Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kjell Häglund: Den journalistiska trovärdigheten är hotad i USA

Coronakrisen har gjort att oberoende medier som MSNBC – som stått som en garant för pålitlig journalistik - börjat bli politiserade.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Tegnell, Thunberg och Trump – därför pratar hela världen om Sverige

En av New York-guvernören Andrew Cuomo mest resurskrävande åtgärder i kampen mot coronasmittan är att varje natt ”djuprengöra” stadens samtliga tunnelbanevagnar. När jag hörde Rachel Maddow, den största stjärnan på nyhets-tv-bolaget MSNBC, karakterisera åtgärden som evidensbaserat föredömlig hajade jag till.

Inte så mycket för att åtgärden är praktiskt taget meningslös (vad hjälper putsning av stolpar på natten mot kontaktsmitta på dagen?) utan för att jag tidigare hört Maddow lägga ut texten om just begreppet ”djuprengöring”, ”deep cleaning”, som något fullständigt förkastligt. Då handlade det om de stora köttfabriker i republikanskt styrda delstater som mer eller mindre på Trumps uppmaning tvingar personalen att återgå i arbete trots utbredd coronasmitta med många dödsoffer. En fabrik hade angett att den som säkerhetsåtgård genomför en daglig ”deep cleaning”.

”Det finns inget ’deep’ i ”deep cleaning”, raljerade Maddow då (med rätta), ”man kan inte städa bort viruset. Detta är ’security theatre’, nonsens som ska låta som att man tar tag i något – för att du ska känna dig säker trots att du inte är det.”

MSNBC får ofta kritik från konservativt håll för att ha en ”liberal bias”, men i jämförelse med Fox News har de varit bastioner för journalistisk integritet. Alla nyheter måste vara verifierade. Rachel Maddow brukade källhänvisa allt. Tills pandemin kom med undantagsregler.

Maddow-exemplet är talande. Att ”deep cleaning” skulle vara vetenskapligt smittskydd i New York men Trump-mumbojumbo i Iowa är bara en programpunkt i mängden som inte hänger ihop, inte förklaras; som inte sätts i en kontext utan tvärtom kräver att kontexter hålls isär – precis som hos Fox News.

Det är en sak att alla MSNBC-reportrar bär munskydd (även om risken att smitta kamerapersonen är obefintlig). Det blir en helt annan sak när de samtidigt frekvent skambelägger människor som inte bär mask. När symbolfrågorna, ”security theatre”, radas upp utan underlag, utan förklaringar, utan kontext, blir innehållet lockdown-propaganda i stället för journalistik. Exempelvis mässar MSNBC fortfarande om skolstängningar som om dessa är en konsekvens av vetenskaplig konsensus, när i själva verket ett växande antal studier säger motsatsen. Studier som aldrig nämns på MSNBC.

Med en president som allvarligt utmanar det nuvarande politiska systemet i USA vilar ansvaret tungt på den politiska oppositionen (som styr representanthuset) och den tv-sända etablerade journalistiken att upprätthålla de demokratiska normerna. Problemet som nu uppstått är att dessa glidit samman. MSNBC har blivit lika ideologiska som politikerna. När Donald Trump bara fortsatt att ägna all sin tid åt exempellös ”gaslighting” – att ignorera det traditionella presidentansvaret till förmån för att upplösa normer, destruera institutioner och desorientera kritiker – har MSNBC under tyngden av coronakrisen gett vika. Samsynen med oppositionen ligger inte bara i att Trumps krishantering dödar amerikaner i onödan, utan att hårda restriktioner måste vara det enda rätta. Man har helt enkelt identifierat den yttersta striden mot den president som desarmerat fler statliga regleringar än någon annan.

Polariseringen i USA har länge handlat om fake news mot real news, Trumpsk faktaresistens mot liberal vakthållning av vetenskapliga värden. Men nu när USA är under dödligt hot av både plutokrati och pandemi dukar MSNBC under. Är det en dödskamp vi ser?