Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1956 placeras Bernard Anderssons skulptur ”Musikens källa” utanför Halmstads teater. Fontänen är en staty i form av en snäcka i röd granit och en självspelande lyra i brons. Tre vattenstrålar utgör strängar på lyran.
1956 placeras Bernard Anderssons skulptur ”Musikens källa” utanför Halmstads teater. Fontänen är en staty i form av en snäcka i röd granit och en självspelande lyra i brons. Tre vattenstrålar utgör strängar på lyran. Bild: Halmstads kommun/TT

Del av stulen skulptur dyker upp – efter 20 år

I 20 är har en lyra tillhörandes statyn ”Musikens källa” – varit spårlöst försvunnen från sin plats utanför Halmstad teater, där den stått sedan 1956. Men plötsligt har lyran dykt upp igen, skriver Halmstad kommun i ett pressutskick.

Den stulna statydelen på konstnären Bernard Andersons skulptur hittades liggandes i fontänen efter påskhelgen.

"Vilken glädjande överraskning. Bernard Anderssons original-lyra är återlämnad efter att ha varit borta under så många år. Det har gjorts försökt att återskapa lyran tidigare men försöken har misslyckats", säger Joacim Eneroth intendent för offentlig konst, vid kommunens kulturförvaltning, i pressmeddelandet.

Nu ska skulpturen – som från början var konstruerad som en fontän med en snäcka som står på en självspelande lyra med tre vattenstrålar som strängar – undersökas för att se hur man åter ska kunna få den att fungera.

Anna Karolina Eriksson/TT