Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mats Johnson: ”Det här är inte biografernas sista suck”

Visst är det dystert. Men situationen kommer inte att pågå fram till domedagen. GP:s filmkritiker Mats Johnson kommenterar det totala biomörker som lägrat sig över Göteborg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När det gäller biografernas framtid har jag varit optimist under hela pandemin, i över ett år, för det kunde ha varit värre och ”The only way is up” som Yazz så fint sjunger i sången som vibrerar av livsglädje.

LÄS MER: Cinema paradiso blir niente i Coronans tid

Nu vete tusan. Det kan inte vara värre än så här och vägen har gått spikrakt nedåt, åtminstone i Göteborg som, när Bio Roy stänger portarna för renovering, plötsligt står utan en endaste liten öppen biograf.

Många svåra kriser

Då ska man ha i åtanke att biografägarna parerat svåra kriser tidigare. När folk började sitta hemma och titta på svartvita tv-sändningar i stället för att gå på bio ledde det till nedlagda biografer, men biograferna som blev kvar höll ångan uppe.

Nästa dråpslag var videon. Olyckskorparna fick fel. Videobutikerna försvann medan biograferna, ofta omgjorda till så kallade filmstäder, fanns kvar.

LÄS MER: Thomas Vinterbergs filmiska fyllekalas blir mästerligt

Under senare tid har Netflix målats upp som boven i dramat. I Hollywood finns det filmbolagschefer som på fullt allvar hävdar att Netflix är ett djävulens påfund, men den kapitalstarka streamingjätten har aldrig påverkat publiksiffrorna för hårdlanserade storfilmer.

Biograferna överlever allt

Alltså kan man med fog påstå att biograferna överlever allt, men så kommer ett jävla virus och raserar rubbet i ett nafs.

Spelar det någon roll att biograferna i Göteborg slagit igen? Den som abonnerar på HBO, Viaplay, Disney Plus, Netflix och C More kan titta på streamade långfilmer dygnet runt.

LÄS MER: Recension: ”Judas and the black Messiah” i regi av Shaka King

Jo, men för det första blir det en ganska hög månadskostnad och för det andra finns det gott om visuellt begåvade filmer som helt enkelt kräver en stor bioduk. ”Judas and the black Messiah”, som jag lyckligtvis såg på Bio Roy, är ett aktuellt exempel. Den filmens våldsamma kraft mattas till typ ingenting i ett småttigt bildformat.

Sedan är, naturligtvis, själva poängen med att gå på bio den gemensamma filmupplevelsen, något som alla verkligen saknade på årets digitala Göteborgs filmfestival.

När restriktionerna lättar

Men. Detta kommer inte att fortgå fram till domedagen. Premiärdatumen kan inte flyttas hur många gånger som helst. Coronarestriktionerna kommer att lätta. Då öppnar biograferna igen. Kanske inte om en månad eller ens till sommaren, men definitivt till hösten.

Ingen gigantisk anledning till oro med andra ord. ”The only way is up”.

LÄS MER: Godzilla och King Kong – kan de rädda biograferna?

LÄS MER: Frances McDormand gör upp med ålderismen i Hollywood

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.