Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Det avslöjar musiken i Sommar om Anders Tegnell

Anders Tegnell lyckas vara lite intim och avslöjande i sina låtval, till skillnad från många andra. GP:s Jonathan Bengtsson tycker att statsepidemiologen gjort ett gott arbete med låtlistan till sitt sommarprogram.

Han har kanske en lite eldig själ ändå, Anders Tegnell. Trots att han ser ut lite som en bulkig sten någon har ritat ett par glasögon på med tuschpenna. Trots att han strålar av en mycket ordnad, kommunal energi.

En låtlista skall delvis mjuka upp ett sommarprogram, och göra allting lite mer beboeligt för lyssnaren. Men en låtlista ska också, och detta är viktigt, släppa in ännu lite ljus mot upphovsmannens innersta örike. Den ska säga något väsentligt, förhoppningsvis helt nytt, om sommarvärden i fråga.

Och Anders Tegnells låtar ger oss lite ny information.

Tegnell må se ut som om han gillar att sitta och tälja ute på någon murken, regnmjuk stubbe. Men så spelar den gode statsepidemiologen Aster Awekes "Checheho". Vilket skulle kunna vädja till en lättsinnig, nästan sydlig del i tjänstemannen som vi ännu inte har erfarit.

”Detta skulle kunna vädja till en sydlig del i tjänstemannen”

Han för in en remix på Damon Jurados "Ohio", denne utmärkte låtskrivare från Seattle, och plötsligt anar man konturerna av en poetnatur. Tegnell rotar runt i Beatles katalog och kommer fram med "Eleanor Rigby" - även detta ett känsligt val.

LÄS MER: Sommar i P1: Anders Tegnell

Ett par av låtarna murar visserligen bara igen Tegnells innersta väsen ytterligare. ”Tiny dancer” med Elton John skulle på ett vis kunna säga något utåtriktad, något löst och frimodigt om statsepidemiologen. Men samtidigt är denna låt bara ett stort, egenskapslöst hål. Alla älskar ”Tiny dancer”, och att välja den uttrycker egentligen mycket lite.

Samma analys går att fälla över "Big yellow taxI". En ohyggligt fin låt. En låt så omedelbar att regnmoln och rullstensåsar skulle kunna förstå och uppskatta den. Och visst går det att påstå att Tegnell här uppvisar en mild sida: ljuv miljöromantik istället för hård vetenskap. Men också i valet av Joni Mitchells låt bor något besvärande ansiktslöst.

”Till skillnad från andra knölpåkar har han gjort en ansträngning”

Men trots detta har ändå Anders Tegnell lyckats gott med sin låtlista. Han tycks, till skillnad från många andra knölpåkar under åren, ha gjort en viss ansträngning. Han tycks också ha ett fint smakomdöme när det kommer till musik överlag - valet av Stålfarfar är faktiskt ganska förtjusande.

Kanske hade man kunnat avkräva mer intimitet, kanske kan jag tycka att den sluge 64-åringen fortfarande vaktslår sina mänskliga sidor lite för hårt här. Men Anders Tegnells låtlista avslöjar ändå lite, underhåller en del, och det är inte helt vanligt.

Låtarna Anders Tegnell spelar i sitt sommarprogram

Fleetwood Mac - Everywhere

Leon Bridges - Coming home

Joni Mitchell - Big yellow taxi

Bicycle - filous, klei

Beatles - Eleanor Rigby

Supertramp - The logical song

Elton John - Tiny Dancer

Aster Aweke - Chechecho

Stålfarfar - Säg mig du lilla fågel

Damien Jurado - Ohio (filous remix)

The Medics - We are not alone

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.