirrande. För det ser ut som exakt samma kanal.

I gamla P3 börjar dagen med Morgonpasset. I nya P3 börjar dagen med Morgonpasset. I gamla P3 fortsätter dagen sedan med "Relationsradion” i ett antal timmar. I nya P3 är det ersatt med "P3 med”, en slags musikskvalradio. I gamla P3 var eftermiddagen två timmar av det populärkulturella programmet "PP3”. I nya P3 är det "Hanna Hellquist, Ines och Jörgen Löthgård i P3” (programmet heter så!). Ines är en hund.

Gamla P3 fortsatte sedan musik fram till 22, då ett förinspelat program sänts. Nya P3 fortsätter på samma sätt, fast fram till 23, då en förinspelad podd sänds.

PP3 och Relationsradion försvinner, liksom ett gäng helgprogram och säkert en hel del anställda med mer eller mindre diffusa roller. Men något nytt är svårt att hitta.

Vad är skillnaden? Ja, PP3 och Relationsradion försvinner, liksom ett gäng helgprogram och säkert en hel del anställda med mer eller mindre diffusa roller. Men något nytt är svårt att hitta. P3 tar gamla programledaren Jörgen Lötgård i retur och snor Katherine Zimmerman från P1, som nu tvingas posera på foton i tokiga rörelser mot färgglad bakgrund.

Är detta nya P3? För vem är den i så fall skapad? "P3 är för den som vill lära sig nya saker och förväntar sig att bli underhållen samtidigt.”, förklarar P3 själva. Till skillnad från vad? P1? Är nya P3 ett lite tokigare gamla P1?

Ja, visst, i P1 skulle det vara svårt att göra radioprogram med taxen Ines ("en veritabel Instagramkändis”, enligt P3) men till exempel både P3 soul och Creepypodden skulle fungera där.

Nya P3 känns sorgligt meningslös. En palliativ vård för P3-nostalgiker. En konstgjord andning i väntan på tablå-radions död.

Det är inte slutet för Sveriges radios ungdomssatsning, den och en utökad pengapåse har flyttat ut i en poddvärld där den hör hemma och gör mest nytta.

Men det är början på slutet för ett P3, där det snällaste kanske hade varit att bara rycka ut sladden direkt.